Každá dobre podaná informácia môže predĺžiť život pacienta

Napriek tomu, že liečba a kvalita starostlivosti o diabetikov v posledných rokoch vzrástli, pre mnohých to nemá žiadny pozitívny dosah na kontrolu a kompenzáciu ich ochorenia. Samotný diabetik totiž musí zohrávať kľúčovú úlohu v liečbe svojho ochorenia, hovorí Ján Švolík, profesionálny edukátor diabetu, ktorý sám žije s týmto ochorením už 53 rokov.

24.02.2016 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Projekt zdravotnej poisťovne Dôvera je výnimočný najmä preto, že pacienti s diabetom budú mať možnosť bezplatne sa učiť, ako sa ľahšie vyrovnať s nástrahami, ktoré toto ochorenie prináša. Môže pomôcť a predísť tak najhoršiemu, čo môže diabetika postihnúť – rozvinutiu diabetických komplikácií.“

Je pri edukácii rozdiel medzi novodiagnosti­kovanými diabetikmi a tými, ktorí sú chorí už dlhšie, pokiaľ ide o prístup k životospráve?
Postup pri edukácii novodiagnosti­kovaného a už dlhšie chorého diabetika je úplne rovnaký. Základným cieľom je totiž pomôcť chorému vyrovnať sa s chorobou a vysvetliť mu minimálne základné informácie o cukrovke. V mnohých prípadoch je potrebné riešiť psychologické problémy, keďže pacient sa len ťažko vyrovnáva s tým, prečo ochorel práve on. Vyrovnať sa s diabetom je možné iba v prípade, že pacient nebude chorobu ani preceňovať, ani podceňovať. Stotožnenie sa s ňou môžeme dosiahnuť tým, že pacientovi vysvetlíme rozdiely medzi dobre a zle kompenzovanou cukrovkou. Ak pacient svoje ochorenie nepodceňuje, mal by pochopiť, že ak diabetes nie je dobre kompenzovaný, môže viesť k závažným komplikáciám aj v prípade, že mu v počiatkoch nespôsobuje vážnejšie problémy. Na druhej strane treba zabrániť zbytočnému preceňovaniu diabetu, ktoré by mohlo viesť u pacienta k depresii. Musíme mu vysvetliť, že pokiaľ sa bude spoločne s lekárom, so zdravotníckymi pracovníkmi či s edukátormi o svoju cukrovku primerane a zodpovedne starať, nemusí sa ani po rokoch liečby obávať komplikácií a môže, napriek ochoreniu, žiť plnohodnotný život.

Čo najviac trápi človeka, ktorému diagnostikovali diabetes, keď s ním komunikujete?
Najčastejšie skutočnosť, že si bude musieť pichať inzulín a nebude môcť konzumovať jedlá podľa svojej chuti a hlavne množstvo, na ktoré bol naučený.

V čom spočíva práca edukátora? Je tento pojem medzi pacientmi známy?
Najdôležitejšou prácou edukátora je pomáhať pacientom radami, skúsenosťami a, samozrejme, pritom odľahčiť prácu diabetológom a sestričkám, pretože chorých pribúda. V žiadnom prípade však edukátor nemôže zasahovať do liečby, ktorá je výhradne v rukách lekára diabetológa. Každá dobre podaná informácia však môže pomôcť, a hlavne predĺžiť život pacienta bez komplikácií. A je to nepochybne aj šetrenie nákladov na liečbu pre poisťovňu. Správnym spôsobom liečby môže diabetik viesť plnohodnotný život tak ako zdraví ľudia. Účinný spôsob liečby však potrebuje aktívnu účasť samotného diabetika. Preto je veľmi dôležité klásť dôraz na výchovu a edukáciu. Každý diabetik by mal pochopiť príčiny a následky ochorenia a správne sa orientovať v stravovaní, pohybovom režime, aplikácii inzulínu, užívaní liekov. Správne edukovaný diabetik môže vo veľkej miere zvládnuť liečbu samostatne. Musí vedieť správne reagovať, aby nedochádzalo k výkyvom glykémie.

Diabetes je na rozdiel od iných ochorení veľmi závislý od rôznych faktorov, ktoré sa menia z hodiny na hodinu a z toho dôvodu je spolupráca diabetikov pre úspech liečby veľmi dôležitá. Je potrebné si uvedomiť, že diabetes sa nedá vyliečiť a aj keď nemáme momentálne žiadne ťažkosti, môže aj pri miernom priebehu viesť postupne ku komplikáciám. Práve dodržiavanie liečebného režimu a vlastná kontrola – selfmonitoring glykémií – spojená so správnymi úpravami liečby zvyšuje sebadôveru diabetika, ale aj skracuje jeho pobyt v nemocnici, znižuje výskyt náhlych dekompenzácií. Edukácia pomáha lepšie zvládať ochorenie. Vzdelaný pacient preberá väčšiu časť zodpovednosti za svoje zdravie, oveľa lepšie spolupracuje s diabetológom. Je potvrdené, že až 85 % úspešnej liečby má diabetik vo vlastných rukách. Záleží na každom z nás, ako sa rozhodneme.

Ako by teda mala vyzerať správna životospráva diabetika?
V dnešnej dobe už skoro ani nepoznáme pojem diabetická diéta. Každý diabetik by sa mal racionálne, zdravo stravovať ako každý, aj zdravý, človek, ktorému záleží na zdraví. Dôležité je, aby si strážil a kontroloval príjem sacharidov. Podaný inzulín (podľa druhu) začne glykémiu znižovať a jedlo s obsahom sacharidov glykémiu zvyšovať. Pokiaľ chce diabetik, aby jeho glykémia bola čo najbližšie k norme (5,6), musí ovládať, ktoré jedlo obsahuje sacharidy, ktoré ich neobsahuje, a najmä aké množstvo môže konzumovať. Toto sa musí naučiť. Ak to dokáže, má liečbu cukrovky pod kontrolou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #diabetik