Breza kvitne vždy rovnako, len alergici na to zabúdajú

Tento rok dáva peľová sezóna alergikom zabrať už od skorého nástupu jari. Dôvodom bolo neobyčajne teplé, suché a veterné počasie najmä v období kvitnutia najsilnejších jarných alergénov.

03.05.2016 06:00
alergia, peľ, nádcha Foto:
Táto jar je z hľadiska počasia pre jarných alergikov mimoriadne nepriaznivá.
debata (1)

Podľa unikátneho výskumu psychológov Univerzity Komenského v Bratislave navyše silní alergici neprimerane reagujú na stres, sú úzkostlivejší a depresívnejší. O liečbe peľovej alergie, polinózy, sa zhovárame s MUDr. Ivetou Salátovou Kozlovskou z Centra imunológie a alergológie z Bratislavy.

Podľa jednej niekoľko rokov starej tlačovej správy, ktorú som našla, by mal byť v roku 2015 každý druhý Európan alergikom. Táto hrôzostrašná štatistika sa mala naplniť minulý rok. Stalo sa tak?
Nepoznám oficiálne aktuálne štatistiky. A ťažko povedať, či aj odrážajú realitu, pretože je veľa alergikov, ktorí nie sú evidovaní u alergológov, len si v lekárni kúpia lieky, keď majú príznaky. Vieme, že niektoré antihistaminiká s malým počtom tabletiek a protialergické lieky sú vo voľnom predaji. Aj nedávno telefonoval pacient, že je vo veľmi zlom stave, nemá čas objednať sa a zájsť k lekárovi, lebo pracuje do deviatej večer. Podobne je na tom veľa iných, ktorým pracovné vyťaženie nedovoľuje vysedávať v čakárňach lekárov. Najmä ak majú ťažkosti veľmi krátko, zvyčajne 2–3 týždne v roku, tak svoje príznaky podceňujú. Mnohí budú kašľať, kýchať a slziť na začiatku zopár dní, budúcu sezónu zopár týždňov a neskôr im možno pribudne toľko alergénov, že s malými prestávkami budú mať príznaky po celý rok. Neliečená alergia je totiž u prevažnej časti pacientov progresívne ochorenie. Takže štatistiky správne nie sú a ani nebudú, pretože pacientov ani zďaleka nemáme všetkých podchytených.

Aj tak máte preplnené čakárne. Viete si predstaviť, že by naozaj prišli všetci alergici?
Áno, viem si to predstaviť a bola by som veľmi rada, veď je to moja hlavná náplň práce. Je tu však iný problém. Dnes sa alergii kladú za vinu mnohé iné zdravotné ťažkosti a alergia sa často preceňuje. Zvyšujú sa počty pacientov, ktorých ťažkosti sa na alergiu podobajú, ale ide o celkom iné ochorenia. Urobiť dobrú diagnostiku v ambulancii praktických lekárov je niekedy veľmi ťažké. Títo pacienti dokonca vyžadujú viac času aj úsilia ako bežný alergik. Dnes som tu mala dve akútne virózy, ktoré s alergiou nemali nič spoločné. Alebo nedávno prišiel pacient s bolesťami hlavy, ktoré mala údajne spôsobovať potravinová alergia. Bohužiaľ sa zistilo, že išlo o nádor. Je veľa pacientov, ktorí sa dožadujú alergologického vyšetrenia a sú presvedčení, že ich ťažkosti súvisia s alergickým ochorením. Na druhej strane sa na „svoju sezónu“ zabúdajú pripraviť alergici, ktorí roky vedia, kedy budú mať najhoršie príznaky. Na poslednú chvíľu volajú, že potrebujú vyšetrenie, lieky, že sa cítia zle a hnevajú sa, že pre nich nemáme termín okamžite.

Niekedy sa stačí pozrieť z okna. Ak mám nádchu každý rok v tom istom čase, vonku nastala jar, všetko kvitne, je slnečné a veterné počasie, príčina nádchy je veľmi pravdepodobne alergická.
MUDr. Iveta Salátová Kozlovská

