Nedostatok testosterónu: Syndróm mrzutého muža

Aj muži majú svoj prechod. Hovorí sa mu andropauza. Súvisí s klesajúcou hladinou mužského pohlavného hormónu testosterónu, čo môže spôsobovať nedostatok energie, depresívne pocity, náladovosť. Dobrá správa je tá, že na rozdiel od žien obyčajne tento stav nezažívajú všetci.

30.04.2016 06:00
andropauza - muž - únava - opotrebovanie Foto:
K príznakom andropauzy môžu patriť: strata libida, znížená sexuálna aktivita, problémy s potenciou, pocit zhoršenej kondície, depresívne nálady alebo podráždenosť, prerušovaný spánok či neschopnosť sústrediť sa.
debata

Na čo je dobrý testosterón?
Testosterón je najdôležitejší mužský pohlavný hormón, ktorý sa tvorí v semenníkoch a z nich sa dostáva do krvného obehu, aby bol takto dostupný pre ďalšie orgány. Vplyv na sexualitu totiž nie je jeho jediná funkcia. Vďaka testosterónu sa v puberte z chlapcov stávajú chlapi. Testosterón je napríklad zodpovedný za hĺbku mužského hlasu, za ochlpenie, pevné kosti, silné svaly, ale aj za orientáciu, koordináciu, schopnosť sústrediť sa či celkovo za telesnú stavbu muža.

Aké sú príznaky nedostatku testosterónu?
Syndróm nedostatku testosterónu sa v angličtine príznačne označuje aj skratkou PADAM. Medzi jeho príznaky môžu patriť: strata libida, znížená sexuálna aktivita, problémy s potenciou, pocit zhoršenej kondície, depresívne nálady alebo podráždenosť, úbytok svalovej hmoty, sily a energie, prerušovaný spánok, pribúdanie tuku a tukového tkaniva v oblasti brucha a úbytok kostnej hmoty, zníženie ochlpenia, neschopnosť sústrediť sa, "užívať si život”, strata pamäti, spavosť, nadmerné potenie, suchosť kože a anémia.

Ako sa andropauza diagnostikuje?
Pomocou štandardných metód, ako je vypĺňanie dotazníka a rozhovor s lekárom – urológom alebo andrológom (anamnéza) – odborník pacientovi kontroluje genitál a semenníky, nahmatá mu prostatu, pozrie prsia (jedným z príznakov môže byť aj zväčšenie pŕs u mužov), možné sú rôzne ďalšie vyšetrenia podľa potreby (napr. efektívnosť vyprázdňovania močového mechúra). Dôležité sú však predovšetkým laboratórne výsledky. Muž totiž môže mať príznaky, ktoré poukazujú na andropauzu, ale ak sa nepotvrdí nízka hladina testosterónu, treba hľadať ďalej, dopĺňa andrológ a sexuológ MUDr. Martin Hrivňák z Košíc. Problém môže byť napríklad v štítnej žľaze, môže však ísť aj o depresiu, málokrvnosť, nežiaduce účinky nejakej inej liečby a podobne. Krv sa pacientovi odoberá vždy dopoludnia, keďže hladina testosterónu počas dňa klesá. Dôležitý je test na zistenie hladiny PSA – špecifického prostatického antigénu, ktorý potvrdí či vylúči riziko rakoviny prostaty. Robí sa tiež z krvi.

Čo z liekov na andropauzu?
Je možná substitučná liečba testosterónom – v tabletkách, vo forme gélu, ktorý sa vtiera do kože, a takisto injekčná. Má pozitíva v podobe zvýšeného sexuálneho záujmu, zlepšenia erekcie, zvýšenia svalovej hmoty, hustoty kostí, pamäti, nálady, celkového psychického stavu, ale jestvujú aj riziká a kontraindikácie. Nesmie sa nasadiť, ak má muž napríklad zhubný nádor prostaty, prsnej žľazy, závažnú srdcovú nedostatočnosť, ochorenia pečene, cukrovku, syndróm spánkového apnoe (prestávky v dýchaní počas chrápania) a dôsledne sa musia zhodnotiť aj príznaky nezhubného zväčšenia prostaty, pričom tento problém majú mnohí muži po päťdesiatke.

Čo má spoločné andropauza a problémy s erekciou?
Erektilná dysfunkcia môže byť súčasťou andropauzy a súvisieť so starnutím muža, problémami s erekciou však z rôznych iných príčin môžu trpieť aj podstatne mladší muži. Málo sa vie o tom, že erektilná dysfunkcia a chorobné zmeny pri srdcovo-cievnych ochoreniach majú dokonca spoločný základ. „Samotný problém so stoporením penisu môže byť prvým klinickým prejavom aterosklerózy,“ tvrdí urológ a sexuológ MUDr. Igor Bartl z Bratislavy. Známa modrá tabletka a ďalšie príbuzné prípravky môžu síce zabezpečiť erekciu, ale v prípade andropauzy bude chýbať chuť na sex.

V akom veku sa začína pokles hladiny testosterónu?
Začiatok poklesu hladiny mužského pohlavného hormónu je individuálny. Zrýchľuje sa po päťdesiatke a medzi 60– až 80-ročnými mužmi má problémy s andropauzou 20 až 30 percent z nich. Po prekročení osemdesiatky trápi tento problém každého druhého muža.

Môžem mať nedostatok testosterónu?

Ak odpoviete „áno“ na prvé dve otázky a minimálne na tri z ďalších, môžete mať nízku hladinu testosterónu. Poraďte sa so svojím lekárom.

  1. Máte znížený záujem o sex?
  2. Mávate slabšie erekcie?
  3. Pociťujete stratu sily a vytrvalosti?
  4. Znížila sa vaša telesná výška?
  5. Strácate radosť zo života?
  6. Bývate smutný alebo mrzutý?
  7. Máte nedostatok energie?
  8. Zhoršili sa vaše športové výkony?
  9. Zaspávate po večeri?
  10. Zhoršuje sa váš pracovný výkon?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #andropauza #testosterón