Dna - ochorenie, ktoré bolestivo kričí: Nejedz mäso!

V minulosti dostalo toto ochorenie prívlastok "choroba kráľov". Kto iný si totiž mohol dovoliť konzumovať tak často mäso...

24.11.2015 06:00
prst na nohe, dna Foto:
Dna mimoriadne bolí. Najčastejšie dá o sebe vedieť prostredníctvom prsta na nohe.
debata (4)

Na úvod hneď objasnime, čo vlastne spúšťa túto formu artritídy. Odpoveď je jasná: nesprávna strava. Odborníci zaznamenali v ostatnom čase nárast týchto pacientov, dna „udrela“ znova, akoby niekde dlhšie spala a opäť sa „v plnej kráse“ prebudila. Žije sa nám dobre, naša životná úroveň je vysoká, naše nároky neustále rastú, s málom sme nespokojní, potravín máme nadbytok.

V prípade mužov je dna najčastejšou príčinou zapálených kĺbov. Ženy podľa štatistiky netrápi tak často ako mužov, ale už ich predsa len pomaly, ale isto dobiehajú. Čo je rovnako hrozné, narastá počet mladých ľudí, ktorým dna znepríjemňuje ži­vot.

Popri genetických faktoroch sú na vine predovšetkým potraviny ako mäso, morské plody, strukoviny, ale aj keď to začnete preháňať s alkoholom a sladenými nápojmi, môže sa vás dna týkať. Vysvetlené medicínsky, zápal vzniká v kĺboch a mäkkých tkanivách dôsledkom ukladania kryštálikov kyseliny močovej.

Typický dnový záchvat (pozor! Bolesť, ktorá nemá konkurenciu!), prichádza v noci. Náhle jeden alebo viac kĺbov napuchne, sú horúce, červené, lesklé a bolestivé. Najčastejšie býva ako prvý postihnutý palec na nohe, ale dna často útočí aj na ostatné prsty, koleno či zápästie.

Zápal sa rozširuje do mäkkých tkanív a šľachových puzdier, ale aj do vnútorných orgánov (srdce, obličky). Ak človek s touto diagnózou nedodržiava striktnú diétu, môže mu dna zapríčiniť vznik obličkových kameňov, ktoré sú schopné zničiť snáď celé telo. V chronickom štádiu sa dnový uzol vyskytuje v chrupavke ucha.

Mäso sa pri dne odporúča jesť maximálne trikrát... Foto: SHUTTERSTOCK
mäso Mäso sa pri dne odporúča jesť maximálne trikrát týždenne. Viac nie.

Pri diagnostike sa sleduje výskyt kyseliny močovej v krvi. U mužov by nemala byť táto hodnota vyššia ako 6,9, u žien by zas nemala prekročiť hranicu s výkričníkom – 5,5 mg. Avšak, sú dni, kedy aj počas akútneho záchvatu môžu byť tieto hodnoty v norme.

Pri liečbe treba robiť rozdiel medzi akútnym záchvatom a prevenciou. Pri akútnom záchvate pomáhajú protizápalové lieky a antireumatiká, vysoké dávky vitamínu B a C-komplexu. Predpisujú sa tiež ľadové alebo tvarohové obklady. Ďalšou novinkou v liečbe je momentálne nová skupina liekov, takzvané biologiká, ktorú sú už roky úspešné pri liečbe chronických kĺbových ochorení. Podľa najnovšej štúdie pomáhajú aj pri dne.

Čoho sa pri dne vzdať:

Tu je niekoľko tipov, ako zmeniť stravovacie návyky pri dne.

* Prestaňte jesť vnútornosti
* Mäso jedzte max. trikrát týždenne
* Buďte opatrní pri konzumácii rybích konzerv a morských plodov – obsahujú obzvlášť veľa kyseliny močovej
* Znížte konzumáciu strukovín na symbolické minimum
* Dávajte pozor pri týchto druhoch zeleniny: artičoky, brokolica, pór, špenát, kapusta, kukurica a ružičkový kel
* Obmedzte biele pečivo, prípadne z jedálnička raz a navždy vyhoďte
* Z alkoholu škodí predovšetkým pivo
* Snažte sa schudnúť, ale pomaly – hladina kyseliny močovej v krvi poklesne

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #alkohol #DNA #artritída #strukoviny #kyselina močová #zápal kĺbov