Žuvačku vypľuť, inak nám zlepí žalúdok! Naozaj?

Žuvačku vypľuť. Zakaždým! Tvrdili to rodičia, pred nebezpečenstvom prehltnutej žuvačky a prípadného zadusenia nás varovali aj učitelia v škole.

12.04.2016 06:00
Pery, ústa, rúž, zuby, žena, žuvačka, kaz,... Foto:
Spôsobí prehltnutie žuvačky v našom žalúdku katastrofu?
debata (1)

Ale čo sa deje v žalúdku, keď toto „žuvadlo“ skutočne prehltneme? Je to vôbec nezdravé?

Prečo by sme ju nemali prehltnúť

Existuje v skutočnosti naozaj pádny dôvod, prečo by sme práve žuvačku nemali prehltnúť tak, ako prehĺtame všetky ostatné potraviny? Veď náš žalúdok dokáže spracovať čokoľvek. Sacharidy, bielkoviny aj vlákninu. V žalúdku pôsobia špeciálne enzýmy, ktoré tieto ingrediencie rozkladajú a robia ich stráviteľnými. So žuvačkou sa to nepodarí.

Z čoho sa skladá žuvačka?

Z dvoch hlavných skupín: Kaučukové zloženie volá výrobca žuvačiek „bázou“. Tá pozostáva z kaučuku, živice a mliečnych štiav zo stromov Sapodilla, ktoré rastú v džungliach v Strednej Amerike. Šťava kvapká cez rezy v kmeni, ďalej sa zahusťuje, čím sa získava tzv. čikle, prírodná elastická hmota (prísada k báze). Použité môžu byť aj iné prírodné a syntetické prísady – spojivá, zmäkčovadlá a plnivá.

Čo sa stane?!

Čo sa stane, ak žuvačku omylom prehltneme a skončí v našom žalúdku? Nič dramatické. Len toľko, že naše tráviace enzýmy gumovú masu nerozštiepia a nedokážu rozložiť. Síce sa prísady ako cukor odfiltrujú, guma sama o sebe ostáva bez zmeny a vylúči sa z tela. Čiže nezalepí nám žalúdok ani nevytvorí žiaden obrovský chuchvalec, ktorého sa nebudeme môcť zbaviť.

Hrozí nadúvanie & hnačka?

Rodičia nás pred zjedením žuvačky predsa len nevarovali celkom zbytočne. Pretože mnoho žuvačiek dnes obsahuje syntetické sladidlá, napríklad sorbitol. Žuvačky „bez cukru“ síce šetria zuby, no pre črevo predstavujú hotový problém. Kto konzumuje príliš veľa sladidiel, zaplatí daň v podobe nadúvania, kŕčov a hnačky. Sorbitol totiž oživuje trávenie. Črevo nie je schopné absorbovať túto látku, ostáva v tráviacom trakte, kde viaže vodu a skvapalní tým stolicu. Výsledkom je hnačka.

Aké množstvo je povolené?

Reč je o žuvačkách, ktoré sú označené ako „bez cukru“. Treba mať na pamäti, že potraviny, ktoré obsahujú viac ako desať percent sorbitolu, môžu po nadmernej konzumácii vyvolať laxatívne účinky. Od piatich gramov môže sorbitol vyvolať nadúvanie, od dvadsiatich vodnaté hnačky. Už jeden jediný plátok žuvačky obsahuje častokrát aj 1,25 gramov sorbitolu. Kritickú dávku teda dosiahneme dosť rýchlo – aj preto, že sorbotol sa tiež nachádza v ovocí a iných sladidlách (xylitol, manitol, maltitol).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #ovocie #žalúdok #trávenie #črevo #žuvačka #kaučuk #sorbitol