Prevencia zachraňuje životy. Ženy ju však zanedbávajú

Slovenské ženy preventívne gynekologické prehliadky zanedbávajú. Aj keď majú toto svoje právo ošetrené aj v zákone, pravidelne sa dá vyšetriť len približne 30 percent. Napriek tomu, že ak sa v tomto prípade niektoré ochorenia zachytia včas, sú vyliečiteľné.

18.10.2015 06:00
prsia, rakovina prsníka Foto:
Rakovina prsníka je najobávanejšiou chorobou zrejme preto, že okrem zdravia ničí aj ženskú krásu. Riziko, že choroba prepukne, stúpa po 45. roku života.
debata (1)

Ide o komplexné vyšetrenie zamerané na vyhľadávanie a včasnú diagnostiku porúch ženských pohlavných orgánov, na ktorú by ženy mali zájsť raz do roka. Jej súčasťou je dôkladná anamnéza a odborné poradenstvo v otázkach antikoncepcie, hormonálnej substitučnej liečby, prevencie sexuálne prenosných ochorení a poučenie o zvýšenom riziku gynekologických malignít. Najľahšie preventabilný je karcinóm krčka maternice. Podobne mamografický skríning prsníka odhalí podozrivé oblasti v prsníku.

Rakovina krčka maternice je štvrté najčastejšie nádorové ochorenie žien. Za jej vznik sú zodpovedné tzv. ľudské papilomavírusy (human papillomavirus, HPV). Ide o vysoko nákazlivý, bežne sa vyskytujúci vírus. „Infekcia HPV sa považuje za najčastejšie sexuálne prenosné ochorenie. Častejšia býva u fajčiarok, žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu či v gravidite. Infekcia však ešte ochorenie automaticky neznamená. To vzniká až vtedy, keď sa vírus dokáže v bunke uplatniť, začne fungovať a spôsobí v nej zmeny. To, že je žena v súčasnosti HPV pozitívna, ešte nemusí nič znamenať, o pol roka už pravdepodobne nebude. V tridsiatke je HPV pozitívnych približne 30 % žien, no v päťdesiatke už len asi dve percentá,“ vysvetľuje docent Martin Redecha z nemocnice na Antolskej. Dôležitý je predovšetkým imunitný systém, teda či organizmus vie zvládnuť infekciu. Žena v priebehu pol roka až roka vyzdravie. Napríklad pri potláčaní imunity niektorými liekmi alebo pri infekcii vírusom HIV, ktorý spôsobuje tiež zníženie imunity, je rádovo vyšší výskyt HPV infekcie a aj rakoviny krčka maternice ako u ostatnej populácie.

Napriek preventívnemu vyhľadávaniu v podobe cytologického steru z krčka maternice (PAP test) na Slovensku počet nových prípadov ochorenia neklesá. „Skríning rakoviny krčka maternice sa u nás robí od začiatku 50. rokov 20. storočia. Každá žena staršia ako 18 rokov má nárok na jednu preventívnu prehliadku ročne u svojho gynekológa, ktorá je plne hradená zdravotnou poisťovňou. Jej súčasťou je, okrem iného, aj včasná diagnostika nádorových ochorení. Prečo sa pozornosť zameriava práve na rakovinu krčka maternice? Lebo ide o ochorenie, ktoré by pri dobre robenom skríningu vlastne ani nemalo existovať,“ vraví docent Redecha.

„Keby bola dobrá sekundárna prevencia, v rámci ktorej sa vyhľadávajú predrakovinové alebo ešte bezpríznakové štádiá, rakovina krčka maternice by mala byť len raritou. Žiaľ, jej výskyt na Slovensku každoročne stúpa o 10 až 20 prípadov. Novodiagnostikuje sa ročne asi 640 prípadov, približne tretina z týchto žien ochoreniu aj podľahne. Je to asi dôsledok toho, že na prevenciu chodí u nás menej ako 40 % žien. Sú to väčšinou ženy z veľkých aglomerácií, na dedinách je situácia katastrofálna. Treba tiež pripomenúť, že nejde iba o účasť, ale aj o pravidelnosť prevencie. Nestačí, keď žena príde raz za päť rokov. Pravidelne chodí asi len 25 % žien,“ upozorňuje.

