Soľ nie je nad zlato

Soľ je síce dôležitou zložkou našej stravy, pretože obsahuje sodík a chlór, ktoré sú pre náš organizmus potrebné - sodík bráni veľkým stratám vody v tele a udržiava v pozore našu nervovosvalovú dráždivosť, chlór je zasa súčasťou žalúdočnej šťavy a udržiava rovnováhu medzi kyslým a zásaditým prostredím v našom tele, ale všetkého veľa škodí a pre soľ to platí dvojnásobne.

26.03.2016 10:30
dieťa, popcorn, soľ Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jej nadmerné množstvo v strave totiž vedie k zvyšovaniu krvného tlaku, zadržiavaniu vody v tele a k problémom s obličkami.

Pre dospelých je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odporúčaná denná dávka soli 3 až 5 gramov, čo zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke. A pre deti je toto množstvo ešte nižšie – menej ako 3 gramy. Deťom do jedného roka sa neodporúča soliť vôbec. Ich obličky totiž ešte nie sú pripravené na záťaž, ktorú so sebou trávenie soli prináša, a ich funkcia sa môže porušiť.

Soľ teda rozhodne nie je nad zlato. „Sme jedna z mála krajín, kde sa nerobí kampaň proti soli,“ upozorňuje profesorka Ľudmila Podracká, vedecká sekretárka Sekcie detskej nefrológie Slovenskej nefrologickej spoločnosti.

„Už bábätká dostávajú presolenú stravu, ktorá u nich vedie k rozvoju chorôb, aké kedysi trápili iba dospelých. Nadbytok soli okrem záťaže obličiek zvyšuje krvný tlak, prináša problémy s nadváhou a kardiovaskulárnymi chorobami. Ročné deti prekračujú dennú dávku sodíka v priemere o 80 percent. Vo veku troch rokov už dostávajú v strave trikrát toľko sodíka, ako potrebujú,“ upozorňuje. Podľa odborníkov za to môžu skryté soli v potravinách.

Až dve tretiny prijímanej soli v detskej strave pochádzajú z priemyselne spracovaných potravín (presolené pečivo, údené syry, párky, šunka). Pozor aj na dochucovacie koreniace zmesi či kečup. Úplne nevhodné sú omáčky či polievky z polotovarov. Všetky obsahujú priveľa sodíka. Údeniny a topené syry majú obsah soli taký vysoký, že už jedna porcia prekračuje povolenú dennú dávku. Prebytočný sodík je záťažou pre detské obličky, ktoré nie sú na taký vysoký príjem dostatočne zrelé.

Nadbytok soli spôsobuje smäd – deti často dostávajú sladené limonády namiesto vody a vzniká obezita. „Ďalším podceňovaným rizikom prekračovania povoleného množstva soli je pestovanie návyku na slanú chuť, ktorý býva veľmi silný a rastúcim vekom dieťaťa sa stupňuje. Vznikajú zlé stravovacie návyky, ktoré vyvolávajú neskoršie problémy,“ dodala profesorka Podracká.

Obsah sodíka v potravinách

Potravina bežný rožok šunka trvanlivá saláma kečup párky tavený syr
Sodík (mg/porcia) 220 750 800 1 100 2 480 900

Zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí, ČR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #soľ #organizmus