Telu škodí nedostatok aj nadbytok vápnika

Nedostatok vápnika spozorujeme ľahko. Človeka v takom prípade trápia kŕče, suchá pleť, spôsobovať môže aj srdcové problémy. Lenže pozor, aj nadbytok vápnika nie je zdravý.

04.05.2016 06:00
jogurt, suchá pleť, grécky jogurt Foto:
Vápnik najjednoduchšie doplníme stravou.
debata (1)

O dostatočnom množstve vápnika v tele a o osteoporóze, ochorení, ktorá s nedostatkom vápnika úzko súvisí, sa veľa píše. Opodstatnene, pretože vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov v tele, základom zubov a kostí. Asi kilo vápnika nosíme so sebou, 99 percent je uložených v kostiach a zuboch a to jedno percento sa rozpustí v krvi a v tkanivách. Vápnik neposilňuje len kosti a zuby, ale aj imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zabezpečuje zrážanie krvi a reguluje srdcovú činnosť. Veľké množstvo kalcia sa teda neukladá na horšie časy, naše telo jednoducho také množstvo vápnika požaduje. Ak ho má málo, siahne do svojich rezerv v kostiach a zuboch – výsledkom je dobre známa osteoporóza.

Kedy vzniká nedostatok vápnika

Priemerná denná dávka vápnika dospelého človeka je jeden gram vápnika. Toto množstvo hravo dosiahneme – stravou. Ako teda vznikne nedostatok vápnika? Po prvé, cez žalúdok absorbujeme asi len 30 percent vápnika. Telo však potrebuje aj vitamín D3, aby vôbec minerál dokázalo prijať. Koho teda trápi nedostatok vitamínu D3, trápi ho aj nedostatok vápnika. Odhliadnuc od toho, potraviny a nápoje (proteíny, soľ, káva a alkohol) podporujú vylučovanie vápnika, chronický nedostatok vápnika môžu spôsobiť aj hormonálne poruchy a diuretiká.

Rizikové skupiny

Pravdou je, že muži dokážu absorbovať viac z dodávaného vápnika ako ženy, a to je dôvodom, prečo nedostatok vápnika trápi predovšetkým ženy. Počas tehotenstva sa potreba vápnika zvyšuje, čo opäť znamená, že tehotné a dojčiace matky často trpia nedostatkom tohto minerálu. Do rizikovej skupiny však netreba zabudnúť zarátať aj seniorov. Sú mimoriadne rizikovou skupinou.

Čo sa deje, keď ho je málo…

Keď je vápnika v tele málo, prejaví sa to na svaloch, typické je okrem kŕčov aj mravčenie. Nasleduje koža – tá nedostatok vápnika signalizuje suchou pokožkou, pri nedostatku vápnika sa ľahko lámu nechty a do úvahy prichádzajú aj problémy so srdcom. Najjednoduchšou cestou, ako množstvo vápnika v tele doplniť, je strava. Bohaté na vápnik sú predovšetkým semená a oriešky, mliečne produkty, zelená zelenina, celozrnný chlieb a minerálka s obsahom kalcia.

Nadbytok poškodzuje telo

Ani nadbytok vápnika nie je pre telo výhrou. Za normálnych okolností sa prebytočný minerál vylúči močom, stolicou a potom. Avšak v prípade problému s obličkami môže telo signalizovať únavu, trápiť nás môžu zažívacie problémy, aj problémy svalov, obličkové kamene či dokonca depresie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #kosti #cholesterol #osteoporóza #vápnik #kŕče #oriešky #suchá pleť