Komplikácie diabetu

Ak sa cukrovka dostatočne nelieči, môže spôsobiť množstvo komplikácií, ktoré môžu postihnúť prakticky akýkoľvek orgán v našom tele. Dlhodobo vysoké hladiny cukru v krvi výrazne poškodzujú cievy a nervy, a to vedie k vzniku ďalších problémov. Komplikácie diabetu sú teda spôsobené buď poškodením ciev, ktoré potom nedokážu dostatočne prekrvovať tkanivá a orgány, alebo poškodením nervov, alebo oboch. Ide o závažné a niekedy dokonca život ohrozujúce dôsledky.

29.01.2016 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Dlhodobá cukrovka poškodzuje cievy a nervy, čo môže mať za následok závažné a niekedy dokonca život ohrozujúce dôsledky.
debata

Srdcovocievne ochorenia

Patria medzi najčastejšie komplikácie diabetu a diabetikom hrozia 2– až 4-krát častejšie, ako dospelým bez diabetu. Riziko srdcového zlyhávania je u diabetikov trikrát vyššie. Rovnako im častejšie hrozí srdcový infarkt a cievna mozgová príhoda. Tieto ochorenia majú pri súčasnom diabete zároveň ťažší priebeh a horšiu prognózu. Asi 70 % úmrtí na diabetes u pacientov starších ako 65 rokov súvisí práve s poškodením srdca. Riziko ich vzniku zvyšujú viaceré faktory. Nedostatočne liečená cukrovka poškodzuje krvné cievy, ktoré sú potom citlivejšie na ďalšie poškodenie vplyvom vysokého krvného tlaku a tiež na vznik tukových usadenín na stenách ciev – aterosklerózu. Vysoký krvný tlak je u ľudí s cukrovkou dvakrát rozšírenejší, ako u nediabetikov. Zároveň diabetici, ktorí majú súčasne aj vysoký krvný tlak, majú dvakrát vyššie riziko cievnej mozgovej príhody v porovnaní s ľuďmi, ktorí majú len vysoký krvný tlak. Vyššie riziko srdcovocievnych komplikácií hrozí tiež diabetikom, ktorí majú tieto choroby v rodine alebo fajčia. Znížiť riziko kardiovaskulárnych komplikácií môže pravidelné cvičenie, zníženie telesnej hmotnosti, ale aj kontrola a manažment stresu. Mnohé štúdie dokázali, že správna kontrola diabetu pomáha predchádzať vzniku a spomaliť progresiu srdcovocievnych ochorení. Preto je potrebné u diabetikov pravidelne kontrolovať krvný tlak, hladinu lipidov a EKG.

Poškodenie nervov

Jednou z častých komplikácií diabetu je poškodenie nervov, ktoré sa prejavuje stratou citlivosti postihnutej oblasti, strnulosťou, pocitom pálenia i bolesťou. Až okolo 60 až 70 % pacientov s cukrovkou má nejakú formu poškodenia nervov, a to bez ohľadu na typ diabetu. Cukrovka môže poškodiť nervy, ktoré vedú do končatín, ale aj tie, ktoré vysielajú signály do srdca, žalúdka, močového mechúra alebo pohlavných orgánov. Preto môže neuropatia spôsobiť aj problémy s trávením, vyprázdňovaním či v intímnom živote. Veľkým problémom je vznik hnisavých rán na končatinách. Keď je totiž koža v dôsledku neuropatie znecitlivená, pacient si nemusí všimnúť drobné ranky, ktoré sa bez povšimnutia zväčšujú a môžu spôsobiť vážne komplikácie. V najhorších prípadoch môže spočiatku drobný problém viesť až k amputácii končatiny. Ľudia s cukrovkou by si preto mali pravidelne a dôsledne kontrolovať chodidlá a ruky, či sa na nich neobjavilo začervenanie, mozole, praskliny či akékoľvek iné ranky a kožné defekty. Vyššie riziko vzniku neuropatie majú pacienti, u ktorých sa nedarí hladinu cukru kontrolovať, rovnako tí, ktorí trpia cukrovkou viac rokov, ako aj diabetici s nadváhou, vysokou hladinou tukov v krvi, fajčiari a tiež pacienti, ktorí pijú väčšie množstvo alkoholu.

Syndróm diabetickej nohy

Takzvaná diabetická noha vzniká ako dôsledok poškodenia nervov alebo poškodenia tepien a prejavuje sa infekciami, vznikom vredov alebo deštrukciou tkanív nohy. Prináša riziko tvorby rôzne hlbokých infikovaných rán a môže prerásť až do gangrény (odumieranie tkaniva), ktorá sa nezriedka končí amputáciou. Diabetické komplikácie nohy sú v rozvinutých krajinách najčastejšou príčinou amputácií na dolných končatinách z iných ako poúrazových príčin, pričom riziko amputácie nohy u diabetikov je 15– až 40-krát vyššie ako v bežnej populácii.