Keď je človeku dobre, tak rýchlo zabúda na svoje predchádzajúce príznaky spred roka. Najmä, ak preňho boli uplynulé jarné sezóny z hľadiska nepríjemných príznakov celkom prijateľné a domnieval sa, že alergia mu ustúpila…
Alergia neustúpi. Je to chronické a doživotné ochorenie, ktoré bude roky pretrvávať. Priebeh peľovej alergie však do veľkej miery závisí od počasia. Hlavný alergén jarného obdobia je breza. Tá sa tridsať rokov v kvitnutí nepomýlila, jej vrchol je v prvej polovici apríla. Aj moja zdravotná sestrička vie, že v tomto období nesmieme mať veľa plánovaných vyšetrení, pretože začnú chodiť akútne stavy a nastane katastrofa. Breza začína kvitnúť vždy rovnako bez ohľadu na to, či bola zima dlhá, krátka, teplá či studená. Ak ste nemali v čase kvitnutia brezy závažné príznaky, bolo to preto, že v čase kvitnutia brezy bolo chladnejšie a viac pršalo. Nie preto, že alergia ustúpila. Táto jar je z hľadiska počasia pre jarných alergikov mimoriadne nepriaznivá. A keďže nikto z nás nedokáže niekoľko týždňov vopred predpovedať, aké bude presne počasie v čase kvitnutia konkrétneho alergénu, mal by sa na svoju peľovú sezónu zodpovedne pripraviť.

Ako?
Ak ste diagnostikovaný peľový alergik, presne viete, ktoré alergény vám spôsobujú problémy. A podľa peľového kalendára viete odhadnúť, kedy budete mať najväčšie problémy. Príznaky sa totiž s pravidelnosťou budú opakovať každý rok. Všetci vieme, kedy nastupuje jar a začína rásť tráva. Preto môžeme liečbu plánovať. Mnohí sa však spamätajú neskoro, príznaky sa rozbehnú a sú veľmi intenzívne, a tak narýchlo hľadajú pomoc. Čakáreň praská vo švíkoch, lieky sa hľadajú u kolegov, priateľov, v rodine. Žijeme rýchlo a hekticky, chceme, aby liečba zabrala po prvej tabletke. Pacientovi ťažkosti po znížení koncentrácie peľu v ovzduší ustúpia a opäť na svoju chorobu do nasledujúceho roka zabudne.

Takže optimálna spolupráca je taká, aby peľový alergik myslel na príchod svojej sezóny včas, ešte predtým vás navštívil, dal si predpísať dostatok potrebných liekov a skonzultoval, v akých dávkach ich užívať?
Jedine tak sa dá nápor pacientov stihnúť, ak postupne prichádzajú ešte v januári, vo februári, začiatkom marca. Skonzultujeme celkový zdravotný stav, navrhneme, ako budeme viesť sezónu v základnej štandardnej liečbe, aké lieky sú potrebné a akú dávku nasadiť pri zhoršení stavu. Ani pri najlepšej vôli sa nevyhneme akútnym prípadom, lebo všetko sa nedá predpovedať vopred. Pacient s chronickou liečbou by mal pamätať aj na primeranú rezervu svojich liekov, v poslednom období sa stretávame s veľkými výpadkami v dodávke potrebných liečiv na alergiu a astmu. Aj ako lekár mám s týmto javom veľký problém, lebo musím mať na pamäti aktuálnu dostupnosť liekov na našom trhu, registrovať výpadky dodávok a navrhovať alternatívy. Nie vždy sa to dá, napr. súčasný výpadok adrenalínových pier na riešenie ťažkého alergického šoku neviem ničím nahradiť.

Je podľa vás na Slovensku dostatok imunológov?
V zahraničí je ich na počet obyvateľov nepochybne menej. Ale naši sú napriek tomu preťažení, pretože nerobíme len odbornú prácu, ale často nahrádzame prácu praktických lekárov a hlavne u nás sa chodí k lekárovi častejšie ako v západných krajinách. Je veľmi dôležité, aby praktický lekár pri prevencii odhalil alergikov včas a odoslal ich na základnú diagnostiku. Našou snahou je mať alergika v ambulancii do 5 rokov od prvých príznakov. Je to totiž obdobie, ktoré sa považuje za najdôležitejšie pre začiatok príčinnej liečby – špecifickej alergénovej imunoterapie. Táto liečebná metóda má aj staršie pomenovanie ako hyposenzibilizácia alebo desenzibilizácia.

Tu treba asi zdôrazniť, že alergénová imunoterapia sa považuje za jedinú liečbu podstaty alergie, všetko ostatné je v zásade len potláčanie príznakov. Na liečbe je nevyhnutné vytrvať 3–5 rokov. Naozaj funguje?
Je to príčinná liečba alergie, ktorá dokáže nielenže znížiť potrebu alergických liekov, ale predchádza aj zhoršovaniu ochorenia, vzniku nepríjemnej reakcie na nové alergény a celkovo zvyšuje kvalitu života alergika počas „jeho“ sezóny. Osobne na ňu nedám dopustiť. Princípom tejto liečebnej metódy je pravidelné podávanie malej dávky alergénu s postupným zvyšovaním a s cieľom postupne navodiť toleranciu tohto alergénu. Ak s ňou začneme včas, vyberieme správne zloženie alergénov, nepochybne funguje. Horšie je už liečiť alergika s desať rokov trvajúcou alergiou, ktorý má pozitívne kožné testy od prvého po posledný alergén. Tu už úspešný výsledok liečby zaručiť nemožno.

