Sú darcovia krvi zdravší?

Dobrá správa! Vedci zistili, že u darcov krvi je o 88 % nižšia pravdepodobnosť srdcového infarktu a o 33 % nižšia pravdepodobnosť, že ochorejú na kardiovaskulárne ochorenie. Aspoň tak to už dávnejšie tvrdia odborníci podľa údajov publikovaných v renomovanom americkom odbornom časopise Journal of Epidemiology.

02.01.2016 06:00
krv, darovanie krvi, darcovstvo Foto:
Skupina darcov krvi patrí vo všeobecnosti do tej zdravšej skupiny populácie v porovnaní s ľuďmi, ktorí krv pravidelne nedarujú. Darcovia majú aj nižšie hodnoty tlaku krvi a takisto nižšie hladiny cholesterolu.
debata (2)

Epidemiologická štúdia sa uskutočnila vo východnom Fínsku na takmer 2 900 mužoch vo veku 42–60 rokov. V rámci štúdie boli sledovaní takmer deväť rokov. Čo spôsobuje spomínané zníženie rizika srdcovo-cievneho ochorenia? Za rizikový faktor infarktu sa v rámci hypotéz považuje aj to, ak má organizmus vysoké zásoby železa, pričom darovanie krvi tieto zásoby znižuje. Vysoká hladina železa má podľa všetkého vplyv na rozvoj aterosklerózy. Darovaním krvi stráca telo cca 220 mg železa, a tým znižuje riziko srdcových chorôb. V tomto zmysle je vyslovene výhodné darovanie krvi hlavne pre mladých mužov, u ktorých je testosterón príčinou vyššej krvotvorby. Pravidelným darovaním krvi si udržiavajú optimálne hodnoty krvného obrazu. Navyše sa aj fyzicky cítia lepšie.

ČÍSLO
85 % obyvateľov európskeho pôvodu má faktor Rh +

Skupina darcov krvi patrí vo všeobecnosti do tej zdravšej skupiny populácie v porovnaní s ľuďmi, ktorí krv pravidelne nedarujú. Darcovia majú aj nižšie hodnoty tlaku krvi a takisto nižšie hladiny cholesterolu.

„Svoju úlohu, samozrejme, zohrávajú endorfíny, ktoré sa po odbere vyplavujú. Urobili ste dobrý skutok, máte dobrý pocit. Je však pravda, že v určitom veku nám prirodzenými mechanizmami krv hustne, pretože určité zrážanie krvi v tele je bežné, len nesmie byť nadmerné. Pravidelnými odbermi sa krvné doštičky tak často nezliepajú dohromady a púšťanie žilou takisto naštartuje novotvorbu krviniek. Niektorí darcovia tvrdia, že majú lepšiu pleť a začínajúci hypertonici ráno pred darovaním vynechajú liek na hypertenziu a po odbere majú aj bez liekov normálny tlak. Niektorí popisujú, že sa im až uľavilo. Takže sa možno dá tvrdiť, že púšťanie žilou ozdraví i omladí,“ povedala pred časom pre Dobré zdravie hematologička MUDr. Klára Sviteková, vedúca lekárka pracoviska Národnej transfúznej služby v bratislavskom Ružinove.

Darcovia krvi sa navyše pravidelne podrobujú preventívnym lekárskym prehliadkam.

Druhy odberov

  • Odber celej krvi: Pri bežnom odbere sa darcovi odoberá 450 ml krvi. Zvolí sa vhodná žila, urobí sa vpich a krv sa nechá spontánne stekať do odberového vaku. Celý proces trvá približne 10 minút.
  • Odber krviniek (krvných doštičiek a červených krviniek): Najčastejšie sa vykonáva odber doštičiek, zriedkavejšie červených krviniek. Odber trvá podľa typu prístroja 30–90 minút. Výťažnosť krvných buniek pri aferézach je vysoká.
  • Odber plazmy: Odoberá sa krv od darcu, pričom sa opakovane separuje len krvná plazma a krvinky sa vracajú darcovi späť do krvného obehu. Celý odber trvá 45–90 minút. Na Slovensku sa odber výlučne krvnej plazmy nevykonáva.

Bezradní v poradni

Chodím na kozmetiku, kde mi robia chemický píling tváre, môžem darovať krv?
Áno, kozmetické ošetrenie pleti nekrvavou metódou nie je prekážkou odberu.

Môžem darovať krv, ak som užíval antibiotiká?
Darovanie krvi a jej zložiek je možné 2–4 týždne po doužívaní antibiotík.

Liečim sa na depresiu a užívam lieky, kedy môžem darovať krv?
Počas liečby akéhokoľvek psychického ochorenia nie je možné darovanie krvi. Darovať krv môžete najskôr po roku od ukončenia užívania antidepresív. Ak však ide o vážnejšie ochorenie – psychóza, endogénna depresia, resp. bipolárna porucha – darovanie krvi nie je možné.

Je možné darovanie krvi po očkovaní proti tetanu?
Očkovanie proti tetanu nie je prekážkou darovania krvi, ale vždy je potrebné počkať 2–3 dni, či sa nevyskytne nežiaduca reakcia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #darcovstvo krvi #srdcovo-cievne ochorenia #seriál Tisíc a jedna kvapka