Internista Miloš Bubán o žalúdku: Netreba všetko hodiť na stres

S gastroenterológom, MUDr. Milošom Bubánom, sme sa podrobne pozreli na žalúdok. Prečo bolí, ako eliminovať stres, prečo vzniká záha a čo s ňou...

28.09.2015 06:00
žalúdok, stres, bolesť Foto:
Nielen stres nerobí žalúdku dobre...
debata

Ktorý z orgánov vyšetrujete ako internista najčastejšie, resp. ktorý z nich Slovákov trápi najväčšmi? Ak sa to dá zhodnotiť…
V ambulancii najčastejšie robíme práve gastrofibroskopické vyšetrenie, a tak okrem žalúdka zároveň vyšetríme aj pažerák a dvanástnik. Je to preto, lebo naozaj ťažkosti pacientov smerujú najčastejšie k žalúdku.

Dá sa bolesť žalúdka popísať? Čím sa líši povedzme od bolesti žlčníka? Môžu si tieto bolesti pacienti zmýliť?
Najčastejšie sa pacienti sťažujú na bolesti v epigastriu (miesto pod hrudnou kosťou na bruchu). Niekedy sú tlakové, inokedy kŕčovité, prípadne pocity nevoľnosti a aj zvracanie. Častokrát má pacient pocit, že má v žalúdku kameň. Sú aj takí, čo prichádzajú s nechuťou do jedla a často s pálením záhy.

Vraví sa, že laik nedokáže prísť na to, prečo ho bolí žalúdok. Nie vždy. Zvykne sa to „zvaliť“ na stres. Do akej miery vplýva na žalúdok, ako veľmi mu ubližuje, prípadne čo pacientom odporúčate – ako tohto vinníka minimalizovať?
Samozrejme, niekedy pacient nevie, prečo ho začal bolieť žalúdok. Ale veľa ráz to aj vie. Napríklad, ak je po ťažkej diétnej chybe, dobrom žúre s prejedaním sa a alkoholom, alebo po maku, cesnaku, čerstvej paprike. Taktiež vieme, že aj stres môže byť príčinou rôznych žalúdočných príznakov. Neraz pacienti v strese zvracajú (napríklad študenti pred skúškami). Ale nie všetko treba hodiť na stres. Ak je napríklad stres dominantný pri vzniku ťažkostí pacienta, patrí k zlepšeniu stavu aj rada eliminovať stres. Neznamená to, že pacientovi dáme hlúpu radu, aby zmenil zamestnanie, lebo keď ho má a je aj výnosné, neurobil by to nikto. Ale máme veľa dobrých spôsobov, ako stres rozpustiť: šport, nenosiť si prácu domov, stretnutie s priateľmi, výlety s rodinou, návšteva kultúrnych podujatí a podobne. Máme overené, že to funguje.

Môže sa žalúdok vplyvom neustálych diétnych experimentov „pokaziť“?
Človek si častými diétami môže poškodiť. Najmä extrémnymi, pri ktorých takmer nič neje, alebo má jednostrannú stravu. Po častých extrémnych diétach a týraní žalúdka niekedy veľmi dlho trvá, kým sa žalúdok dostane do svojho pôvodného stavu a „rytmu“.

Čo je pálenie záhy, čo ju spôsobuje?
Pálenie záhy (pyróza) je veľmi častým príznakom, s ktorým pacienti navštevujú nielen obvodného lekára, ale aj gastroenterológa. Až 40% populácie má pyrózu raz mesačne, 15% populácie raz týždenne a dokonca 7% populácie raz denne. Vo zvýšenej miere sa s týmito ťažkosťami stretávajú aj tehotné ženy, ktorým potom po pôrode ťažkosti ustúpia. Pyrózu spôsobuje kyselina, vychádzajúca zo žalúdka do pažeráka. Spôsobuje nepríjemnú bolesť. Je jedným z hlavných príznakov gastroezofageálnej refluxnej choroby.

Pálenie záhy ako lekár určite neodporúčate podceňovať. Kam môže jej neliečenie až zájsť?
Pálenie záhy, ktoré neustupuje ani po liečbe u obvodného lekára, je jednoznačne určené na vyšetrenie u odborníka. Potom aj správna liečba nielenže odstráni nepríjemné bolesti, ale zabráni vzniku komplikácií, ktoré môžu byť niekedy vážne. Okrem zápalu a vzniku vredového poškodenia sliznice, stálym chronickým dráždením sa môže vyvinúť stav, ktorý môže v poslednom štádiu aj vyústiť do zhubného ochorenia.

Každý orgán pozná prevenciu. Ako by sme sa mali o žalúdok preventívne starať, aby sme prežili zbytok života v pokoji, že sme „nič nepokazili“, resp. nekazíme?
Každý pozná základy prevencie pri všetkých chorobách. Jednoznačne nefajčiť a nepiť alkohol. A pri žalúdku je to aj pravidelné stravovanie, neprejedanie sa, dostatočné spracovanie sústa v ústach, nejesť pred spaním, vyhýbať sa príliš horúcim a dráždivým jedlám a podobne.

Gastroenterológ, MUDr. Miloš Bubán. Foto: SITA/AP, Gabriel Kuchta
Miloš Bubán Gastroenterológ, MUDr. Miloš Bubán.

S čím najkurióznejším ste sa počas svojej praxe stretli – ako sa vaši pacienti „podomácky“ liečili? Nemusí ísť v tomto prípade len o žalúdok.
Áno, pacienti hľadajú pri svojich chorobách pomoc zo všetkých strán. Okrem medicínskych postupov podstupujú rôzne liečby alternatívnej medicíny a neraz využívajú aj pomoc šarlatánov. Ja uprednostňujem medicínske postupy a zdravo využijem overené recepty a rady „starých materí“. Ale mal som za svoju dlhoročnú prax aj unikátny prípad. Šarlatán radil pacientke, aby si dala otvoriť brušnú dutinu, aby jej na pečeň plnú metastáz (ktoré boli na inom orgáne), mohol priamo položiť ruky, a tak pečeň vyliečiť. Vedel, že to nie je možné vykonať ani v zdravotníckom zariadení, ani v domácich podmienkach. To nebol liečiteľ, ale blázon, ktorý zneužil túžbu zomierajúceho človeka po vyzdravení, lebo vtedy sa každý topiaci chytá aj slamky.

MUDr. Miloš Bubán

je gastroenterológ a primár odborných ambulancií Železničnej NsP Bratislava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #alkohol #žalúdok #stres #zvracanie #pyróza #pažerák #šarlatán