Domáci boj so suchým a vlhkým kašľom

Prechladnutie a jeho otrasné príznaky bývajú veľmi nepríjemné a všetci sa snažíme, aby nás, spolu s chrípkou, aspoň tentokrát obišli.

04.11.2015 06:00
kašeľ Foto:
Nevykašlite sa na to, siahnite aspoň po mede.
debata

Čo prechladnutie a chrípku častokrát sprevádza, je okrem upchatého nosa a prebdených nocí, kašeľ. Vie byť taký agresívny, že chorobu, akokoľvek sa snažíme, nedokážeme zatajiť. (Ak by sme sa o to snažili). Kašľať – zas a znova, už po stýkrát, pretože – inak to nejde… Situácia dôverne známa? Pozor, ak kašľu nevenujeme žiadnu pozornosť, málo pijeme a vôbec sa neliečime, môže sa v našom tele „ohriať“ pomerne dlho a napokon sa návšteve lekára aj tak nevyhneme.

Čo o kašli vieme?

Sám o sebe nie je chorobou, len jej príznakom. Príčin, prečo kašleme, môže byť niekoľko, každopádne, spôsobuje ho infekcia dýchacích ciest. Skloňuje sa pri diagnózach ako je chrípka či bronchitída, ale aj pri prechladnutí. Kašeľ nie je ničím iným ako prirodzeným reflexom tela odstrániť sekréty, patogény a ďalšie znečisťujúce látky z respiračného traktu tak rýchlo, ako je to len možné. Dôležitou informáciou v súvislosti s kašľom je rozlíšiť, či sa jedná o suchý alebo vlhký (označovaný tiež ako produktívny kašeľ). Vlhký sa od suchého líši prieduškovým hlienom.

Zbavme sa ho s týmito zbraňami:

Inhalácia

Naparovanie (inhalovanie) je jednoznačne účinnou zbraňou a domácim prostriedkom proti suchému a produktívnemu kašľu. Potrebovať budete málo. Stačí horúca voda a dve polievkové lyžice soli. Naplňte touto tekutinou inhalátor s nadstavcom na ústa a nos a inhalujte – dýchajte pokojne a hlboko. Terapiu si užívajte a myslite pri tom na to, že sa vaše podráždené dýchacie cesty zvlhčujú, sekréty sa rozpúšťajú a kašeľ sa tým prirodzene zmierni. Odporúča sa inhalovať dvakrát denne po 15 minút, aby sa proces hojenia urýchlil. V prípade, že nemáte doma inhalátor, môžete použiť hrniec. Nezabudnite na uterák cez hlavu, aby vám liečivá horúca para neunikala.

Ibištekový čaj potrebujete. Foto: SHUTTERSTOCK
ibištekový čaj, ibištek Ibištekový čaj potrebujete.

Veľa piť

Odporúča sa pri každej chorobe, výnimkou nie je ani príznak kašeľ. Pite viac ako zvyčajne, potrebujete aspoň 1,5 litra tekutín denne. Zmysel to má veľký. Nielenže tým zabránite vysušeniu slizníc, ale prispejete aj k skvapalneniu hlienu v dýchacích cestách. Ak si namiesto vody uvaríte bylinkový čaj, zabijete dve muchy jednou ranou, pretože ten má navyše liečebný účinok. Sliznicu zvlhčujete a zároveň ju liečite. Kým na hlieny pri vlhkom kašli je najvhodnejší tymián, aníz alebo prvosienka, pri suchom kašli by ste sa skôr mali spoľahnúť na ibištek, skorocel či brečtan.

Cibuľa naša každodenná

Jedným z najstarších domácich prostriedkov proti kašľu je cibuľová šťava s kandizovaným cukrom. Účinkuje predovšetkým pri produktívnom kašli. Cibuľu nakrájajte na kocky, povarte s 250 gramami kandizovaného cukru na miernom ohni. Nechajte odstáť a počkajte, kým liečivý nápoj vychladne. Preceďte cez sitko a výslednú tekutinu uchlipkávajte čajovou lyžičkou. Žiadna lahôdka… Motiváciou vám môže byť nádej v uzdravenie a zmiernenie ťažkostí, ktoré sa skutočne dostavia, recept je overený. Dôvodom, prečo cibuľová šťava s cukrom účinkuje, sú éterické oleje, zlúčeniny a takzvané flavonoidy, obsiahnuté v cibuli. Zabíjajú baktérie a pôsobia protizápalovo.

Horúce mlieko s medom

Tento recept proti kašľu „predpisovali“ už babičky hádam pred sto rokmi. Dôležité je však načasovanie. Tento liečivý nápoj sa odporúča dopriať si pred spaním, vo večerných hodinách, keďže má aj uspávacie účinky. Prečo práve med lieči kašeľ, nie je dodnes celkom jasné, predpokladá sa však, že sú za to zodpovedné antioxidanty, ktoré obsahuje. Ale pozor! Mlieko s medom je vhodné pri suchom, nie produktívnom kašli. Pri tom môže byť táto forma liečby kontraproduktívna, keďže mlieko môže zahlieňovať.

Choď k lekárovi!

Málokto túto radu počuje rád. Je to však nutné v prípade, že po týždni snahy nevidieť žiadne, ani minimálne zlepšenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #med #mlieko #kašeľ #cibuľa #hlien #inhalácia