Je veľmi dôležité, aby praktický lekár pri... Foto: SHUTTERSTOCK
alergia, testy, vyšetrenie Je veľmi dôležité, aby praktický lekár pri prevencii odhalil alergikov včas a odoslal ich na základnú diagnostiku.

Príde pacient, ktorému sa v rámci kožných vpichových testov pupence doslova prekrývajú. Pre aký alergén sa potom rozhodnete vo vakcíne a na základe čoho?
V dnešnej dobe už nie sú rozhodujúce len kožné testy. Už asi tretí rok robím každému pacientovi, u ktorého uvažujem o imunoterapii, laboratórnu molekulovú diagnostiku. Robí sa vyšetrením z krvi a vyšetrujú sa pri nej protilátky proti jednotlivým alergénovým molekulám. Najviac vidím jej prínos pri reakciách na palinu a ambróziu. Pacient má napríklad velikánske pozitívne kožné testy na tieto najsilnejšie jesenné alergény – buriny – na ruke má väčšiu palinu ako ambróziu. Po molekulovej diagnostike z toho vyjde u veľkej väčšiny pacientov iba sólo ambrózia. Tieto dve rastliny sú niektorými alergénovými súčasťami podobné, a preto môžu byť kožné testy niekedy mätúce, laboratórna diagnostika mi to však ukáže jednoznačne. Každému pacientovi sa totiž vakcína doslova „ušije na mieru“. Na prípravu vakcíny sú vhodné predovšetkým peľové alergény a roztoče.

Imunoterapia existuje v injekciách, v roztoku pod jazyk a niektoré druhy alergénov už aj v tabletkách. Je niektorá účinnejšia ako iná?
Injekčné podávanie je staršia metóda, novšou je podávanie postupne sa zvyšujúcich dávok alergénu pod jazyk v roztoku a tabletová forma je najnovšia. Všetky sú overené početnými klinickými štúdiami a pribúdajú ďalšie, ktoré dokazujú ich účinnosť. Na podkožné injekcie sa chodí do ambulancie. Takže pacient si musí zvážiť, či môže chodiť v pravidelnýchj intervaloch do ambulancie. Ak vie, že doma by imunoterapiu neužíval, pretože je nedisciplinovaný a býva alebo pracuje blízko imunologickej ambulancie, injekcie pod kožu preňho môžu byť dobrou voľbou. Roztok pod jazyk užíva každé ráno nalačno v pohodlí domova, jedinou nevýhodou je fakt, že musí byť skladovaný v chladničke. Tento problém vyriešila tabletová imunoterapia, keďže tablety možno skladovať pri izbovej teplote, ale zatiaľ máme v tejto forme len trávové alergény. Od budúceho roka by sme mali mať v tabletkách aj roztočové alergény.

Môže imunoterapiu absolvovať každý pacient? Aké má obmedzenia?
Najlepšie je s ňou začať do troch rokov od prvých príznakov alergie, čiže v čase, keď ešte ochorenie trvá krátko. Vtedy sú výsledky najlepšie. Pacienti by mali byť vo veku od 5 do 50 rokov, podľa možnosti bez iných závažných chorôb. Alergénová imunoterapia sa nesmie podávať pacientom s nádorovými, autoimunitnými, vážnymi srdcovo-cievnymi chorobami, ďalej pri zle kontrolovanej cukrovke a pacientom liečeným betablokátormi. S imunoterapiou sa nezačína ani počas tehotenstva a ak pacientka počas tejto liečby otehotnie, je na individuálnom zvážení jej ošetrujúceho lekára, či túto hyposenzibilizáciu prerušiť, alebo nie.

Ako často odporúčate kontrolu v zmysle kožných vpichových testov?
Je to individuálne, ale u pacienta s imunoterapiou po troch rokoch liečby opakujem kožné aj laboratórne testy a porovnávam ich s výsledkami z obdobia pred začiatkom liečby. Takisto využívam dotazníkové hodnotenia intenzity príznakov, ktoré pacient vyplní pred začiatkom imunoterapie a po jej ukončení.

Keď má človek vysokú horúčku a nezaberá mu napríklad ibuprofén, môže ho za určitých podmienok a s časovým odstupom skombinovať s inou účinnou látkou, napríklad s paracetamolom. Ako je to s takýmto „mixovaním“ v prípade protialergických liekov – antihistaminík, ak má pacient veľmi nepríjemné príznaky?
Opäť je to individuálne, pri liečbe alergickej nádchy využívam skôr prípustné zvýšenie dávky už užívaného lieku. Pacientom odporúčam užívanie svojej pravidelnej liečby ráno, pri nedostatočnom efekte môžu najmä lokálnu liečbu zopakovať aj odpoludnia alebo večer.

