Novoobjavený propolis - aj pre alergikov

Živicová hmota propolis, jeden z produktov včiel, je v súčasnosti znovuobjavenou prírodnou látkou z oblasti fytoterapie. Dochádza k renesancii využívania extraktu z propolisu nielen na základe tradičného využitia, ale aj na základe vedeckého výskumu jeho mnohostranne užitočných účinkov.

13.12.2015 06:00
včela Foto:
Klasickým príkladom dôležitosti bezstavovcov pre prosperovanie ľudskej spoločnosti sú včely.
debata

Odborný výskum v posledných desaťročiach dokázal, že okrem tradične využívaného protiinfekčného (antimikrobiálneho, antivírusového, antimykotického) účinku má propolis aj ďalšie významné užitočné účinky v podobe protizápalového, antioxidačného a imunostimulačného pôsobenia.

Dôležitou, najnovšie skúmanou oblasťou je imunostimulačné pôsobenie propolisu, najmä u pacientov s opakujúcimi sa infekciami dýchacích ciest. Využitie propolisu, napríklad v prípade respiračných infekcií u detí, však donedávna brzdil jeho alergénny potenciál. Talianska firma Specchiasol však nedávno vyvinula biotechnologický postup, ktorý odstraňuje alergénnu frakciu propolisu, ale zachováva látky s prospešnými účinkami. Výsledný nealergénny produkt je označovaný skratkou E.P.I.D. (extrakt propolisu izolovaný disperzný). Je využiteľný nielen u dospelých, ale aj u detí. Talianski pediatri ho označujú za prírodné antibiotikum, proti ktorému dosiaľ nebola zaznamenaná rezistencia.

Pozitívny efekt tohto propolisu u detí dokazuje dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia, kde bol pre zosilnenie imunostimulačného pôsobenia propolis kombinovaný s extraktom z echinacey a vitamínom C.

„Do štúdie bolo zaradených 430 detí vo veku 1–5 rokov. Výsledky ukázali, že 12¤týždňov trvajúce podávanie opísanej kombinácie znížilo výskyt respiračných infekcií v zimnej sezóne o polovicu oproti placebu, o 62 % počet dní s horúčkou a významne znížilo aj spotrebu antibiotík – na polovicu,“ vysvetľuje taliansky pediater prof. MUDr. Bruno Brigo, ktorý pred časom navštívil Bratislavu.

Oproti skupine, ktorá prípravok s čisteným propolisom neužívala (spomínané placebo), došlo u testovaných detí aj ku 68 % zníženiu počtu akútnych zápalov stredného ucha. Patentovaný propolis novej generácie E.P.I.D. môžu v podobe rôznych ponúkaných prípravkov v kombinácii s inými účinnými látkami posilňujúcimi imunitu užívať aj alergici na včelie produkty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #včely #infekcia dýchacích orgánov #propolis #fytoterapia