Boj so zápchou. Pomáha pohyb, sušené ovocie aj voda

Keď nás trápi zápcha, častokrát siahneme v prvom rade a bez dlhého rozmýšľania, po liekoch. A pritom je toľko domácich prostriedkov, ktoré možno považovať za oveľa zdravšie alternatívy.

09.05.2016 06:00
debata (1)
Sušené ovocie sa považuje za klasiku pri liečbe... Foto: SHUTTERSTOCK
črevná chrípka, záchod Sušené ovocie sa považuje za klasiku pri liečbe zápchy.

Pri akútnych problémoch so stolicou sú domáce prostriedky častokrát tou lepšou voľbou, ako si uľahčiť vyprázdňovanie, predovšetkým, ak to na záchode neprebieha tak „hladko“, ako by sme si priali. Pre niektorých ľudí to môže byť pretrvávajúcim problémom. Vo všeobecnosti, keď zápcha trvá viac ako tri mesiace a pacient má v tomto čase málo alebo veľmi ťažkú stolicu, lekári hovoria o tzv. chronickej obstipácii.

V niektorých prípadoch môže byť príčinou zápchy strava bohatá na škroby a cukry, chudobná na vlákninu, problémy môže spôsobiť aj sedavý spôsob života. Zápcha môže byť aj jedným z vedľajších účinkov užívania medikamentov, ako sú diuretiká či antidepresíva, ale spôsobiť ju môžu aj ťažké ochorenia (Parkinsonova choroba či cukrovka).

Sušené ovocie

Sušené ovocie patrí ku „klasikom“, v liečbe zápchy domácimi prostriedkami, uľahčuje vyprázdňovanie. Pečené alebo sušené slivky či sušené figy by sa mali konzumovať pred raňajkami nalačno, účinné je aj popíjanie šťavy. K druhom ovocia, ktorým sa pripisuje zmäkčujúci účinok, patrí tiež hrozno, melón a broskyne.

Voda a čaj

Častokrát stačí črevám na to, aby sa spomalili, smiešny príjem tekutín. Aj preto možno na zoznam toho, čo pri zápche pomáha, zapísať vodu. Hoci to znie banálne, stimuluje črevá. Odporúča sa voda z vodovodu a bylinkové čaje ako sennový list či rakytníkový čaj. Užívať by sa však mali opatrne – keďže sa ráta s preháňajúcim účinkom, môžu spôsobiť nevoľnosť. Spoliehať by sa na ne nemali ani tehotné ženy, v tehotenstve skôr ublížia ako pomôžu.

Pôst

Reč nie je o žiadnej radikálnej diéte, ale o ľahkom pôste. Počas dňa nejesť nič, len ľahký obed a piť veľa ovocného čaju. Okrem toho je vhodná lyžica olivového oleja denne, stimuluje črevnú sliznicu a tým aj trávenie.

Teplo pri vyprázdňovaní

Aj teplo pomáha. Odporúčajú sa vankúše ohrievacie, alebo s čerešňovými kôstkami.

Pohyb

Pomáhajú aj prechádzky alebo bicyklovanie. Podobný efekt docielime aj brušnou masážou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #nevoľnosť #zápcha #stolica #pôst #olivový olej #sušené ovocie #črevo