Nedajte si zobrať maternicu!

Myómy maternice sú najčastejšie nezhubné gynekologické nádory u žien v plodnom veku. Sú najčastejším dôvodom hysterektómie, operačného zákroku, pri ktorom sa odstráni maternica. Priemerný vek žien trpiacich myómami je 39 rokov. Typickým symptómom je silná menštruácia. Nový liek dosiahne u 93 % žien kontrolu nad krvácaním a výrazné zlepšenie kvality života!

10.12.2015 06:00
maternica, brucho, menštruácia, bolesť Foto:
Myómy spôsobujú aj nadmerné menštruačné krvácanie, prípadne krvácanie medzi menštruáciami, ktoré je spojené aj s anémiou či bolesťami v pobrušku.
debata (11)

Mnohé ženy nevedia, čo to vlastne znamená abnormálne menštruačné krvácanie. Myslia si, že je v poriadku, ak majú zakrvácané šatstvo a v noci musia vstávať, aby si vymenili vložku. „V každom prípade, ak sú nútené používať tampóny a menštruačné vložky naraz, mali by uvažovať o tom, že niečo nesedí a na vine môžu byť myómy v maternici. Až v 30¤% môže byť príčinou menštruačných ťažkostí práve myóm!“ upozorňuje prof. Helena Kopp Kallnerová, gynekologička z Korolinska Inštitútu v Štokholme. Bola jednou z prednášajúcich na tlačovej konferencii v Budapešti, ktorá predstavila závery veľkej štúdie novej liečby myómov s liečivom ulipristal acetát. „V rozvinutom svete sa anémia v zmysle nedostatku železa vyskytuje približne u 11 % žien vo veku 20–49 rokov. Aj keď príčinou sa čoraz častejšie stávajú diéty, hlavným dôvodom je ešte stále silné menštruačné krvácanie,“ pokračuje odborníčka zo Švédska.

Myómy sú podľa nej nádory, pre ktoré je typický rozvoj a rast v reprodukčnom veku ženy, počas tehotenstva majú tendenciu rásť, naopak, po menopauze sa zmenšia. Okolo 60 % žien, ktorým boli diagnostikované, má menej ako 40 rokov. „Medzi faktory výskytu patria skorý začiatok menštruácie, zvyšujúci sa vek, obezita, výskyt v rodine či bezdetnosť,“ vysvetľuje Helena Kopp Kallnerová. „Myómy, ktoré vznikajú z jedinej bunky, môžu narásť z mikroskopickej veľkosti až po 30 cm v priemere a spôsobujú rôzne nepríjemné príznaky aj u polovice žien, ktoré nimi trpia. Niektoré však čakajú aj päť rokov, kým o tom prehovoria s odborníkom.“

Tri základné skupiny problémov

Myómy spôsobujú tri základné skupiny problémov: nadmerné menštruačné krvácanie, prípadne krvácanie medzi menštruáciami, ktoré je spojené aj s anémiou či bolesťami v pobrušku. Ďalej sú to komplikácie s otehotnením (jedna z príčin neplodnosti) a tehotenstvom (problémy počas gravidity, častejšie potraty). Napokon sú to mnohé nepríjemné príznaky, ktoré spôsobuje veľkosť a samotné umiestnenie myómov (napr. častejšie močenie či ťažkosti pri močení).

Myómy nepatria ku rakovinovým nádorom a príčina, prečo vznikajú a rastú, zatiaľ nie je celkom objasnená. Významné množstvo výskumov spája ich vznik a rast s výkyvom hladín ženských pohlavných hormónov – najmä progesterónov. Ak žena navštívi gynekológa pre ťažkosti a jestvuje podozrenie, že ide o myóm, väčšinou na stanovenie diagnózy stačí bežné a ultrazvukové vyšetrenie. Ak lekár usúdi, že je to potrebné, môže ju poslať aj na hysteroskopické (zavedenie optického nástroja cez vagínu a krčok do maternice, najmä v prípade výskytu podslizničných myómov) alebo laparoskopické vyšetrenie (cez malý rez v dolnej časti brucha). V zriedkavých prípadoch aj na CT či MRI.

„V prípade rozhodovania sa pre liečbu zohráva úlohu umiestnenie myómov, vek pacientky, a najmä fakt, či ešte chce mať deti,“ hovorí profesorka Kopp Kallnerová. Existujú farmakologické možnosti, čiže liečba liekmi – a možnosti chirurgické. Samozrejme, chirurgia patrí medzi invazívne metódy, ktoré majú svoje riziká, okrem iného aj v podobe straty plodnosti. Doterajšia hormonálna liečba sa používala najmä ako predoperačná príprava a mala nežiaduce účinky v podobe návalov pripomínajúcich tie počas menopuzy. Navyše sa mohla používať len obmedzenú dobu pre riziko vzniku osteoporózy. Myómy po jej vysadení zvykli opätovne narásť.

