Kliešte: Zatočte s nimi správne

Je síce malý, ale dokáže narobiť veľké problémy. Proti vírusu kliešťovej encefalitídy sa dá zaočkovať, ale neexistuje na ňu liek. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, ale nedá sa proti nej zaočkovať. Najlepšou ochranou proti chorobám, ktoré prenášajú kliešte, je chrániť sa.

14.04.2016 07:00
turizmus, turista, les, prechádzka, hory, výlet Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Kliešť sa v prírode vyskytuje celoročne, aktivizuje sa však až pri teplotách okolo 5 až 10 stupňov Celzia. Preto sa o sezóne kliešťov začína hovoriť od skorej jari a utícha s prvými jesennými mrazmi. "Kliešte obľubujú listnaté a zmiešané lesy, stretnúť ich môžete aj v mestských parkoch či záhradách. Najčastejšie sa vyskytujú v tráve a nízkom poraste,“ vysvetľuje doktorka Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Infikovaný kliešť môže na človeka preniesť rôzne závažné ochorenia, napríklad kliešťovú encefalitídu, lymskú boreliózu či anaplazmózu. Dôležité je predovšetkým zabrániť prisatiu kliešťa, či už nosením vhodného oblečenia a obuvi do prírody, alebo používaním repelentov.

Riziko prenosu chorôb sa zvyšuje s dobou, počas ktorej bol prisatý na tele človeka. Je to rôzne pri kliešťovej encefalitíde a lymskej borelióze. Vírus encefalitídy sa prenesie už v prvých hodinách, pretože vírus je v infikovanom kliešťovi prítomný v slinách, ktoré kliešť pri cicaní krvi sústavne vpúšťa do rany. Zabraňuje tým zrážaniu krvi a súčasne tlmí imunitné reakcie hostiteľa proti kliešťovi. No infikovaných kliešťov vírusom je málo. „Pri lymskej borelióze sú pôvodcom baktérie, ktoré sídlia v čreve infikovaného kliešťa. Ak sa kliešť napije určitého množstva krvi, baktérie sa pomnožia najprv v čreve, potom preniknú do buniek čreva, z nich do telovej dutiny a až potom sa dostávajú do slinných žliaz a slín kliešťa. Tento „pochod“ borélií trvá 24 až 48 hodín. Aj keď je kliešť infikovaný, nebezpečný sa stáva až na druhý či tretí deň po pricicaní, ale neplatí to úplne. Sú známe ojedinelé infekcie už po niekoľkých hodinách od prisatia. Počet infikovaných kliešťov je vysoký, bežne 10 až 20 %, miestami aj viac. To znamená, že takmer každý piaty kliešť môže byť nebezpečný pre prenos boreliózy,“ povedal docent Branislav Peťko, riaditeľ Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

„Po návrate z prírody si vždy skontrolujte celé telo, ale aj šatstvo. Ak sa vám podarí nájsť ešte neprisatého kliešťa alebo ste si kliešťa práve odstránili, okamžite ho zlikvidujte. Kliešte sú veľmi odolné, a preto sa za najúčinnejší spôsob považuje spáliť ich,“ vysvetľuje docent Peťko.

„Najľahšie sa odstraňuje krátko po prisatí, približne do dvoch hodín od prichytenia na kožu alebo až v štádiu, keď je napitý krvou. Čím dlhšie ostáva prisatý, tým vyššie je riziko prenosu ochorenia,“ upozorňuje doktorka Avdičová.

Najčastejším dôsledkom nesprávneho odstránenia kliešťa je, že sa vám nepodarí vybrať ho celého. V koži tak môže zostať jeho odtrhnutá hlavička, ktorá zapríčiní vznik hnisavej ranky. Pokiaľ nie je infikovaný, telo by si malo s touto situáciou poradiť bez pomoci a za pár dní sa samovoľne hlavičky zbaviť. Ak je infikovaný, riziko nákazy sa zvyšuje. Len ťažko dokážete posúdiť, či sa práve na vás prisal infikovaný kliešť, a preto, pokiaľ sa vám nepodarí vybrať ho celého, mali by ste navštíviť lekára, ktorý vám jeho zvyšky odstráni.

