Štúdia pre obéznych: Staviť treba na malé ciele

Ak sme obézni a rozhodneme sa schudnúť, oplatí sa to v mnohých ohľadoch. Úbytkom na váhe znižujeme zároveň aj riziko mnohých ochorení.

02.03.2016 06:00
debata
Schudnúť málo? Aj to sa ráta! Foto: SHUTTERSTOCK
schudnúť, jo-jo efekt, šport Schudnúť málo? Aj to sa ráta!

Už keď sa nám podarí zredukovať váhu o päť percent, má to pre naše telo a zdravie obrovský význam. Ukázala to štúdia z USA. Malé kroky vedú k veľkej motivácii.

Len o 5 percent

Treba staviť na malé ciele, ktoré dosiahneme ľahko a budú nás motivovať. Toto pravidlo platí aj pri chudnutí. „Ak nadváhu zredukujeme len o päť percent, pre zdravie toho spravíme veľa,“ napísali vedci v odbornom časopise „Cell Metabolism“. Presnejšie povedané, zreteľne tým znížime niektoré rizikové faktory, ktoré vedú k cukrovke druhého typu či ischemickej chorobe srdca. Vďaka redukcii váhy sa zlepší stav metabolizmu, inzulínová citlivosť a hladina cukru v krvi. Podiel telesného tuku sa zníži o osem percent – aj pri obzvlášť nezdravom brušnom tuku (sedem percent).

Celoživotná práca

„Je to veľká služba pri malom nasadení,“ bilancuje autor štúdie Samuel Klein z washingtonskej univerzity v St. Louis. Doterajšie poznatky to len potvrdili, dodali experti. Drastické diéty sa neodporúčajú, zdôraznila Christina Holzapfel z Kompetenznetz Adipositas v Mníchove. Zdravá telesná váha je podľa jej slov celoživotná práca.

Ďalší krôčik

Komu sa podarí zhodiť viac ako desať percent, pomôže tým aj svalom, toto číslo už ovplyvní aj zápalové hodnoty, napísali autori štúdie, ktorí dúfajú, že tieto poznatky podporia ľudí s výraznou nadváhou a dodajú im odvahu na kroky, ktoré hravo zvládnu.

Trvalé, nie dočasné

Výsledky štúdie sú povzbudivé, myslí si aj Christina Holzapfel z mníchovského Kompetenznetz Adipositas. Mierny úbytok na váhe od päť do desať percent nezlepší len stav metabolizmu, ale pozitívne pôsobí aj na kĺby. Avšak pozor, dôležité je, aby zníženie telesnej hmotnosti nebolo dočasné, ale trvalé. Treba raz a navždy zmeniť životný štýl – začať sa pravidelne hýbať a zdravo stravovať.

Predísť zlyhaniu

Schudnúť je pre obéznych ľudí oveľa náročnejšie, než pre bežných ľudí, povedzme po sviatkoch. Platí to rovnako pre dospelých ako pre deti a mládež. Ak si budeme pred seba klásť malé ciele a nebudeme na seba prehnane nároční, predídeme pocitom zlyhania, zdôraznili autori aktuálnej štúdie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motivácia #cukrovka #obezita #kĺby #zlyhanie #cieľ #redukcia váhy