Štúdia: Červené víno je efektívne rovnako ako šport

Podľa jednej kanadskej štúdie má byť pohár červeného vína rovnako efektívny, ako hodina potenia vo fitnes štúdiu.

18.11.2015 06:00
červené víno, romantika Foto:
Čo všetko dokáže červené víno? Pohárik-dva denne si nevyčítajte, práve naopak...
debata (15)

Zožierajú vás výčitky svedomia z toho, že si počas týždňa s radosťou doprajete jeden či dva poháre červeného vína? Odteraz už nemusíte, práve naopak. Ak by sme totiž verili kanadskej štúdii, malo by nám červené víno slúžiť ako náhrada za posilňovňu.

Tím výskumníkov z univerzity v Alberte zistil, že červené víno obsahuje resveratrol. Ide o látku, ktorá preukázateľne zlepšuje fyzickú kondíciu človeka. Je zdravá nielen pre naše srdce, ale posilňuje tiež naše svaly. Počas dvanásť týždňového výskumu vedci teraz zistili, že už jeden pohár červeného vína sa dá prirovnať hodine športovania.

Z času na čas pohárik červeného znižuje aj riziko rakoviny alebo demencie. Predovšetkým pre ľudí, ktorí nie sú schopní vykonávať fyzickú aktivitu, je vraj dobrou alternatívou.

Aj v niektorých rastlinách a rastlinných potravinách, najmä v hrozne, malinách, morušiach, slivkách, arašidoch a v bylinke krídlatka japonská, sa nachádza resveratrol. V bielom alebo ružovom víne je jeho obsah nižší.

Podľa časopisu Journal of Physiology, v ktorom bola štúdia zverejnená, by sme si však mali dať pozor. Nesmieme sa stať alkoholikmi „na plný úväzok“, zlenivieť, ležať na gauči a popíjať, pretože nadmerné množstvo alkoholu je návykové a z dlhodobého horizontu spraví z človeka trosku.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #výskum #srdce #resveratrol #posilňovňa #svaly #červené víno