Rozpučený kliešť je ďalším veľkým rizikom. Obsahuje mnohé škodlivé látky a alergény, v prípade infikovaného aj vírusy nebezpečného ochorenia. Aj keď už nie je prisatý, tieto vírusy sa vám môžu dostať do tela, napríklad cez mikroskopickú trhlinku na koži. Kliešťa sa preto okamžite zbavte a dôkladne si vydezinfikujte ruky, prípadne iné časti tela, ktoré prišli do kontaktu s obsahom kliešťa.

Ako sa chrániť pred prisatím

  • vyhýbajte sa miestam s najväčším výskytom kliešťov. Ak sa kliešť neprisaje, choroby sa neprenášajú. Larvy a nymfy dosahujú veľkosť len približne 1 mm a sú takmer priehľadné, takže je možné ich ľahko prehliadnuť.
  • pohyb v oblasti s výskytom kliešťov obmedzte na čas, keď sú najmenej aktívne. Relatívne bezpečným obdobím je zima a suché leto. Najrizikovejšia je jar a jeseň.
  • používajte mechanickú ochranu – oblečenie, ktoré chráni ruky aj nohy, a pevnú obuv. Oblečenie by malo byť svetlé, aby ste zachytený hmyz na ňom dobre videli. Oblečenie môžete impregnovať repelentom.
  • repelenty používajte správne. Pre krátky pobyt (2 až 4 hodiny) je možné aplikovať ho priamo na kožu. Pri dlhšom pobyte je lepšie impregnovať odev.
  • včas a správne ošetrite miesto vpichu. Prisatý kliešť by mal byť čo najskôr objavený a odstránený. Po návrate z prírody preto celé telo dôkladne prezrite. Ak nájdete na tele kliešťa, odstráňte ho a ošetrite dezinfekčným roztokom.
  • sledujte svoj zdravotný stav aj po opustení oblasti, aby ste prípadne vedeli upozorniť lekára na možný prenos infekcie.
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kliešť, hmyz, les Ilustračné foto.

Kliešte môžu prenášať závažné ochorenia

Kliešťová encefalitída

  • je závažné vírusové ochorenie mozgu, miechy alebo mozgových obalov. Vírus sa po vniknutí do ľudského organizmu začne rozmnožovať a rozširuje sa do lymfatických uzlín. Lymfatickými cestami sa ďalej dostáva do rôznych orgánov, predovšetkým však mieri do centrálneho nervového systému. Tam môže spôsobiť zápal mozgových blán alebo zápal mozgu, ktorého sprievodným javom je aj opuch spôsobujúci tlak na mozog a nervové tkanivo. Tlak môže zhoršiť alebo natrvalo poškodiť funkciu nervov a centrálneho nervového systému.
  • vírus sa môže prenášať: prisatím kliešťa; konzumáciou nepasterizovaného mlieka nakazených zvierat; krvnou transfúziou od nakazeného človeka
  • výskyt kliešťovej encefalitídy má na Slovensku dlhodobo rastúci trend. Najčastejším dôvodom nákazy je prisatie kliešťa. Dôvodom šírenia nákazy je aj rozširovanie kliešťov do nových oblastí. Kým v minulosti žili v nížinách, v súčasnosti sa vyskytuje aj vo výškach 1 000 až 1 400 m n.m.
  • príznaky a štádiá: diagnóza sa potvrdzuje vyšetrením prítomnosti protilátok v krvi. Kliešte prenášajú vírus ochorenia aj na zvieratá a z nich ďalej na človeka. K prenosu ochorenia dochádza najmä od jari do jesene.

Prvá fáza pripomína chrípku, sprevádzanú bolesťami hlavy a svalov, zvýšenou teplotou.

