Afty. Biele vriedky v ústach veľmi bolia

Táto diagnóza sa spočiatku podobá na angínu. Potvrdilo sa to aj autorke tohto článku a 5-ročnému chlapčekovi pediatrička predpísala penicilín. Zatiaľ čo angína je bakteriálne ochorenie, na ktoré zaberajú antibiotiká, aftózna stomatitída patrí medzi vírusové ochorenia spôsobené herpetickým vírusom. A je veľmi bolestivá.

30.10.2015 06:00
afta, afty, hrdlo, dieťa, bolesť, ústa Foto:
Aftózna stomatitída je ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkovou infekciou, ale aj kontaktom s nakazenými rukami, hračkami a podobne.
debata

Začalo sa to smädom a následne horúčkou vyše 39 stupňov Celzia, ktorá ustúpila v priebehu dvoch dní. Pokračovalo to vetou: Mama, bolí ma hrdlo. Rodič sa obyčajne pozrie do úst dieťaťa s pomocou lyžičky a baterky. Biele čapy pri mandliach, biely povlak na jazyku. Hnisavá angína, skvelé. Dieťa odmieta čokoľvek prehĺtať, dokonca aj tekutiny. Veľký problém to môže spôsobiť najmä dojčatám a batoľatám, u ktorých aftózna stomatitída nie je zriedkavá, lenže pre dehydratáciu môžu skončiť v nemocnici na infúziách.

Pediatrička 5-ročného pacienta vyšetrila, vypočula si anamnézu s horúčkou a bolesťami hrdla, pozrela mu doň, prehmatala uzliny a diagnostikovala angínu. Urobila mu výter z hrdla a nasadila naslepo penicilín (účinné antibiotikum na streptokokovú angínu), kým o tri dni neprídu výsledky z laboratória, či sú baktérie v hrdle naozaj na toto antibiotikum citlivé. Začali sme teda užívať penicilín a probiotiká, na zmiernenie bolesti syn cmúľal dezinfekčné pastilky s obsahom lokálneho anestetika (znecitlivejúcej látky) a bral aj ibuprofén. Odmietal jesť a dráždili ho džúsy a všetky kyslé nápoje, bol ochotný piť jedine mlieko. Medzitým sa mu vyhádzali afty na slizniciach aj inde v ústach (vnútorná strana líc, spodná časť pier) a dokonca malé červené vyrážky v kútikoch úst.

O angíne som definitívne zapochybovala vo chvíli, keď som sa dozvedela, že výter z hrdla je negatívny, čo znamená, že nijaké baktérie spôsobujúce zápal sa tam nenašli. Po konzultácii s pediatričkou sme penicilín po troch dňoch užívania vysadili ako zbytočný (hoci sú názory, že pre možný vznik rezistencie ho aj tak treba brať aspoň päť dní). Na aftóznu stomatitídu nejestvuje špecifická liečba, riešia sa najmä príznaky a boj organizmu s herpetickým vírusom možno podporiť prípravkami na zvýšenie imunity.

Aftózna stomatitída je ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkovou infekciou, ale aj kontaktom s nakazenými rukami, hračkami a podobne. Väčšiu pravdepodobnosť dostať ju majú ľudia s narušeným imunitným systémom a takí, čo vo všeobecnosti častejšie trpia výskytom áft. Z celkom iného súdka pochádzajú napríklad onkologickí pacienti, ktorí môžu mať tento problém ako vedľajší následok agresívnej chemoterapie. Odborníci rozdeľujú aftóznu stomatitídu do troch foriem podľa výskytu, veľkosti bielych pľuzgierikov so začervenaným lemom či usporiadania do zhlukov, najčastejší typ sa však hojí do týždňa, dvoch – a bolestivé sú všetky. Rozdiel môže byť jedine v tom, že závažné formy už vyžadujú lieky na prepis od imunológa v podobe antivirotík či imunostimulačných liekov. Návštevu ambulancie vyžaduje aj pichanie vitamínu B12 priamo do svalu.

Podľa veku sa možno rozhodnúť pre lokálne dezinfekčné a znecitlivejúce prípravky. Čím je dieťa mladšie (alebo žena tehotná a dojčiaca), tým sa výber zužuje. Na trhu sú rôzne cmúľacie pastilky principiálne určené na zapálené hrdlo, pri bolestiach treba hľadať aj také, čo obsahujú znecitlivejúcu látku. Väčšinu z nich môžu užívať deti až od 12 rokov, značky Orofar, Septolete a Tantum verde však majú aj pastilky s bolesť tlmiacim efektom od 4 rokov veku. (Jestvuje aj Neoangin Junior, neobsahuje však lokálne anestetikum ako lidokaín, benzokaín či benzydamínhydrochlo­rid.)

Ešte lepší je sprej, ktorý je možné aplikovať hlbšie do hrdla. Detský Kamistad gél s obsahom harmančeka a lokálneho anestetika lidokaínu možno nanášať na vatovú tyčinku určenú na čistenie uší a potierať jednotlivé afty umiestnené najmä bližšie pri perách, do hrdla ho však nedostanete. Ústa si možno vyplachovať harmančekom, ale pre riziko alergie je lepší odvar z repíka. Značka Aloclair má gél aj ústnu vodu špeciálne na afty s hojivým aloe vera i kyselinou hyalurónovou, podľa všetkého však veľmi neúčinkuje pri počiatočnej akútnej bolesti. Vyrábajú sa aj náplasti na afty, majú však význam u väčších detí či dospelých a určite nie v prípade, keď sú pľuzgierikov plné ústa.

Horúčka (ale aj bolesť) sa znižuje liekmi s obsahom paracetamolu a ibuprofénu (deťom nikdy nie acylpyrín). Na podporu imunity sa užívajú predovšetkým vitamíny radu B, potom vitamíny C a D, probiotiká či zinok. Na trhu je aj množstvo prípravkov, ktoré tieto účinné látky kombinujú (Imunoglukán SynBIO aj v sirupe či Arko Defenses, Cebion multi), probiotiká a „béčka“ obsahuje Floraliv a Nutrolin B (vtedy treba deťom pridať kvapky Vigantol ako zdroj „déčka“), pre menšie deti možno „béčkové vitamíny“ aj samostatne kúpiť aj v kvapkách (B-komplex) a podobne.

„Málo ľudí vie o tom, že citlivosť na výskyt áft môže zvyšovať penivá látka v zubných pastách so skratkou SLS – sodium lauryl sulfát,“ podotýka stomatologička Petra Jungová z Dental studia v Bratislave. Dokázali to aj klinické štúdie. Nie je v zubných pastách ako napr. Curaprox Enzycal, Weleda ani v najnovšej na trhu Zendium.

Strava musí byť nedráždivá, kašovitá, aby sa obmedzilo žuvanie, skôr chladnejšia. Dôležité sú najmä tekutiny – aspoň s pomocou slamky či lyžičky. Akékoľvek kyslé nápoje dráždia sliznicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírusy #herpes #afty