Najlepšie domáce prostriedky proti bolestiam hrdla

Jeseň je pekné obdobie, ale častokrát aj časom prechladnutia. Studené vlhké mesiace prinášajú so sebou kašeľ, sopeľ a bolesti hrdla. Ako si pomôcť bez lekára?

20.10.2015 06:00
hrdlo, bolesť hrdla Foto:
Lepšie ako bolesť v hrdle znesieme napríklad horúčku...
debata (2)

Kloktajte

Morská soľ proti baktériám
V teplej vode zmiešajte tri čajové lyžičky soli a niekoľkokrát denne kloktajte. Dobrou alternatívou je tiež naparovanie nad slanou vodou. Účinne zabojujete nielen proti baktériám, ale aj vírom.

Šťava z aloe vera
Aj aloe vera pomôže pri škriabaní v hrdle. Džús z nej dostať napríklad v obchodoch so zdravou výživou. Kloktajte každú hodinu – tento domáci liek stlmí bolesť v hrdle, vylieči zápal a upokojí sliznice.

Voda s ľanovým semienkom
Ľanové semienko má schopnosť chrániť sliznice, a preto je vynikajúcim liekom proti bolestiam v hrdle. Potrebujete štvrť lyžičky ľanových semienok a štvrť litra studenej vody. Ľanové semienko nechajte vo vode odstáť asi polhodiny, potom kloktajte.

Tvarohový zábal

Tvaroh je už roky považovaný za účinný domáci prostriedok proti bolestiam v hrdle, pomôže však aj pri reume alebo bolestiach v kĺboch. Nemá len chladivý a upokojujúci účinok, ale pôsobí aj protizápalovo. Na tvarohový zábal budete potrebovať 250 gramov tučného tvarohu. Naneste ho na gázu, zabaľte do suchého uteráka a priložte na krk. Nechajte pôsobiť, kým tvaroh vyschne.

Tvaroh je na bolesť hrdla ako vyšitý. Foto: SHUTTERSTOCK
tvaroh Tvaroh je na bolesť hrdla ako vyšitý.

Veľa pite

(Nielen) keď vás bolí hrdlo, dbajte na dostatočný prísun tekutín, pretože bolesti v hrdle častokrát vzniknú práve kvôli suchým slizniciam. Denne vypite aspoň dva litre vody alebo nesladeného čaju. Vďaka tomu budú sliznice pružné a dobre prekrvené a liečba domácimi prostriedkami rýchlejšia.

Šalviový čaj

Na hrdlo pôsobí upokojujúco a antibakteriálne. Sto gramov lístkov šalvie zalejte litrom horúcej, no nie vriacej vody. Desať minút lúhujte, potom pite.

Liečba ovocím

Aj správne vitamíny môžu pomôcť. Obzvlášť bohaté na vitamín C a dobré na imunitný systém sú ríbezle, rakytník rašetliakový a šípky. Môžete si z nich spraviť nátierku alebo pripraviť čaj.

Poležte si

Ostať doma v posteli je jedným z najlepších domácich „nápadov“ na bolesť v hrdle. Ak máte navyše aj zvýšenú teplotu, oplatí sa mať nohy a krk v teple a v pokoji relaxovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #relax #šalvia #bolesť hrdla #ríbezle #tvaroh #morská soľ #kloktanie