Podľa odborníkov je však správnych len 60 % cytológií. Zvyšných štyridsať nedokáže predrakovinové štádia odhaliť. Podľa docenta Redechu by to však ženy od prevencie nemalo odradiť. Preventívna prehliadka nie je len o prevencii rakoviny. Hľadanie alebo záchyt nádorových ochorení je len jej malá súčasť prehliadky okrem iných vyšetrení. Okrem toho, ak by žena chodila na preventívnu prehliadku pravidelne, ročne, nie je pravdepodobné, že by sa pri všetkých po sebe nasledujúcich kontrolách zaradila do malej skupiny falošne negatívnych vyšetrení. Predpokladá sa, že vývoj rakoviny maternicového krčka trvá viac ako desaťročie.

Na trhu je však už aj presnejší, HPV test, ktorý „omyly“ PAP testu vylučuje. „HPV vírusov existujú desiatky typov, rakovinu však vyvolávajú iba niektoré. Najčastejšie ide o typy 16 a 18, ktoré vyvolávajú asi 70¤% prípadov. Keďže poznáme štruktúru vírusu, vieme ho presne diagnostikovať. Existuje viacero metód, najpresnejšie sú tie, ktoré diagnostikujú DNA vírusu. Sú testy, ktoré diagnostikujú vysokorizikové skupiny, neukážu však presne, o aký typ HPV ide. Potom sú testy ako cobas HPV test založené tiež na diagnostike vírusovej DNA, ktoré rozlišujú všetky vysokorizikové typy, samostatne však typy HPV 16 a 18. Tento test rozpoznáva najnebezpečnejšie typy 16 a 18 plus skupinu ostatných vysokorizikových typov. Presne určí najnebezpečnejšie dva typy, v prípade, že je tam iný vysokorizikový typ, tiež potvrdí jeho prítomnosť,“ vysvetľuje docent Redecha. HPV testy sa v niektorých krajinách používajú ako alternatíva cytologického skríningu, ktorý diagnostikuje už vzniknuté zmeny na sliznici, lebo bez HPV nie je rakovina.

„Americký úrad pre kontrolu potravín a liekov FDA schválil na tento účel cobas HPV test. Ako alternatíva k cytologickému skríningu je preto možné v USA použiť testáciu HPV. U nás sa zatiaľ zo zákona využíva v skríningu cytológia, na HPV sa ženy testujú len v niektorých prípadoch. V krátkej budúcnosti bude treba urobiť rozsiahle štúdie, ktorý z týchto postupov je jednoduchší, účinnejší a lacnejší, či robiť cytologický skríning, alebo využiť HPV testovanie,“ dodal. Podľa jeho slov štandardné vyšetrovanie HPV by malo byť dostupné v každej gynekologickej ambulancii, keďže sa odporúča napríklad u pacientok nad 30 rokov s nejasnými cytologickými nálezmi. Pokiaľ ho chce žena podstúpiť sama, mala by sa o tom poradiť so svojím gynekológom, ale nemal by to byť zásadný problém. V takom prípade si ho však hradí sama, stojí niekoľko desiatok eur.

A v čom je HPV test iný ako PAP test? „HPV test diagnostikuje infekciu, pričom samotná prítomnosť infekcie ešte neznamená žiadne ochorenie. PAP test už diagnostikuje určité zmeny, ktoré pri vývoji rakoviny postupne v sliznici vznikajú, čiže diagnostikuje už začínajúce ochorenie.“

Čoho sa ženy obávajú najviac

1. Rakoviny prsníka
Ide o najobávanejšiu chorobu zrejme preto, že okrem zdravia ničí aj ženskú krásu. Riziko, že choroba prepukne, stúpa po 45. roku života.

2. Rakoviny krčka maternice
Pritom pri žiadnom inom nádore nie je prevencia taká účinná ako pri krčku maternice. Napriek obavám však ženy na prevenciu stále veľmi nedbajú.

3. Rakoviny vaječníkov
Ak sa toto ochorenie vyskytlo v rodine, treba chodiť na preventívne prehliadky, pretože toto ochorenie je dedičné. Aj keď odhaliť nádor nie je ľahké, pretože vaječníky menia svoju veľkosť v priebehu cyklu a rastúci nádor tak neprekáža. Jedinou známou a fungujúcou prevenciou je užívanie antikoncepcie, ktorá znižuje vznik rizika nádoru až o polovicu.

4. Rakovina maternice
Veľká šanca na úplné uzdravenie je, ak sa na problém príde zavčasu. Mnoho žien však k lekárovi stále prichádza neskoro napriek príznakom, akými môže byť krvácanie po menopauze. Najväčším rizikom je obezita, častejšie sa toto ochorenie vyskytuje u bezdetných žien.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #rakovina krčka maternice #gynekológia #preventívna prehliadka