Druhá fáza nasleduje s odstupom niekoľkých dní a situácia sa začína komplikovať. Môžu nastúpiť nasledujúce príznaky: stupňujúca sa bolesť hlavy; poruchy pamäti; dezorientácia; závraty; poruchy spánku; poruchy vedomia

  • väčšina pacientov vyzdravie, časť z nich však znáša aj po vyliečení trvalé následky ochorenia. Až 58 % pacientov trpí postencefalitickým syndrómom (nešpecifické poruchy neurologického charakteru – obrna, hluchota, poruchy správania atď.), 26 až 46 % má dlhodobé následky; 10 % trpí trvalým ochorením chrbtice. Priebeh ochorenia u detí býva miernejší, ale štúdie poukazujú na to, že ani pri deťoch nie sú trvalé následky výnimkou. Deťom hrozí rovnako ako dospelým riziko chronickej bolesti hlavy, zhoršenej pamäte, únavy, podráždenosti a problémov so sústredením. Na kliešťovú encefalitídu neexistuje liek.

Lymská borelióza

  • infekčné bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje celý organizmus. Prenášajú ju kliešte, ale aj iný cudzopasný hmyz, napríklad komáre, blchy, vši a muchy. Najčastejšie postihuje kožu, kĺby, srdce a nervový systém. Ochorenie hrozí, ak je kliešť prisatý na tele hostiteľa viac ako 24 hodín. Ak ho hostiteľ objaví a odstráni skôr, riziko ochorenia klesá
  • diagnostika: špeciálnym vyšetrením krvi
  • prejavy: okrúhla začervenaná škvrna na koži v mieste, kde sa kliešť prisal na telo. Môže mať priemer až 15 centimetrov a môže sa objaviť niekoľko dní, ale aj týždňov po uhryznutí. Najčastejšie sa prejaví horúčkou, únavou, bolesťami svalov a kĺbov. Môže sa vyskytnúť pocit obmedzenej hybnosti šije, bolesti svalov a kĺbov, zväčšené lymfatické uzliny alebo začervenanie spojoviek
  • liečba: antibiotikami. Hlavným problémom tohto ochorenia je však častá neprítomnosť príznakov a neobjavenie choroby. Neliečené ochorenie sa môže vyvinúť do chronického štádia a postihnúť srdcový sval alebo centrálny nervový systém. Hrozia zápaly mozgu, mozgových blán, miechy, obrna tvárového svalstva a podobne. V týchto prípadoch sa ochorenie lieči intravenóznym podávaním antibiotík
  • ako sa chrániť: najlepšou ochranou je chrániť sa pred prisatím kliešťa, ale aj pred samotným ochorením tak, že budete pri pohybe v prírode nosiť dlhé tričko a nohavice; používať repelent; pri návrate z prírody si pozorne poprezerajte celé telo aj oblečenie.

Ehrlichióza

  • je ďalšie infekčné ochorenie prenášané kliešťami. Ide o vážne ochorenie, ktoré, ak sa nelieči, môže mať závažné následky najmä u ľudí so zníženou obranyschopnosťou. Je ťažké ju diagnostikovať len podľa klinických príznakov. Prejavuje sa horúčkami, ktoré trvajú 3 až 8 dní. Sprevádzajú ho bolesti hlavy a svalov, len pri 20 percentách sa objavuje vyrážka. V raných štádiách je dobre liečiteľná. Najvhodnejšia liečba je antibiotická.

Anaplazmóza

  • je infekčné ochorenie ľudí a zvierat, ktoré spôsobuje baktéria Anaplasma phagocytophilum. Pôvodcom anaplazmózy je v niektorých oblastiach Slovenska infikovaný v priemere každý dvadsiaty kliešť. V súčasnosti je známa prítomnosť anaplaziem aj u voľne žijúcich líšok, jeleňov, hlodavcov i hmyzožravcov, ktorí sú rezervoármi pôvodcu ochorenia v prírodných ohniskách.
  • inkubačná doba je 1 až 3 týždne od prisatia infikovaného kliešťa, keď sa objavia príznaky pripomínajúce chrípku. V tele Anaplasma phagocytophilum napáda biele krvinky a oslabuje tým imunitný systém. Vyvoláva horúčky, nechutenstvo, bolesti hlavy, t. j. ochorenie podobné chrípke. Lieči sa antibiotikami. Bakteriálne ochorenie môže byť smrteľné len vo výnimočných prípadoch (pravdepodobnosť je menšia ako 1 percento u ľudí s oslabenou imunitou).

