Medicína pri infarkte stále zanedbáva rozdiely medzi pohlaviami

Ženské srdcové infarkty môžu mať inú príčinu, ale aj príznaky a výsledky ako mužské.

05.04.2016 06:00
srdce, infarkt Foto:
Ženy majú aj atypické symptómy, ako je dýchavičnosť, nevoľnosť, vracanie, bolesti chrbta alebo čeľusti.
debata (1)

K tomuto záveru dospela americká srdcová asociácia American Heart Association štúdiou zverejnenou v časopise Circulation. Rozdiely pri rizikových faktoroch a výsledky sú okrem iného zjavne tiež medzi ženami inej ako bielej pleti a hispánkami, tvrdia autori štúdie.

Dramatický pokles úmrtí

Podľa odborníkov American Heart Association počet úmrtí v dôsledku srdcových ochorení u žien dramaticky klesol. Dôvodom je vylepšená terapia a prevencia srdcových chorôb, ale aj zvýšenie povedomia verejnosti o tejto problematike.

Ženy sú na tom horšie

„Napriek zlepšeniu prevencie kardiovaskulárnych úmrtí v ostatnom desaťročí sú na tom ženy ešte stále horšie ako muži a srdcové ochorenia u žien ostávajú neliečené a nediagnostikované, zvlášť v prípade afroamerických žien,“ povedala Laxmi Mehta, kardiologička a riaditeľka kardiovaskulárneho programu Women's Cardi­ovascular Health Program na univerzite v Ohio. Srdcové infarkty sa týkajú oboch pohlaví, ale spôsob, ako blokády tvoria krvné zrazeniny, sa môže líšiť. V porovnaní s mužmi môžu mať ženy menej závažné blokády, napriek tomu poškodzujú koronárne tepny, čo znižuje prietok krvi do srdca.

Výsledok je rovnaký

Ak srdce dostane príliš málo krvi, môže nastať infarkt. Ak lekári príčinu srdcového infarktu u žien diagnostikujú nesprávne, pravdepodobne nepredpíšu správnu liečbu. Liečebné terapie a lieky sú podobné, bez ohľadu na dôvod srdcového infarktu alebo závažnosti blokád.

Príznaky sa líšia

Ženy zažívajú viac komplikácií pri pokuse o obnovenie dodávky krvi, pretože krvné cievy sú tenšie, pacientky sú často staršie a majú viac rizikových faktorov ako je cukrovka či hypertenzia. Štandardné prostriedky sa u nich využívajú menej dôsledne, čo vedie k horším výsledkom. Rehabilitácie sú predpisované zriedkavejšie a ak, ženy sa ich nezúčastňujú alebo ich predčasne samy prerušia.

Atypické symptómy

Kým najčastejším príznakom srdcového príznaku je bolesť na hrudníku alebo nevoľnosť – vyskytuje sa u oboch pohlaví, ženy majú aj atypické symptómy, ako je dýchavičnosť, nevoľnosť, vracanie, bolesti chrbta alebo čeľusti. S ohľadom na rizikové faktory existujú medzi pohlaviami veľké rozdiely. Ak majú mladé ženy cukrovku, zvyšuje sa u nich štvornásobne riziko srdcových ochorení v porovnaní s mladými mužmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #úmrtie #pohlavie #cukrovka #srdce #diagnóza #srdcový infarkt #tepna