Špeciálne vyšetrenie z krvi predpovedá rakovinu prostaty

Chlapom po päťdesiatke, ktorí chodia k urológovi, už obyčajne skratka PSA niečo hovorí. Ide o prostatický špecifický antigén, ktorý sa zisťuje z krvi a jeho hladina naznačuje, či sa s prostatou niečo deje.

18.03.2016 06:00
prostata, muž, pacient, lekár, vyšetrenie Foto:
Chronické zväčšenie prostaty je otravné, znižuje kvalitu života, ale v zásade nezabíja. Na karcinóm prostaty však môže pacient zomrieť.
debata

Problém je v tom, že vyššia hladina alebo výkyvy v PSA síce naznačujú, že s prostatou čosi nie je v poriadku, nie je však jasné, či ide o nezhubné zväčšovanie alebo rakovinu. Nový marker to vie určiť s omnoho väčšou istotou.

Prostatický špecifický antigén (PSA) je bielkovina, ktorú produkujú bunky prostaty. Produkujú ju normálne bunky prostaty, ale aj bunky nezhubne či zhubne zväčšenej prostaty. Vyššie hladiny PSA odborníka urológa upozornia na zväčšenie prostaty, možnú rakovinu či zápal. Čo z toho však pacient má? Chronické zväčšenie prostaty je otravné, znižuje kvalitu života, ale v zásade nezabíja. Na karcinóm prostaty však môže pacient zomrieť.

Pri PSA bolo určené nejaké rozmedzie referenčných hladín. To znamená, že do päťdesiatky je to 0 až 2,5 ng/ml. Ale po sedemdesiatke sa pripúšťa až hladina do 6,5 ng/ml. Ak má niekto hodnotu nad 10, je to už veľmi podozrivé. V medicíne je však máločo jednoduché. Mnoho pacientov sa nachádza v tzv. sivej zóne, keď majú PSA zvýšené, ale nie veľmi. Chirurgickým zásahom vyliečiteľné štádiá rakoviny prostaty (keď je rakovina ešte vnútri prostaty) majú často nízke hodnoty PSA. Navyše rakovina prostaty sa nedá dobre vidieť na ultrazvuku. Možné je dokázať ju jedine biopsiou, čiže odberom vzoriek z prostaty. Robí sa cez konečník dlhou ihlou a má tiež svoje negatíva.

Tým prvým je fakt, že ak má muž veľmi zväčšenú prostatu (následkom benígnej hyperplázie prostaty), urológ nemusí „napichnúť“ ložisko. Inými slovami, nemusí sa do rakoviny trafiť napriek tomu, že zoberie, povedzme, 12 vzoriek. Biopsia bude negatívna, pacient spokojný, ale rakovina sa uňho pritom môže rozvíjať. Druhým je to, že biopsia je invazívna, pacient následne môže cítiť bolesť pri močení, môže krvácať a dostane antibiotiká, aby sa zabránilo prenosu nejakej infekcie do prostaty. Vo výnimočných prípadoch môže pacient po biopsii aj zomrieť. Veľa biopsií sa urobí zbytočne len z dôvodu vylúčenia rakoviny. Samozrejme, je to menšie zlo. Nič to však nemení na fakte, že hladina PSA má ako marker na skríning, odhaľovanie rakoviny nízku špecificitu, len 8 %.

Referenčné rozmedzie PSA (aké by malo byť)
VEK HODNOTY OD – DO
40 – 49 rokov 0 – 2,5 ng/ml
50 – 59 rokov 0 – 3,5 ng/ml
60 – 69 rokov 0 – 4,5 ng/ml
70 – 79 rokov 0 – 6,5 ng/ml
Aké je riziko rakoviny prostaty pri hodnote PSA
0,6 – 1 10 % riziko rakoviny
1,1 – 2 17 % riziko rakoviny
2,1 – 3 24 % riziko rakoviny
3,1 – 4 27 % riziko rakoviny

„PSA je prostatošpecifický marker, znak, nie však špecifický pre rakovinu. Bol objavený už v roku 1980. Zvyšuje ho nielen nezhubné zväčšovanie prostaty či zápaly, niekedy dočasne už aj fakt, že pacient jazdil na bicykli,“ vysvetľuje doc. Pavel Blažíček, biochemik, odborný garant pre klinickú biochémiu a laboratórnu medicínu z laboratória špeciálnych metód Alpha medical v Bratislave. „Jestvuje však omnoho špecifickejší marker pre rakovinu prostaty, ktorý sa takisto zisťuje z krvi – proPSA. Podľa našich zistení má 80 % špecifitu. Podľa najnovších výsledkov z veľkej štúdie publikovanej v New England Journal zisťovanie hladiny PSA znižuje riziko úmrtnosti na rakovinu o 21 %. Pri proPSA je to až 84 %. Dá sa tak vyhnúť aj množstvu zbytočných biopsií.“