Babezióza

  • ochorenie prenášané tiež kliešťami spôsobujú prvoky rodu Babesia. V Európe doteraz prevažujú ochorenia spôsobené druhmi Babesia divergens alebo B.bovis žijúcich v červených krvinkách pacienta. Ochorenie je diagnostikované zriedkavo, trpia ním predovšetkým osoby bez sleziny, prípadne imunodeficitné. Býva často ďalšou infekciou sprevádzajúcou lymskú boreliózu. Postihuje väčšinou pacientov starších ako 50 rokov.

Rickettsióza

  • ochorenie spôsobené malými pleomorfnými coccobacillmi (vši, ploštice, blchy, kliešte). Diseminujú krvou a v mieste pohryznutia vektorom vzniká vyrážka, sprevádzaná hemorágiami a tvorením chrást. Lokálne obštrukcie ciev sú o 1 – 4 týždne, nasleduje kašeľ, príznaky podobné chrípke, horúčky, vyrážky, zápal pľúc, delírium, šok.
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
vírus, choroba Ilustračné foto.

Ako ho nájsť a odstrániť

  • Po pobyte v prírode alebo v oblasti s výskytom kliešťov si skontrolujte svoje oblečenie a telo.
  • Pozornosť venujte oblastiam hlavy, krku, podpazušia, pupku, slabín a nôh. U detí sa kliešť často nachádza na hlave vo vlasovej čiare a za ušami.
  • Ak sú kliešte veľmi malé, môžete ich prehliadnuť. Užitočné je použiť lupu.
  • Miesto uhryznutia kliešťom nie je vo väčšine prípadov bolestivé.
  • Prisatého kliešťa je potrebné čo najrýchlejšie odstrániť. Pri odstraňovaní kliešťa buďte opatrní. Dôležité je odstrániť celého kliešťa tak, aby ste nezanechali v rane jeho hlavičku a aby ste ho nerozpučili.
  • Na miesto prisatého kliešťa nenanášajte žiadne tekuté ani olejové prípravky. Mohlo by to spôsobiť vyprázdnenie obsahu čriev kliešťa do rany, čím by vzniklo riziko prenosu baktérií alebo vírusov do krvi.
  • Kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte pomaly kývavým pohybom bez točenia.
  • Po vytiahnutí kliešťa zabaľte do papiera a odhoďte. Najvhodnejšie je spláchnuť ho v toalete.
  • Po vytiahnutí kliešťa kožu v mieste jeho prisatia vydezinfikujte použitím dezinfekčného prostriedku s obsahom alkoholu alebo jódovej tinktúry.
  • Ak rana po niekoľkých dňoch neustúpi, vyhľadajte čo najrýchlejšie odbornú lekársku pomoc.

Zdroj: uvzsr.sk

Ochrana očkovaním

Základným spôsobom ochrany je zabrániť prisatiu kliešťa. Na vhodné oblečenie a obuv či repelent by ste preto pred výletom do prírody nemali zabudnúť. Nakaziť sa však dá aj jedlom, keď hovoríme o alimentárnej nákaze. Ide o prenos zo zvierat, ako sú ovce či kozy, prostredníctvom konzumácie nedostatočne tepelne upraveného mlieka a mliečnych výrobkov. Až 20 % všetkých nákaz v minulom roku vzniklo týmto spôsobom prenosu vírusu. Keďže pred prisatím kliešťa sa nedá chrániť stopercentne, účinným spôsobom ochrany je aj očkovanie, ktoré sa skladá z troch očkovacích látok. Očkovanie síce nezabráni prisatiu kliešťa, ale zabráni rozvoju ochorenia.

