Laryngitída: Viróza, čo chytí pod krk

V povedomí laikov jestvujú dve známe diagnózy, pri ktorých človek zažije hrôzu dusenia. Jedna z nich je astma, ktorá pri záchvate z dychu uberie pre opuch sliznice v prieduškách. Druhou, z ktorej majú obavy najmä rodičia malých detí, je laryngitída. Pri laryngeálnom záchvate ide o opuch sliznice hrtana.

22.04.2016 06:00
Chripka Foto:
V lete za horúceho dňa môže byť spúšťačom akútnej laryngitídy aj pohár ľadového nápoja.
debata (1)

O laryngitídach sa medzi mamičkami šíria hrôzostrašné historky. O tom, ako sa dieťaťa, ktoré spočiatku len trochu chripí, odrazu začne dusiť a neskôr sa uňho rozvinie neutíšiteľný štekavý suchý kašeľ. Pravdupovediac, väčšina laryngitíd prebieha ako bežný nekomplikovaný zápal hrtana, ktorý v 90 percentách spôsobujú vírusy. Vírusová laryngitída postihuje v prvom rade najmenšie deti vo veku šesť mesiacov až 4,5 roka. Objavuje sa najmä vo vlhkom, chladnom a hmlistom počasí. Menej často sa vyskytuje alergická laryngitída, prípadne bakteriálne infekcie.

Klasická akútna laryngitída sa neprejaví náhle. Najskôr sa objavia príznaky ako pri akejkoľvek inej vírusovej infekcii horných dýchacích ciest. Znamená to, že dieťa má zo dva dni nádchu, prípadne mierne zvýšenú teplotu, pokašliava. Kašeľ sa však postupne zhoršuje a neskôr v noci, respektíve najčastejšie nadránom, vzniká suchý dráždivý až štekavý kašeľ, ktorý rodičov veľmi vyplaší. Keďže oblasť hrtana je zapálená, prekrvená, môže opuchnúť a produkuje hlien, môžu sa zúžiť dýchacie cesty a dieťa sa začne až dusiť. Je to iné ako pri astme, keď astmatik má problém vydýchnuť, tu je problémom najmä nádych. Pri nádychu vzniká chrapot, výrazný sípavý vdych, ktorému sa hovorí aj inspiračný stridor.

Medzi ďalšie príznaky laryngitídy patrí aj zachrípnutie až stav bez hlasu. Dusivý záchvat môže trvať od päť minút do pol hodiny. Mnohí v takej chvíli okamžite volajú záchranku, prípadne naložia dieťa do auta a ponáhľajú sa na pohotovosť. „Môj syn trpieval laryngitídami od svojich šiestich mesiacov až do prakticky 13 rokov,“ spomína si Jana z Bratislavy. „Záchvat dostával vždy v piatok v noci, cez víkend sa ho podarilo stabilizovať a o týždeň sa to opakovalo. Liečila som ho kalciom a vitamínom C, nič iné vtedy nezaberalo. Na pohotovosti dostával kalciové injekcie a kortikosteroidy. Nerada na tie časy spomínam. Raz mu hrozila až tracheotómia. Mal zníženú imunitu a zúžené dýchacie cesty, aj preto sa mu laryngitídy neustále opakovali.“

„V rámci prvej pomoci stále platí to, čo aj v minulosti. Dieťa treba obliecť, respektíve zabaliť do deky, zobrať ho na ruky, čiže do zvislej polohy, a postaviť sa k otvorenému oknu. Studený a vlhký vzduch obyčajne stačí na to, aby sa malému pacientovi uľavilo,“ vysvetľuje pediatrička a profesorka imunológie MUDr. Mária Šustrová, CSc. „V minulosti sa nám na pohotovosti často stávalo, že kým rodičia prišli s dieťaťom do ambulancie, bolo po záchvate, uľavilo sa mu práve preto, že s ním vyšli na vzduch. Sliznica odpuchla, dieťa sa o pár minút upokojilo.“ Ak má dieťa laryngitídu v lete, odporúča sa otvoriť dvere na mrazničke a postaviť sa so zababušeným dieťaťom na rukách čo najbližšie.