Predstavme si, že máme pacienta v tzv. sivej zóne. Má hladinu PSA od 2 – 10 ng/ml a jeho digitálne rektálne vyšetrenie (prstom cez konečník) je negatívne. Nedá sa však jednoznačne povedať, či má, alebo nemá rakovinu. Riziko rakoviny je relatívne vysoké, ale môže to byť nezhubné zväčšenie prostaty. Pri PSA 3 – 4 ng/ml je 27 % riziko rakoviny. Čo teraz? „Ak zistíme hladinu nového markera proPSA a dáme to do špeciálneho matematického vzorca, výsledkom bude tzv. prostatic health index. Ten nám omnoho lepšie napovie, aké je riziko rakoviny a či je, alebo nie je potrebné robiť biopsiu prostaty,“ vysvetľuje doc. Blažíček. Zisťovanie proPSA pritom zdravotné poisťovne zatiaľ neplatia a na Slovensku medzi urológmi nie je veľký záujem to robiť. Pacient si to môže zaplatiť v laboratóriu v Bratislave, kde mu vedia aj rovno odobrať krv, prípadne požiadať svojho urológa, aby sem vzorku jeho krvi poslal. Stojí to však sto eur. Možno je to však suma, ktorá stojí za to, aby sa človek vyhol zbytočnému pichaniu do prostaty?

Čo je prostatic health index

Ide o akýsi index zdravia prostaty, ktorý má vysokú výpovednú hodnotu, čo sa týka možnej rakoviny prostaty. Vypočítava sa podľa špeciálneho vzorca, najprv je však potrebné stanoviť z krvi pacienta hladinu PSA, freePSA a proPSA. Referenčné rozpätie u zdravých pacientov (bez rakoviny) by sa malo pohybovať medzi číslami 30 – 50. Pacient, ktorý má tento index nižší ako 30, nemá dokonca ani nezhubné zväčšovanie (benígnu hyperpláziu) prostaty. Podľa urológa MUDr. Romana Sokola z Trenčína je nová metóda založená na objave amerických vedcov, ktorí zistili, že nádor v prostate produkuje okrem iných aj látku nazývanú proPSA. Práve táto testovaná látka navyše podáva informácie aj o tom, či je nádor rýchlo rastúci a z tohto dôvodu veľmi nebezpečný, alebo pomaly rastúci, čiže menej rizikový. ProPSA je dôležitý diagnostický indikátor pre zlepšenie odhaľovania karcinómu prostaty. Zároveň sa pacient vyhne niekoľko týždňov trvajúcemu stresu, keď čaká na výsledky biopsie prostaty, resp. sa biopsii prostaty úplne vyhne.

Prostatic health index je číslo, ktoré by malo byť nižšie ako 50. „Ak je nad normou, skontrolujeme prostatic health index o pol roka. Zle je, ak to ide nahor, potom už biopsiu naozaj treba absolvovať, pretože na Slovensku nemáme špeciálnu magnetickú rezonanciu schopnú odhaliť rakovinu prostaty ako napríklad v nórskom Osle,“ zamýšľa sa doc. Blažíček. „Poviem vám jeden príklad: trenčiansky urológ mi poslal pacienta, ktorý mal biopsiu prostaty robenú šesťkrát, vždy s negatívnym výsledkom. Nič sa nenašlo. Mal hladinu PSA 10 ng/ml. Urobili sme mu odber, vypočítali prostatic health index a výsledok bol 258. Veľmi vysoké číslo. Tam je jasná rakovina a asi už aj v pokročilejšom štádiu. Mal som pacienta, ktorý bol trikrát na biopsii a povedal, že už v živote nepôjde, lebo po každej z nich akoby močil sklo a musel užívať dvoje antibiotík. Napísal potom do poisťovne, že za jeho biopsie zaplatili možno 600 eur, ale keby uhradili sto eur za zistenie proPSA, mohli ušetriť. Nuž, uvidíme. V Česku to zatiaľ robí asi desať pracovísk…“

Prostatická trojka

Nezhubné zväčšenie prostaty (benígna hyperplázia prostaty):
Zatiaľ nie je celkom jasné, prečo k nemu dochádza. Vyskytuje sa predovšetkým u mužov po päťdesiatke. Môže a nemusí mať obťažujúce príznaky, pretože medzi veľkosťou prostaty a mierou ťažkostí nejestvuje priama úmernosť. Sú muži s veľkými prostatami, ktorí ťažkosti nemajú. Ochorenie sa lieči konzervatívne (tabletkami), ak takáto liečba nie je úspešná, volí sa chirurgická liečba. Dnes je najčastejšia metóda TURP – nadbytočné tkanivo prostaty sa odstráni cez močovú trubicu bez rezu na bruchu.

Zápal prostaty (prostatitída):
Najčastejšia urologická diagnóza u mužov do 50 rokov a jej pôvod nie je vždy jasný. Pri 5 – 10 percent prípadov sa dokáže bakteriálny vyvolávateľ, čo sa prelieči antibiotikami. Ak nie je možné príčinu ochorenia identifikovať a vzniká chronická prostatitída, liečba nie je jednoduchá. Potláčajú sa predovšetkým nepríjemné príznaky, aby sa zlepšila kvalita života.

Rakovina prostaty (karcinóm prostaty):
Patrí k najčastejšie diagnostikovaným nádorom u mužov. Príznaky sa v počiatočných štádiách podobajú na príznaky zväčšenej prostaty alebo úplne chýbajú, preto sú dôležité preventívne urologické prehliadky. Riziko stúpa s vekom, choroba sa zriedkakedy objaví pred 40. rokom života. Liečba závisí od stupňa pokročilosti ochorenia: chirurgia, rádio- a chemoterapia i hormonálna liečba, ktorej zmyslom je znížiť hladinu testosterónu, najnovšou možnosťou je protónová liečba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #PSA #prostata