Zdravotná poisťovňa Dôvera

Od 1. apríla uhrádza polovicu každej dávky. Príspevok z každej dávky zaplatia každému poistencovi od jedného roka veku. Výška príspevku je 50 % z celkovej ceny všetkých troch vakcín, maximálne však do výšky 47,87 eura za všetky tri vakcíny FSME IMMUN 0,25 ml Junior; 51,47 eura za všetky tri vakcíny FSME IMMUN 0,5 ml; 34,02 eura za všetky tri vakcíny ENCEPUR Children 0,25 ml; 24,44 eura za všetky tri vakcíny ENCEPUR Adults 0,50 ml; 34,02 eura za všetky tri vakcíny ENCEPUR Adults 0,50 ml + inj. Nezabudnite zdokladovať zakúpenie všetkých troch dávok vakcín. Ako postupovať: Navštívte vášho všeobecného lekára alebo pediatra a požiadajte ho o očkovanie pre vás alebo vaše dieťa. Zhodnotí váš zdravotný stav a predpíše vám vakcínu na recept. Vakcínu si zakúpte v lekárni na Slovensku. Nechajte sa u lekára zaočkovať všetkými troma dávkami. Zakúpenie vakcín zdokladujte odovzdaním originálov pokladničných blokov od všetkých troch vakcín a podpísaním Žiadosti o príspevok osobne v ktorejkoľvek pobočke alebo poštou na adresu DÔVERA zdravotná poisťovňa, a. s., Cintorínska 5, 949 01 Nitra. Príspevok vyplatia do 14 pracovných dní od prijatia Žiadosti o príspevok, a to výhradne prevodom na bankový účet, oznámený a potvrdený v Žiadosti o príspevok.

Union zdravotná poisťovňa

Deťom už od jedného roka aj dospelým poskytuje úhradu vo výške 50 % z ceny každej z troch dávok vakcíny proti kliešťovej encefalitíde (spolu približne 30 až 35 eur v závislosti od ceny vakcíny). Cena očkovania sa pohybuje od 60 do 70 eur. Očkovanie pozostáva z 3 dávok očkovacej látky podanej injekčne do svalu. Optimálne je začať s očkovaním v posledných zimných mesiacoch, napr. vo februári, po prvej dávke druhú podať v intervale 1 mesiaca a 3. dávku za 6 mesiacov. Ochrana po takto vykonanom očkovaní trvá 3 roky, preto po ich uplynutí treba vykonať preočkovanie 1 dávkou.

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde nie je hradené z verejného zdravotného poistenia, preto ho neuhrádza.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kliešť, pinzera Ilustračné foto.

Najčastejšie chyby pri vyberaní kliešťa

  • Kedysi bolo populárne vyberať kliešťa pomocou vaty a oleja či mydla. Dnes sa tento spôsob považuje za najriskantnejší. Kliešť sa začne dusiť a vylučovať do rany obsah čriev. Pokiaľ je infikovaný, s ľahkosťou tak prenesie nákazu.
  • Na dilemu, či točiť kliešťa v smere alebo v protismere hodinových ručičiek, už poznáme odpoveď. Kliešť nemá závit, preto jeho točenie do ktorejkoľvek strany nie je vhodné. Pri takomto odstraňovaní navyše môže dôjsť k odlomeniu bodavého orgánu kliešťa, ktorým je pevne prichytený ku koži. Prenos ochorení je v tomto prípade minimálny. Odlomená časť kliešťa však zostáva v koži, kde sa vytvorí drobná hrčka.
  • Uchopenie kliešťa za telo sa neodporúča, keďže môže dôjsť k jeho rozmliaždeniu a v prípade nejakej drobnej ranky na koži aj k prenosu ochorenia. Navyše môže dôjsť k odtrhnutiu hlavičky.
  • Násilné odtrhnutie je zaručene najhorší nápad. Bodavý orgán, ktorým je kliešť pevne prichytený a cicia ním krv, má protiháčiky. Pri tomto spôsobe vyberania kliešťa je viac ako zaručené, že sa vám nepodarí vybrať celého.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza