Krvácanie poškodzuje hemofilikom kĺby

Laici vnímajú hemofíliu ako ochorenie, pri ktorom môže pacient pri poranení vykrvácať. Hlavným problémom všetkých krvácavých chorôb je predovšetkým spontánne vnútorné krvácanie – najmä do kĺbov.

20.11.2015 06:00
noha, kolemo, kĺby, rehabilitácia Foto:
Rehabilitácia sa odporúča všetkým pacientom s vrodeným krvácavým ochorením.
debata

Málokto vie, že aj vrodené krvácavé choroby sú problematické nielen pre poruchu zrážanlivosti krvi, ale v prípade nedostatočnej profylaxie a liečby môžu mať za následok trvalé poškodenie kĺbov. Reč je o hemofílii, dnes známej genetickej chorobe, ktorá sa prenáša z matky na synov. Na Slovensku žije asi šesť stoviek hemofilikov.

Laici hemofíliu vnímajú ako ochorenie, pri ktorom môže pacient pri poranení vykrvácať. Komplikáciou všetkých krvácavých chorôb je predovšetkým ich spontánne krvácanie do kĺbov. Najzávažnejšou komplikáciou hemofílie je teda nevyliečiteľné poškodenie kĺbov alebo iných orgánov následkom krvácania. Takémuto poškodeniu možno predchádzať preventívnym podávaním liekov, ktoré udržia aspoň minimálny stupeň zrážanlivosti, takže zabránia vzniku spontánneho krvácania. Dôležitá je aj pravidelná rehabilitácia.

Dnes je už vďaka preventívnej a bezpečnej liečbe koncentrátmi koagulačných faktorov úplne iná situácia. Na súčasných detských pacientoch s krvácavými ochoreniami je len málokedy na prvý pohľad rozpoznateľné poškodenie kĺbov a zmeny na chôdzi. Veľká časť starších hemofilikov má však poškodený pohybový aparát s trvalými zmenami a niektorí sú čiastočne imobilní. Je to výsledok nedostatočnej liečby pred rokom 1992. V tomto období chýbala aj rehabilitácia a čakalo sa na zastavenie krvácania. Často to trvalo niekoľko dní až týždňov. Toto zakrvácanie spôsobovalo obrovské bolesti a, samozrejme, aj obmedzenie pohyblivosti pacientov. Tí mohli začať s rehabilitáciou až po zastavení krvácania a ústupe opuchov. V tom čase mal už kĺb pomerne obmedzenú pohyblivosť a svalstvo ochablo.

Rehabilitácia sa odporúča všetkým pacientom s vrodeným krvácavým ochorením. Po každom krvácaní je nevyhnutné čo najskôr rozhýbať postihnutý kĺb, aby nedošlo ku výraznému obmedzeniu jeho schopnosti pohybu. Taktiež je dôležité, aby hemofilici mali dostatočne pevné a vyvinuté svalstvo na nohách, keďže už neveľké „podvrtnutie“ môže spôsobiť krvácanie do kĺbu alebo svalstva.

Cielenou a intenzívnou rehabilitáciou sa takýto pacient potrebuje dostať čím skôr do stavu, v akom bol predtým. „Rehabilitácia slúži aj ako prevencia pred krvácaniami, pretože dostatočná pohybová schopnosť a pevné svalstvo je predpokladom zníženia ich počtu,“ hovorí MUDr. Anna Morongová z Národného hemofilického centra, ktorá prednášala na nedávnej vzdelávacej konferencii organizovanej Slovenským hemofilickým združením na tému ortopedické problémy a výmena kĺbov pacientov s krvácavými ochoreniami. Išlo o projekt Slovenského hemofilického združenia, ktoré aktívne už od roku 1990 zastrešuje všetkých pacientov s rôznymi formami krvácavých ochorení.

Prvoradým cieľom združenia bolo na začiatku zabezpečiť pacientom liečbu vysokokvalitnými, čistými a bezpečnými koncentrovanými prípravkami koagulačných faktorov, čo sa podarilo naplniť. Jednou z hlavných činností je aj organizovanie rehabilitačno – rekondičných táborov pre deti a dospelých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #krvácanie #hemofília