Vekom podmienená degenerácia makuly môže viesť k slepote

Čo je to vekom podmienená degenerácia makuly? Kedy vzniká, koho ohrozuje, ako sa jej môžeme vyhnúť? Pre Pravda.sk odpovedá oftalmologička z Kliniky oftalmológie LFUK a UNB, MUDr. Jana Štefaničková, PhD.

16.11.2015 06:00
prevencia, oči, sietnica, očné vyšetrenie Foto:
Prevencia nadovšetko. V prípade očí v prvom rade.
debata

Čo je to vekom podmienená degenerácia makuly – kedy vzniká, z akého dôvodu a ktorú časť oka postihuje?
Vekom podmienená degenerácia makuly, ako už vyplýva z názvu ochorenia, postihuje časť sietnice – makulu, tzv. žltú škvrnu. Je to miesto najostrejšieho videnia, ktoré sa nachádza v centre sietnice. Má dve základné formy – vlhkú a suchú. Suchá forma má pomalší priebeh, nepoškodzuje videnie pacienta tak rýchlo ako vlhká forma. Vlhká forma, ktorá sa vyskytuje približne iba v 15 až 20 percentách, spôsobuje bez liečby až v 90 percentách prakticky slepotu.

Existujú štádia tohto ochorenia – aké sú prvé príznaky, teda čo človeka upozorní na to, že sa ho toto ochorenie zrejme týka?
Vo včasných štádiách vlhkej formy vekom podmienenej degenerácii makuly môže byť videnie zahmlené alebo vidíme veci vlnité, zdeformované… Pri suchej forme, najmä v skorých štádiách, pacienti nemajú spočiatku žiadne príznaky – preto sú najlepšou prevenciou na včasné zistenie ochorenia pravidelné prehliadky u očného lekára.

Je príčina ochorenia známa?
Príčina ochorenia je multifaktoriálna. Najvýraznejším rizikovým faktorom pre vznik vekom podmienenej degenerácii makuly je vek, veľkú úlohu zohráva aj dedičnosť. Častejšie sú postihnuté ženy ako muži, ľudia so svetlou pokožkou a modrými očami, slnečné žiarenie tiež zvyšuje riziko poškodenia očí. Fajčiari majú až dvojnásobne zvýšené riziko vzniku ochorenia. K rizikovým skupinám patria aj pacienti s poruchami tukového metabolizmu, cukrovkou, aterosklerózou, vysokým krvným tlakom, obezitou a celkovo nezdravým životným štýlom a stravovacími návykmi.

Čo robiť, prípadne nerobiť, ako sa tomuto ochoreniu vyhnúť?
Vekom podmienená degenerácia makuly môže viesť k slepote. Ak máme niektoré zo spomínaných rizikových faktorov, je veľmi dôležité odhaliť ochorenie čo najskôr. Všetci vo veku nad 50 rokov a to aj tí, ktorí nemajú rodinnú anamnézu tohto ochorenia, by mali mať oči pravidelne kontrolované očným lekárom. Jednoduchým testom, na zachytenie zmien vo videní pri vekom podmienenej degenerácii makuly je vyšetrenie pomocou Amslerovej mriežky.

Ako sa toto ochorenie liečilo v minulosti a aké sú možnosti dnes?
V minulosti boli naše liečebné metódy veľmi obmedzené. Na liečbu suchej formy vekom podmienenej degenerácie makuly pacientom odporúčame pravidelne užívať preparáty s obsahom luteínu a zeaxantínu a antioxidanty. Táto forma však nie je taka nebezpečná pre náš zrak ako vlhká. V liečbe vlhkej formy VPDM sa snažíme začať s liečbou čo najskôr a tým čo najviac zabrániť ireverzibilnému poškodeniu žltej škvrny sietnice. V ostatných rokoch máme dostupnú veľmi efektívnu liečbu blokátormi cievneho endotelového faktora. Tieto lieky sa aplikujú injekčne priamo do oka za sterilných podmienok, aby sme minimalizovali celkové vedľajšie účinky a dosiahli čo najvyššie koncentrácie lieku priamo v mieste ochorenia.

Vekom podmienená degenerácia makuly vraj predstavuje problém v Európe a v Amerike. Vieme, prečo práve na týchto kontinentoch? Rizikových faktorov vedúcich k vzniku vekom podmienenej degenerácie makuly je viac. Súvisí to hlavne so životným štýlom a starnutím populácie v Európe a v Amerike.  

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #obezita #zrak #makula #sietnica #žltá škvrna #fajčiar #slepota