Keď chladný vzduch stiahne opuch slizníc a dieťaťu sa lepšie dýcha, možno mu podať vlažné tekutiny. Určite nie horúce, ktoré môžu zhoršiť opuch, ale ani ľad do úst, ako si odporúčajú niektoré mamičky na internetových fórach. Viac sa odporúča olejový zábal na hrdlo, keď sa na plienku či inú nasiakavú bavlnenú šatku naleje olivový olej, omotá sa okolo krku a previaže sa ešte jednou suchou látkou. Profesorka Šustrová odporúča na hrudník aj bravčovú masť, čo je známy a overený recept starých mám, to však skôr v štádiu, keď dieťa po určitom čase od akútneho laryngeálneho záchvatu začína kašľať a vykašliavať. „Musí však byť domáca, nesmie byť slaná. Pomáha uvoľňovať hlieny, ktoré lipnú na sliznici dýchacích ciest, a pacient ich ľahšie vykašle.“

Horúčka nad 38–38,5 stupňa Celzia sa znižuje liekmi. Veľmi dôležité je dostatočné zvlhčovanie vzduchu, urobiť mokrý stan nad postieľkou, do nosa morská voda, prípadne Vincentka, a kvapky proti jeho upchatiu (dekongestíva). Ak je kašeľ veľmi dráždivý, dávajú sa sirupy proti kašľu, hoci prof. Šustrová upozorňuje na to, že silné antitusiká (lieky proti suchému dráždivému kašľu), najmä tie s kodeínom, môžu prekryť príznaky dusenia. Pri akútnom záchvate majú svoje miesto kortikoidy vo forme čapíka do konečníka, Ide o účinnú látku prednizón v lieku Rectodelt, o ktorom sa nedávno vo zvýšenej miere hovorilo v médiách, keďže sa u nás nedá zohnať. Niektoré lekárne ho dokážu na objednávku pripraviť, musia však mať k dispozícii prístroj na výrobu čapíkov.

Momentálne sa dá Rectodelt zakúpiť v Rakúsku za plnú sumu cca 20 eur, treba však ukázať slovenský recept. Pri akútnom záchvate sa kortikoidu netreba báť a rodičia detí s opakovanými laryngitídami mávali tento liek (niektorí ho ešte stále majú, pozor na exspiráciu) v domácej lekárničke. K dispozícii sú aj bronchodilatačné lieky (napr. Ventolin v spreji – malému dieťaťu ho však treba podať so špeciálnym nástavcom – zriedkavejšie sa stane, že spôsobí búšenie srdca). Takisto sa deťom dávajú celkové antihistaminiká (lieky proti alergii, napr. Fenistil v kvapkách), pretože majú tiež dobrý účinok proti opuchu.

Závažnou formou akútnej laryngitídy môže byť epiglotitída, čo už je zápal a opuch príchlopky hrtana. Prejavuje sa nemožnosťou prehltnúť, dusením sa, slinením, „knedlíkovým hlasom“, neprítomnosťou kašľa. Tu už rozhodujú sekundy, záchranka odvezie pacienta do nemocnice, kortikoidy sa mu podávajú do žily (hydrokortizón), resp. sa použije adrenalínová injekcia (Epi-pen), v rámci prevencie dusenia dokonca môžu zaviesť intubačnú rúrku. Tracheotómia sa už dnes z tohto dôvodu robí zriedkavo.

Podľa prednostky ORL kliniky Detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch MUDr. Iriny Šebovej sa v rámci prevencie akútnych laryngitíd vo všeobecnosti odporúča zvyšovať celkovú obranyschopnosť organizmu, znížiť na minimum vonkajšie škodliviny poškodzujúce sliznicu hrtana (dym z cigariet, ale aj z ohňa, suché prekúrené priestory). V lete za horúceho dňa môže byť spúšťačom akútnej laryngitídy aj pohár ľadového nápoja! U detí treba vylúčiť aj problém s nosovohltanovou prípadne nadmerne zväčšenými podnebnými (krčnými) mandľami ako možnú prekážku v dýchaní a zdroj infekcie.

Vyznáte sa v názvoch diagnóz?

  • Rinitída – akútny zápal sliznice nosa
  • Sínusitída – akútny zápal prinosových dutín
  • Faryngitída – akútny zápal hltana
  • Laryngitída – akútny zápal hrtana (laryngu)
  • Otitída – akútny zápal ucha (najčastejšie stredného ucha)
  • Epiglotitída – akútny zápal hrtanovej príchlopky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #dýchacie cesty #laryngitída