Skontrolujte svojho čeľustného ortopéda! Nie každý je špecialista

Nie všetci zubní lekári, ktorí svojim pacientom vyrovnávajú krivé zuby s pomocou zubných strojčekov, majú na to na Slovensku potrebné nadstavbové vzdelanie. Ku akému chodíte vy?

10.04.2016 06:00
zuby, zubár, strojček, Foto:
Pre ošetrujúceho lekára je veľmi nepríjemné, ak sa ho pri každej návšteve pacient pýta, kedy mu sníme strojček.
debata

„Vyskytli sa prípady, keď túto službu pacientom protizákonne ponúkali zubní lekári bez príslušnej špecializácie,“ vysvetľuje MUDr. Irena Klímová, predsedníčka Slovenskej ortodontickej spoločnosti z Bratislavy. „Zle liečený pacient potom príde k nám a opravovať niekoho pochybenia je omnoho horšie, ako takpovediac začínať na čistom stole. Trvá to dlho a pacient platí dvakrát. Aj preto sa naša odborná spoločnosť rozhodla uľahčiť pacientom orientáciu a začala čeľustným ortopédom vydávať Certifikát čeľustného ortopéda, ktorý si môžu vyvesiť v čakárni alebo ambulancii a informovať tak pacientov o svojej kvalifikácii.“

Slovenská ortodontická spoločnosť ho totiž vydá len tým lekárom, ktorí spĺňajú podmienky pre výkon tejto činnosti, to znamená, že musí ísť o lekárov s nadstavbovou špecializáciou z čeľustnej ortopédie. Znamená to trojročný pobyt na plný úväzok na akreditovanom univerzitnom pracovisku, ktorý v nijakom prípade nemôže nahradiť nejaký rýchlokurz.

Kto je to vlastne čeľustný ortopéd alebo ortodontista? Ide o špecialistu, ktorý sa zaoberá problematikou nepravidelností chrupu a čeľustí. Na Slovensku nosí na zuboch strojček v istom období života dočasne až polovica školákov, nosia ho však aj mnohí dospelí. Nároky pacientov na estetiku, ale aj funkčnosť chrupu sa totiž neustále zvyšujú. Často nejde len o estetický problém v podobe krivých predných rezákov, ale o liečbu chybného postavenia čeľustí a zubov, ktoré so sebou môže prinášať rozličné zdravotné ťažkosti. Čeľustno-ortopedická liečba trvá dlhší čas, priemerne dva roky. Ak sa liečba skončí predčasne, výsledok nebude stabilný. Pacienti často hľadia len na estetiku, a keď vidia, že krivé predné zuby sa im rýchlo vyrovnali, najradšej by liečbu čo najrýchlejšie ukončili.

„Pre ošetrujúceho lekára je veľmi nepríjemné, ak sa ho pri každej návšteve pacient pýta, kedy mu snímeme strojček. My tiež nie sme radi, ak to trvá pridlho, lenže nie vždy sa to darí tak rýchlo, akoby sme si želali. U väčšiny pacientov fixný aparát z estetického hľadiska rýchlo vyrovná predné horné zuby. Tie sú pre väčšinu ľudí najdôležitejšie. Následne však dosť dlho trvá úprava zuboradí, aby do seba správne zapadali aj bočné zuby. Ak by sme liečbu skončili predčasne, výsledok nebude stabilný. Strojček dáme dole a problém sa vráti naspäť. Preto chceme liečbu dotiahnuť do dokonalosti, aby bol ten výsledok čo najstabilnejší. A preto by ju mal vykonávať odborník, ktorý tomu naozaj rozumie,“ tvrdí čeľustná ortopédka Irena Klímová.

Na Slovensku pracuje 216 certifikovaných čeľustných ortopédov. Do 18 rokov veku túto liečbu niektorým pacientom čiastočne hradia zdravotné poisťovne, aj keď väčšina dopláca. Po dovŕšení dospelosti si celú liečbu hradí sám, suma sa môže vyšplhať aj na tisícky eur rozdelených na dlhšie časové obdobie. Niektoré špeciálne metódy vyrovnávania zubov, napríklad systém priesvitných fólií, neviditeľný Invisalign, si plne hradí pacient bez ohľadu na vek.

Samozrejme, nie všade na Slovensku je optimálna situácia, čo sa týka dostupnosti týchto špecialistov. Chýbajú na východnom Slovensku, na Kysuciach aj inde. Podľa prieskumu z roku 2015 sa na liečbu čaká od jedného mesiaca do dvoch rokov. „Zdravotné poisťovne by nemali finančne limitovať čeľustných ortopédov a takisto by mali uzatvárať zmluvy s novými. Iné riešenie tejto situácie nevidím,“ dodáva Irena Klímová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubár #rovné zuby #čeľustný ortopéd