Na začiatku ste spomínali, že pacienti občas nerozoznajú akútnu virózu od peľovej alergie. Všimla som si, že dnes sa často predpisujú antihistaminiká aj na vírusové infekcie. Prečo?
Vie sa, že množstvo vírusov spúšťa hyperreaktivitu priedušiek, ktorá je podobná tej, čo vzniká následkom vystaveniu sa alergénom. Pri akútnych respiračných infekciách teda krátkodobé užívanie antihistaminík má svoj význam u detí aj dospelých.

Breza - ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
breza Breza - ilustračné foto.

Ako odlíšiť infekčnú a alergickú nádchu?
Niekedy sa stačí pozrieť z okna. Ak mám nádchu každý rok v tom istom čase, vonku nastala jar, všetko kvitne, je slnečné a veterné počasie, príčina nádchy je veľmi pravdepodobne alergická. Prirodzene, že aj v takomto čase možno dostať virózu. Alergická nádcha sa však prejavuje predovšetkým kýchaním v záchvatoch, svrbením nosa, podnebia a očí, opuchmi okolo očí, výtok z nosa je vodnatý, nie hlienovitý. Príznaky, ktoré som vymenovala, sú pri alergii minimálne dva a trvajú viacero dní. Niekedy môže aj počas alergie mierne stúpnuť teplota, pretože alergia je ochorenie celého tela, nielen nosa či očí. Alergický zápal postihuje celý organizmus a v staršej literatúre sa senná nádcha nazývala dokonca letnou horúčkou. Nikdy to však nie je nad 38 stupňov Celzia.

Čo si myslíte o rôznych alternatívnych metódach pri liečbe alergií? Od pitia špeciálnych zelených čajov cez prášok z prepeličích vajec, akupunktúru či fototerapiu?
Ja nie som proti doplnkom výživy ani alternatívnej medicíne. Ale nevenujem sa jej. Svojim pacientom tvrdím: Ak vám zaberá kocka cukru denne, dajte si ju. Nevysaďte však lieky, ktoré som vám predpísala. Napríklad fytoterapia má svoje plusy a poznanie byliniek ako účinných drog má iste veľký význam. Lenže je bylinka a bylinka, záleží na tom, ako je usušená, distribuovaná a podobne. Čo sa týka akupunktúry, môže účinkovať a máme takých pacientov, ale musíte si vybrať kvalitného lekára, ktorý má s akupunktúrou dlhoročné skúsenosti. Pri alergii zohráva do veľkej miery úlohu aj psychika, takže ak pacient liečbe verí, môže mu do veľkej miery pomôcť. Dostupné sú aj rôzne svetelné metódy alebo tzv. blokové metódy – od bariérových krémov, cez prášky z celulózy až po rôzne mechanické zábrany v nosových dierkach. Čiastočne zmiernia príznaky a určite nespôsobujú vedľajšie nežiaduce účinky. Pravidelná nosová hygiena a mechanická očista nosa majú taktiež svoje miesto v komplexnej liečbe alergika. Nikdy však tieto alternatívne metódy nenahradia kvalitnú liečbu a určite by nemali byť na prvom mieste.

Takže ak som sa mala niekoľko rokov dobre a pripisovala som to pitiu špeciálneho protialergického zeleného čaju, neznamená to, že som posilnením imunity svoju alergiu vyliečila?
Boli to roky dobrej konštelácie počasia a pelenia rastlín, ktoré sú vašimi alergénmi. Niekoľkoročné pokojné obdobie s minimálnymi príznakmi vystrieda rok s vysokou koncentráciou peľu v ovzduší a alergia sa opäť prejaví v plnej sile . Ak niekto tvrdí, že sa vyliečil z alergie, tak je skôr pravdepodobné, že alergiu vôbec nemal.

Niečo pozitívne na záver?
Breza už takmer odkvitla!

MUDr. Iveta Salátová Kozlovská

MUDr. Iveta Salátová Kozlovská

je absolventkou LF UPJŠ v Košiciach a takmer 30 rokov sa venuje problematike porúch imunity, alergickým ochoreniam a klinickému výskumu nových liečiv. Ako absolventka začínala vo Výskumnom ústave lekárskej bioniky, neskôr v Ústave preventívnej a klinickej medicíny. Dlhodobo sa venuje klinickej praxi, najskôr v niekdajšej Dérerovej nemocnici na Kramároch, v súčasnosti v Centre imunológie a alergológie v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #alergény #breza #MUDr. Iveta Salátová Kozlovská