Ochorenie obličiek

Diabetes je v súčasnosti dokonca najčastejšou príčinou zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby. Pri diabetickej nefropatii obličky strácajú svoju filtračnú schopnosť, keďže vysoké hladiny cukru poškodzujú ich bunky. Ak sa problém včas neodhalí a nelieči, dochádza k úplnému zlyhaniu funkcie obličiek a jedinou možnosťou liečby je dialýza alebo transplantácia. Príznaky zlyhávania obličiek sa prejavujú až v pokročilých štádiách ochorenia a patria medzi ne pretrvávajúce opuchy horných alebo dolných končatín v dôsledku zadržiavania tekutín, spenený moč, prírastok na hmotnosti, strata chuti do jedla a celkový pocit slabosti. Zatiaľ čo včasné štádiá zlyhávania obličiek je možné ovplyvniť, zvrátiť ich rozvoj alebo aspoň spomaliť ich progresiu, pri pokročilejších štádiách je proces nezvratný. Preto je potrebné včasné odhalenie problému a včasná intenzívna liečba.

Poškodenie zraku

Diabetes môže spôsobiť čiastočnú stratu zraku a bez liečby viesť až k slepote. V súčasnosti je dokonca najčastejšou príčinou vzniku slepoty u dospelých vo veku 20 až 74 rokov. Preto by mali diabetici chodiť pravidelne aspoň raz za rok na očné vyšetrenie, a to aj ak nepociťujú žiadne problémy. Štúdie dokazujú, že pravidelnou kontrolou zraku a včasnou liečbou prípadných problémov je možné predísť až 90 % prípadov slepoty súvisiacej s cukrovkou.

Sklon k infekciám

Diabetes znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi ochoreniami a aj ich priebeh je obyčajne u diabetikov ťažší, ako u zdravej populácie. Vysoká hladina cukru v krvi vedie k vysokým hladinám cukru aj v tkanivách, vďaka čomu môžu baktérie rásť a infekcie sa rozvíjajú rýchlejšie. Najčastejšie napádajú močový mechúr, obličky, pošvu, ďasná, chodidlá a kožu. Dôležité je liečiť ich včas a tak zabrániť vzniku závažnejších komplikácií.

„Ochrnutie“ žalúdka

Je veľmi nepríjemná porucha vyprázdňovania žalúdka. Vzniká ako dôsledok poškodenia nervov, ktoré vedú do žalúdka a prestanú správne fungovať. Žalúdku potom trvá veľmi dlho, kým spracuje svoj obsah, čo navyše komplikuje aj udržiavanie správnych hladín glukózy. Najčastejšou príčinou gastroparézy je práve cukrovka, ktorá spôsobuje až tretinu všetkých prípadov tohto ochorenia. Väčšinou postihuje pacientov s diabetom 1. typu, ktorí trpia cukrovkou aspoň 10 rokov, no môže sa objaviť aj pri cukrovke typu 2.

Erektilná dysfunkcia

Nekontrolovaný cukor v krvi a vysoký krvný tlak, ktorým diabetici často trpia, môžu viesť k poškodeniu ciev a nervov v penise, čo prináša vyššie riziko impotencie či problémov s erekciou. Podľa odhadov trpí nejakým stupňom erektilnej dysfunkcie asi 35 až 75 % diabetikov. Tiež sa u nich môžu problémy s erekciou vyvinúť o 10 až 15 rokov skôr, ako u mužov bez diabetu. U niektorých mužov stačí na vyriešenie problému zdravší životný štýl – skoncovať s fajčením, pravidelne cvičiť a znížiť stres.

Kožné problémy

Až u tretiny diabetikov vzniknú niekedy počas života kožné problémy súvisiace s cukrovkou. Vysoká hladina cukru v krvi totiž môže narušiť ozdravovacie mechanizmy nášho tela a je živnou pôdou pre baktérie a plesne. Diabetici sa o svoju kožu musia starať dôslednejšie, ako zdraví ľudia, inak hrozí, že aj z drobnej ranky vznikne problém, ktorý môže mať závažné dôsledky.

Problémy s ústnou dutinou a so zubami

Ľuďom s cukrovkou hrozí vyššie riziko infekcií a iných vážnych problémov so zubami a ústnou dutinou. Preto by mali diabetici chodiť na kontroly k zubnému lekárovi častejšie, ako zdraví ľudia a mali by viac dbať na ústnu hygienu. Medzi najčastejšie problémy s ústnou dutinou u diabetikov patrí sucho v ústach, zápal ďasien, zlé hojenie tkanív v ústach, afty, pocit pálenia v ústach alebo na jazyku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #nervy #cievny systém #poškodenie