Ako v zdraví prežiť dni, keď teploty klesajú pod nulu?

Nepríjemné dni! Červený nos, mráz za nechtami, večne studené nohy, husia koža, drkotajúce sa celé telo a chrípka s nádchou na každom rohu.

26.01.2016 06:00
prechladnutie, čaj, citrón, chrípka Foto:
Veľa piť, toto pravidlo platí rovnako v zime ako v lete.
debata (3)

Mrazivé počasie znamená pre naše telo poriadny zaberák. S týmito tipmi prežijete chladné dni ľahšie.

Chráňte si tvár

V oblasti úst a nosa sú početné receptory na chlad, ktorých máme údajne desaťkrát viac ako receptorov na teplo. Preto „mrzneme“ na lícach a na špičke nosa obzvlášť rýchlo. Pomoc je jednoduchá a ľahká. Hrubý šál. Počas prechádzky alebo dlhšej cesty do práce si ním jednoducho zakryte nos aj ústa, nech to vyzerá akokoľvek. Nezabúdajte na čiapku a kapucňa by mala byť v týchto dňoch povinnosťou.

Pite veľa tekutín

Toto pravidlo rozhodne neplatí len pre letné mesiace. Voda, čaj a ovocné šťavy pomôžu telu vyrovnať sa v zimných mesiacoch s chladom. Vitamínové nápoje naviac podporujú imunitný systém, čím pomáhajú predchádzať prechladnutiu a kardiovaskulárnym ochoreniam. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, že alkohol zahrieva, lekári s ním nesúhlasia a radia, podľa možnosti sa mu radšej vyhnúť. Rozhodne lepšou voľbou je zázvorový čaj. Vďaka svojej ostrosti zahreje a zlepší krvný obeh.

Krémovať, krémovať

Mastný krém chráni pokožku pred chladom. V opačnom prípade hrozí popraskaná koža na rukách, červená pleť a popraskané pery. Zvlášť tí, čo sa v zime chystajú na dlhšiu túru alebo sánkovačku, mali by si pleť natrieť mastným krémom a pery preventívne natrieť hrubou vrstvou balzamu. Odborníci odporúčajú krémy s vysokým obsahom vody. V suchom ohrievanom priestore pomôže zvlhčovač vzduchu alebo izbové rastliny.

Radšej sprchu ako vaňu

Uprednostnite v mrazivých dňoch sprchovanie pred kúpaním vo vani. Studený vzduch a kúrenie vysušujú pokožku aj bez toho, dlhý pobyt v horúcej vode je pre telo zbytočne ďalšou záťažou. Ak si však zimu bez relaxačnej vane s penou neviete predstaviť, aspoň si do nej pridajte olej. Pokožku potom nezabudnite poriadne nakrémovať.

Piercing v zime?

Keď ortuť teplomera klesne pod nulu, hrozí nebezpečné omrznutie tkaniva v okolí kovového piercingu. Prvým príznakom poškodenia kože je pocit pálenia. To isté platí aj pri detských náušničkách. Prežijeme zimu bez nich…

Deti príliš neobliekajte

Odporúča sa nepreháňať to. Veľa detí v kočíkoch je tak „pozväzovaných“, že sa sotva dokážu pohnúť. Detskí lekári namiesto toho odporúčajú deti obliekať – ľahko a teplo. Termobielizeň pod nohavice a bundičku, aby sa mohli hýbať, do topánočiek patria termovložky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #zázvor #nádcha #kúpeľ #piercing #mastný krém