Jednou z možností je aj použitie hormonálnej antikoncepcie, ktorá je v niektorých prípadoch schopná odstrániť nepríjemné príznaky v podobe silného menštruačného krvácania. Nie je však preukázané, že by myómy dokázala zmenšiť, takže nerieši problém žien s myómami, ktoré ešte chcú mať deti. Vzhľadom na to, že dnes ženy rodia stále staršie, vplyv myómov na možnosť otehotnenia a donosenie dieťaťa nie je zanedbateľný („viac aj v rozhovore Zamraziť si možno dať vajíčka, spermie aj embryá“) :[tt_news:375030] ).

Tabletka na dlhodobú liečbu myómov

Prvou tabletkovou liečbou určenou špeciálne na terapiu myómov sa stal ulipristal acetát. Dvojito zaslepená štúdia, ktorá bola na medzinárodnom fóre prezentovaná v Budapešti, skúmala efekt a bezpečnosť prerušovanej, dohromady 12 týždňov trvajúcej liečby, ktorá sa uskutočnila v 46 európskych mestách jedenástich krajín a zúčastnilo sa na nej 451 pacientok. „Približne 93¤% žien dosiahlo na konci liečby kontrolované krvácanie,“ vysvetľuje prof. Jacques Donnez, odborník v problematike neplodnosti z Bruselu. „Najmenej 76 % žien v štúdii dosiahlo na konci liečby amenoreu, čo je absencia menštruácie, resp. ich krvácanie sa ocitlo pod kontrolou, bez epizód silného krvácania a zlepšila sa im kvalita života. U 67 % sa podarilo dosiahnuť zmenšenie myómov.“ Z nežiaducich účinkov sa najčastejšie vyskytovali bolesti hlavy a návaly tepla. Čo je dôležité – u väčšiny pacientok dochádza ku kontrole krvácania v priebehu 7–10 dní od začiatku liečby! Už počas trojmesačnej liečby sa kvalita ich života vyrovná zdravým ženám. Po ukončení liečby sa obnovuje plodnosť.

Liečba znamená užitie jednej tablety denne najviac tri mesiace. Potom nasleduje prestávka. Ak je to potrebné, po zvážení lekára je možné túto terapiu prerušovane opakovať až do menopauzy. Ak bol doteraz liek schválený len na krátku predoperačnú liečbu myómov, na základe výsledkov štúdií je dnes možná dlhodobá prerušovaná liečba myómov maternice ulipristal acetátom až do menopauzy, ktorá problém s myómami zvyčajne vyrieši. A žena sa tak vyhne odstráneniu maternice!

Liečba

Farmakologická

selektívny modulátor progesterónového receptora (ulipristal acetát): nejde o klasickú hormonálnu liečbu, má rýchlejší účinok na zastavenie krvácania ako iné skupiny liekov, u väčšiny pacientok dochádza ku kontrole krvácania v priebehu prvých 7–10 dní od začiatku liečby, ustupujú bolesti spojené s myómami a dochádza ku ich zmenšeniu, kvalita života žien sa vyrovná zdravým ženám už počas trojmesačnej liečby
analógy gonadoliberínov: ide o injekčnú liečbu, ktorá sa používa v predoperačnej liečbe, tlmia produkciu hormónov, pod ich vplyvom sa myómy zmenšia a u mnohých žien sa po čase podarí zastaviť aj nadmerné krvácanie. Po ukončení liečby však myómy rýchlo narastú a liečbu sprevádzajú aj významné nežiaduce účinky ako návaly typické pre menopauzu, pri dlhšie trvajúcej liečbe strata kostnej hmoty, ich používanie je obmedzené na dobu maximálne 6 mesiacov
v niektorých prípadoch je schopná ovplyvniť silné menštruačné krvácanie, nie je však preukázané, že dokáže zmenšiť aj myómy (tabletky, náplasti, vaginálny krúžok, vnútromaternicový systém s hormónom)

Chirurgická

Myomektómia – odstránenie len samotného myómu pri zachovaní maternice (môže sa vykonať otvorenou chirurgickou cestou alebo laparoskopicky), myómy však môžu narásť opäť
Hysterektómia – odstránenie celej maternice, operácia sa môže vykonať buď cez rez v brušnej stene, alebo cez rez vo vaginálnej stene
Embolizácia maternicovej tepny – do jednej z vetiev tepny, ktorá zásobuje krvou maternicu s myómom, sa pod rtg zavedie katéter a vstreknú sa tam želatínové guľôčky, ktoré zablokujú prietok krvi do myómu, ten sa následne zmenší, resp. odumrie. Po čase si však myóm môže vytvoriť náhradné cievy pre zásobovanie krvou a opätovne začať rásť. Možnou komplikáciou je upchatie tepny zásobujúcej vaječník, takže pred zákrokom si žena musí byť vedomá, že po operácii môže ostať neplodná.

(Viac na www.myom.sk)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #maternica #menštruácia #myóm