Čo sa v našom tele deje, keď máme nedostatok zinka

Únava, popraskané nechty a suché vlasy? Tak je to jasné! Máte nedostatok zinka, vaše telo si ho pýta viac!

11.05.2016 06:00
mäso, príprava mäsa, ochucovadlo Foto:
Vyvážená strava je v tomto prípade dôležitá, vrátane mäsa a mäsových výrobkov.
debata (10)

Nedostatok zinka sa často podceňuje. A pritom je spolu so železom a horčíkom dôležitým minerálom, ktorý sa nachádza vo všetkých našich telesných tekutinách a orgánoch. Naše telo síce potrebuje tieto minerály v malých množstvách, napriek tomu je dôležité tieto živiny regulovať, a to prostredníctvom vyváženej stravy. Pretože nedostatok zinka neovplyvňuje len náš imunitný systém, ale má vplyv aj na náš vonkajšok a fyzickú kondíciu.

Ako sa prejavuje

Okrem fyzických príznakov ako je únava, problémy s koncentráciou, impotencia a zmeny nálad, spôsobuje nedostatok zinka aj zmeny na vonkajšom vzhľade, tie sa rýchlo prejavia: lámavé nechty, vypadávanie vlasov, akné alebo tvorba húb. Kto má podozrenie, mal by si to nechať potvrdiť od lekára, pretože podobne sa môže prejavovať aj nedostatok iných minerálov.

Čo to spôsobuje

Nedostatok zinka môže spôsobiť hocičo. Častokrát za to môže jednostranná strava, málo zinka trápi aj vegetariánov alebo vegánov. Dôvod je prostý, veľké množstvo zinka sa nachádza práve v produktoch živočíšnej výroby. Rizikovou skupinou sú aj ľudia, ktorí sa nezdravo stravujú a častokrát sa spoliehajú na tzv. fastfood – priemyselne spracované potraviny spravidla obsahujú málo zinka. Málo zinka v tele však môže spôsobiť aj príjem niektorých liekov, do tejto skupiny patria preháňadlá, ale aj antikoncepčné tabletky či kortizónové preparáty.

Ohrozená skupina

Ohrozenou skupinou sú tehotné a dojčiace ženy, fajčiari, ľudia, ktorí majú priveľa stresu alebo sa veľa potia, či už pri športe alebo v saune. To všetko sú stavy, pri ktorých telo spotrebúva veľa zinka, takže ho znova veľa potrebuje.

Čo pomáha

Zmena stravy
Do stravy treba nutne zaradiť veľa mäsových a mliečnych výrobkov a obilnín. Aj tekvicové semienka, oriešky, šošovica, biela fazuľa a žltý hrášok obsahujú veľa zinka.

Užívať zinok
Denná potreba pre dospelého človeka je cca. 10 mg zinka.

Predávkovanie

Všetkého veľa škodí, a tak je to aj so zinkom. Predávkovanie reálne hrozí, hoci je pomerne vzácne. Kto neprestajne užíva veľké množstvo zinka, môže docieliť chronickú otravu. Nadmerné množstvo zinka spôsobuje nedostatok medi, výsledkom je anémia.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #imunitný systém #med #zinok #anémia #vyvážená strava #fazuľa