Prevenciu srdca zanedbávame

Srdcovo-cievne ochorenia patria k najväčším „strašiakom“ súčasnosti, pretože každoročne si vyžiadajú 17,5 milióna ľudských životov. Je to rovnaký počet, ako spôsobuje AIDS, tuberkulóza, rakovina, cukrovka a chronické respiračné ochorenia spolu.

05.11.2015 06:00
srdce, krvný tlak, tlakomer Foto:
Na alarmujúci stav vo výskyte ochorení srdca upozorňujú odborníci dlhodobo, no zmeny prichádzajú iba pomaly.
debata

Podľa prognóz môže na kardiovaskulárne ochorenie zomrieť do roku 2030 až 72 miliónov obyvateľov Európskej únie.

Túto skutočnosť potvrdzuje aj fakt, že kardiológov vlani navštívilo viac ako 1,2 milióna Slovákov. Pravidelne sledovaných pacientov v kardiologických ambulanciách bolo v uplynulom roku takmer 600-tisíc. Ďalších viac ako 85-tisíc ľudí do pravidelného sledovania v priebehu roka pribudlo. Najväčšiu skupinu tvorili osoby vo veku 45 až 64 rokov pri počte takmer 172-tisíc. Nasledovali deti a mladí ľudia do 24 rokov (viac ako 143-tisíc). Hovorí o tom správa Národného centra zdravotníckych informácií.

Spomedzi novozistených ochorení boli v prípade detí a dorastu najčastejšie diagnostikované poruchy srdcového rytmu a choroby spojené s vysokým krvným tlakom. U ľudí vo veku 25 až 64 rokov dominovali hypertenzné choroby. Počet diagnostikovaných ischemických ochorení srdca narastá spolu s vekom, pričom vyšší výskyt je u mužov. Vo veku 45 až 64 rokov bol počet pacientov s týmto ochorením 6-násobne vyšší ako u 25– až 44-ročných. U 65– a viacročných sú ischemické choroby srdca najčastejšie zisťovanými ochoreniami obehovej sústavy.

Na alarmujúci stav vo výskyte ochorení srdca upozorňujú odborníci dlhodobo, no zmeny prichádzajú iba pomaly. Slovensko je na tom navyše horšie ako väčšina vyspelých štátov Európy. Napriek tomu, že povedomie slovenskej verejnosti o srdcovo-cievnych ochoreniach sa v posledných rokoch zvýšilo, naša krajina stále patrí v únii k najhorším, pokiaľ ide o úmrtnosť. „Na vznik kardiovaskulárnych ochorení vplývajú, pochopiteľne, aj dedičné faktory, no mimoriadne dôležité je to, aký životný štýl vedieme: fajčenie, prejedanie sa, málo pohybu… Ak žijeme takto, nemôžeme sa čudovať, že Slovensko je opäť raz na chvoste Európskej únie. Najzávažnejšie a súčasne aj najčastejšie rizikové faktory sú totiž vysoký tlak, fajčenie, vysoká hladina lipidov a obezita spojená s nedostatočnou fyzickou aktivitou,“ upozorňuje docent Gabriel Kamenský, správca Slovenskej nadácie srdca a hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre kardiológiu.

Varoval, že veľkým problémom je mladá generácia, ktorá môže mať s kardiovasku­lárnymi ochoreniami ešte väčší problém. „Mimoriadne totiž pribúda obéznych detí. Podľa štatistík OECD trpí v Európe nadváhou viac ako 20 percent detí. Slovensko nie je výnimkou. Za desať rokov u nás výrazne vzrástla priemerná hmotnosť detí, u chlapcov až do 5 kilogramov, u dievčat do 3,5,“ konštatoval docent Kamenský.

Na problematický životný štýl Slovákov poukazuje aj Slovenská kardiologická spoločnosť. Podľa štatistík sa obyvatelia našej krajiny dožijú bez vážnejšieho zdravotného obmedzenia len 52 rokov, čo je úplne najmenej zo všetkých krajín Európskej únie. Na porovnanie, na Malte je to napríklad 72 rokov.

Čo môžete urobiť sami

Ak máte vysoký tlak alebo cholesterol, je vhodné:

  • dodržiavať predpísané režimové opatrenia (úprava jedálneho lístka, pohyb, zníženie hmotnosti),
  • pravidelne chodiť na kontroly k lekárovi,
  • pravidelne brať lieky, ktoré vám lekár predpísal,
  • pravidelne si doma merať tlak a zaznamenávať si jeho hodnoty,
  • je možné tiež užívať vhodné doplnky stravy.

Aj malé zmeny vám pomôžu zmierniť riziko srdcových chorôb a cievnej mozgovej príhody

Majte doma dostatok zdravých potravín:

  • obmedzte spotrebu polotovarov, ktoré majú často vysoký obsah cukru, soli a tukov,
  • stravujte sa tak, aby súčasťou vášho jedálneho lístka bolo čerstvé ovocie a zelenina, prípadne vymeňte sladkosti za mango alebo iné ovocie,
  • sami si pripravujte zdravé jedlo do školy alebo do práce.

Prestaňte doma fajčiť:

  • ak doma prestanete fajčiť, zlepší sa tým nielen vaše zdravie, ale aj zdravie vašich detí,
  • jedným zo spôsobov, ako sa stať dobrým vzorom pre svoje deti, je prestať fajčiť.

Buďte aktívni:

  • obmedzte pozeranie televízie,
  • naplánujte si rôzne aktivity v prírode, napríklad bicyklovanie, turistiku alebo sa len jednoducho hrajte v záhrade.

Zistite, aké máte riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení:

  • navštívte svojho lekára a dajte si zmerať krvný tlak, cholesterol a glukózu v krvi. Na základe vašej hmotnosti lekár zistí váš index BMI a povie vám, aké máte riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení,
  • keď budete vedieť, aké riziko vám hrozí, môžete si vypracovať konkrétny plán, ako zlepšiť zdravie svojho srdca. Aj váš lekár vám môže poradiť vhodné spôsoby liečby.

Spoločným úsilím dokážete urobiť zmeny v mieste svojho bydliska, napríklad:

  • zlepšiť kvalitu telesnej výchovy v školách a mimoškolských zariadeniach,
  • budovať a udržiavať prostredie vhodné na aktívny pohyb, napríklad dobré pouličné osvetlenie, upravené chodníky, ihriská a pod.,
  • zabezpečiť, aby sa v školách, na pracoviskách, v nemocniciach a na klinikách ponúkalo zdravé, výživné a cenovo dostupné jedlo,
  • celospoločensky obmedziť fajčenie na verejnosti a určiť fajčiarske zóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #obezita #srdce #kardiológ #srdcovo-cievne ochorenia