Signály, ktoré vysiela choré srdce

Všímajte si tieto príznaky a vedzte, že môžu signalizovať ohrozenie vášho srdca. Pravdepodobnosť je vyššia, ak máte aj ďalšie rizikové faktory srdcových chorôb: obezitu, diabetes, vysoké hladiny cholesterolu, vysoký krvný tlak alebo ak fajčíte.

16.10.2015 06:00
srdce Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)
  • Úzkosť

Srdcový infarkt často spôsobí veľmi intenzívny pocit úzkosti a strachu. Ľudia, ktorí prežili infarkt myokardu, často opisujú „pocit blížiaceho sa konca“.

  • Bolesť na hrudi

Je najčastejším príznakom, ktorý privedie človeka s chorým srdcom k lekárovi. Bolesť na hrudi však môže byť spôsobená aj zažívacími problémami, pľúcnou patológiou či problémami s chrbticou. Tá spôsobená srdcovými problémami býva lokalizovaná za hrudnou kosťou mierne vľavo – ľudia opisujú pocit tlaku a pálenia.

  • Kašeľ

Dlhšie trvajúci kašeľ alebo dýchavičnosť môžu byť príznakom zlyhávania srdca. Pri jeho nedostatočnej činnosti sa hromadí tekutina v pľúcach a spôsobuje práve tieto problémy.

  • Závrat

Tento problém spolu s kolapsami a krátkodobými stratami vedomia môžu znamenať arytmiu, teda poruchu srdcového rytmu. Tá môže človeka ohrozovať náhlym úmrtím.

  • Únava

Prvým a jediným príznakom srdcového zlyhávania môže byť aj chronická únava, predovšetkým u žien. Ak nemáte vysvetlenie svojej únavy, radšej navštívte lekára.

  • Nevoľnosť a nechutenstvo

Častým príznakom infarktu je vracanie. Ak sa pri srdcovom zlyhaní hromadí krv v brušnej dutine, ľudia môžu trpieť bolesťami brucha a nechutenstvom.

  • Bolesti inej časti tela

Pri srdcovom infarkte nemusí pacient pociťovať bolesť na hrudi, niekedy vyžaruje skôr do ramena, hornej končatiny, dolnej časti chrbta alebo krku.

  • Rýchly alebo nepravidelný pulz

Jednotlivé „preskočenia“ srdca bývajú nezávažné. Ak sa však nepravidelnosti v pulze objavujú častejšie, a navyše sú spojené s únavou či nevoľnosťou, môžu znamenať život ohrozujúcu arytmiu alebo zlyhanie srdca.

  • Dychová nedostatočnosť

Ľudia, ktorí sa zadýchavajú pri minimálnej námahe, môžu mať pľúcne ochorenie, napríklad astmu. Problémy s dýchavičnosťou však môžu znamenať aj srdcové ochorenie.

  • Potenie

Náhly studený pot býva príznakom infarktu. Človek môže sedieť na stoličke a zrazu je spotený, akoby práve odbehol maratón.

  • Opuchy

Ak zlyháva srdce, hromadí sa tekutina v tele – to môže spôsobovať opuchy nôh, rúk alebo sa tekutina hromadí v bruchu, čo môže znížiť chuť do jedenia. Príznakom tak môže byť náhly nárast hmotnosti.

  • Slabosť

V dňoch alebo hodinách predchádzajúcich infarktu sa ľudia často sťažujú na nevysvetliteľnú slabosť.

Deväť rád, ako znížiť svoje kardiovaskulárne riziko

Krvný tlak
Pravidelne si kontrolujte krvný tlak.
Normálny TK: menej ako 140/90 mmHg
Optimálny TK: menej ako 120/80 mmHg
Cukrovka a/alebo poškodenie obličiek: pod 130/80 mmHg

Cholesterol
Udržiavajte si hladinu cholesterolu v hodnotách do 5,0 mmol/l.

Cukor
Udržiavajte si hladinu glykémie v hodnotách (glykémia) do 5,6 mmol/l.
Hraničná glykémia nalačno: 5,6 až 6,9 mmol/l.
Porucha glukózovej tolerancie: 7,8 až 11,1 mmol/l.

Telesná aktivita
Zaraďte 30 až 60 minút cvičenia strednej intenzity najlepšie denne.

Hmotnosť
Udržujte si BMI (kg/m2) medzi 18,5 až 24,9 a obvod pása menej ako 102 cm u mužov a menej ako 88 cm u žien (kalkulačku BMI nájdete na www.tvojesrdce.sk)

Alkohol
Snažte sa udržať svoj max. príjem alkoholu:
muži: max. 2 alkoholické nápoje za deň
ženy: max. 1 alkoholický nápoj za deň

Fajčenie
Nefajčite alebo okamžite prestaňte fajčiť a ukončite všetky formy užívania tabaku. Vyhýbajte sa pobytu v zafajčenom prostredí.

Strava
Vyberajte si pestrú a vyváženú stravu s veľkým obsahom ovocia a zeleniny, celozrnných potravín, s nízkym obsahom soli a cukrov a používajte nenasýtené tuky.

Stres
Kontrolujte stavy depresie, podráždenia a hnevu, vyhýbajte sa konfrontáciám a stresu.

Zdroj: Všeobecná zdravotná poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #stres #srdce #krvný tlak #pulz #srdcovo-cievne ochorenia