Toto je moja krv: ÁNO a NIE pre darcu krvi

Akú máš krv? Červenú? Modrú? Sladkú? Hustú? V každom prípade si jedna zo štyroch známych krvných skupín AB0 systému. A takisto si Rh pozitív alebo negatív. V tele jej máš približne päť litrov. Ak si zdravý, choď z nej darovať! Vieš, čo by darca krvi mal robiť a čo radšej nie?

24.04.2016 09:57
zdravotnictvo, krv, odber krvy, krvna palzma,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata
  1. Darovať krv choď oddýchnutý (nie napr. po nočnej službe alebo oslave), inak by ti mohlo prísť nevoľno. Fyzický stav sa odzrkadlí aj na kvalite krvi.
  2. Pred darovaním krvi nejedz mastnú stravu, podľa možnosti vynechaj údeniny, mäso, vajcia, syry, maslo, smotanu, plnotučné mlieko a ostatné mliečne výrobky. Nechoď však nalačno, dopraj si ľahké sacharidové jedlo (pečivo, chlieb, sucháre, toasty, ovocie, vločky, nízkotučný jogurt).
  3. Darca by mal zvýšiť príjem tekutín (minerálky, ovocné šťavy, čaj, káva bez mlieka). Tesne pred odberom ich treba vypiť aspoň pol litra. Čierna káva je povolená.
  4. Deň-dva pred návštevou odberového centra sa neodporúča podávať fyzicky náročný športový výkon ani navštíviť saunu. Vynechaj tréning, posilňovňu.
  5. Pred darovaním krvi nepi alkoholické nápoje (aspoň 12–14 hodín).
  6. Ak fajčíš, obmedz počet vyfajčených cigariet na minimum. Najlepšie je vôbec nefajčiť.
  7. Nechoď darovať krv, ak máš pocit, že na teba „niečo lezie“, ak máš zvýšenú teplotu a necítiš sa fit. Akékoľvek ochorenie v akútnom štádiu darovanie krvi vylučuje.
  8. Užívanie niektorých liečiv darovanie krvi vylučuje, iné však nie sú problémom. Informuj sa v odberovom centre alebo v poradni na www.mojakrvnaskupina.sk, kde je databáza povolených a nepovolených liekov na lekársky predpis.

450 ml krvi z cca piatich litrov sa obyčajne odoberie darcovi krvi pri darcovstve celej krvi

Bezdradní v poradni

Môžem darovať krv, ak som sa nedávno vrátil z Južnej Ameriky?
Pre darcov krvi, ktorí navštívili krajiny Južnej a Strednej Ameriky, vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdské ostrovy platí kontraindikácia darovania krvi počas 28 dní od opustenia týchto oblastí, a to až do odvolania. Súvisí to s výskytom vírusu zika.

Užíval som antibiotiká. Kedy môžem darovať krv?
Darovanie krvi a jej zložiek je možné 2–4 týždne po doužívaní antibiotík.

Mám nohu v sadre, ale inak sa cítim dobre, vyradia ma teraz z darcovstva?
Áno, vyradia. Počas hojenia v organizme prebiehajú reparačné procesy, telo sa očisťuje od pozostatkov úrazu a prípadného zápalu, darovať krv je preto možné až približne dva týždne po odstránení sadry.

Ak máš krvnú skupinu…
krvná skupina môžeš darovať krv môžeš dostať krv od
A+ A+, AB+ A+, A-, 0+, 0–
0+ 0+, A+, B+, AB+ 0+, 0–
B+ B+, AB+ B+, B-, 0+, 0–
AB+ AB+ od všetkých KS
A – A+, A-, AB+, AB- A-, 0–
0 – všetkým KS 0–
B – B+, B-, AB+, AB- B-, 0–
AB – AB+, AB- AB-, A-, B-, 0–

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #darcovstvo krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka