Hyperhidróza: Keď sa potíme viac, ako je zdravé

Potenie je prirodzenou vlastnosťou organizmu, a najmä v letnom období sa mu nevyhne nikto. Potením naše telo reguluje svoju telesnú teplotu, reaguje na vonkajšie podnety, ale aj fyzickú aktivitu a stres.

07.06.2016 14:00
spotený chlap, pazucha, pot, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Potenie je užitočné, pretože telo zbavuje škodlivých látok nahromadených v organizme. Pot, ktorý telo vylúči pri prehriatí organizmu, aby sa ochladilo, zvyčajne nezapácha, alebo len mierne, pretože obsahuje až 99 percent vody bez arómy. Produkujú ho žľazy, ktoré sú umiestnené po celom tele. V dôsledku zvýšenej činnosti potných žliaz však u niektorých ľudí dochádza k extrémnemu poteniu, tzv. hyperhidróze.

O potení je známe, že ho ovplyvňuje dedičnosť, obezita, výber oblečenia či prítomnosť toxínov v tele, ktoré zvyšujú metabolizmus a tým aj teplotu tela. Odborníci sa však zhodujú v tom, že hyperhidróza sa vôľou ani zmenou návykov ovplyvniť nedá, ale pretože sa väčšinou prejavuje v obmedzených oblastiach, ako sú napríklad dlane, podpazušie, chodidlá alebo bedrová oblasť, slabiny a zátylok, dá sa dobre ovplyvniť lokálne. Dnes už existuje viac možností, ako možno redukovať nadmerné potenie.

Mali by sme si uvedomiť, či sa naozaj potíme nadmerne, alebo len počas horúčav, stresu, pri silnej emócii či v chorobe. Okrem „stresového“ potu zapácha aj pot pri dlhodobých chorobách. Nočné potenie býva často signálom onkologického ochorenia či hormonálnych problémov. Ak usúdite, že sa potíte nadmerne a aj keby ste sa nemali, lepšie je navštíviť lekára. Takéto potenie totiž môže byť sprievodným príznakom mnohých ochorení. Pri nadmernom potení, ak sú vyšetrenia u endokrinológov a internistov v poriadku, ide zvyčajne o hyperhidrózu.

A aké sú možnosti eliminácie zvýšeného potenia? Sprchovať sa viackrát denne. Pomôcť môžu aj kozmetické prípravky. V súčasnosti ich je na trhu naozaj veľa, stačí si len správne vybrať. Okrem antiperspirantov sú obľúbené najmä dezodoranty s antiperspiračnou zložkou. Parfumy v teplom počasí nie je veľmi vhodné používať. Pri bežných chrípkových či iných vírusových ochoreniach však treba zabudnúť aj na antiperspiranty a všetky prostriedky na tlmenie potenia. Telo sa pri viróze potí, pretože sa tak zbavuje horúčky.

Dočasné, efektívne a neinvazívne odstránenie potenia sa dnes už bežne robí pomocou botulotoxínových injekcií a je výhodné najmä pre oblasť podpazušia a dlaní. Princíp redukcie nadmerného potenia v tomto prípade spočíva v tom, že prostredníctvom botulotoxínu, ktorý dermatológ aplikuje injekčne – zablokuje nervové procesy potných žliaz, aby nedostávali stimuly k poteniu. Už do 72 hodín po aplikácii dokáže zablokovať vylučovanie potu, alebo ho znížiť už len na 10 % z pôvodného stavu. "Je známe, že botulotoxínové injekcie využívajú  ženy najmä na elimináciu známok starnutia, no dnes už sa stal veľkým pomocníkom proti poteniu. V súčasnosti toto riešenie hojne využívajú aj muži, najmä tí, ktorých pracovná pozícia vyžaduje  pohybovať sa aj v lete v košeli či v saku. Botulotoxín zvyčajne vpichujeme do miest typických pre výrazné potenie, podpazušie, dlane alebo plochy chodidiel.

Na týchto miestach sa ,mokré fľaky‘ dočasne obmedzia na minimum. Obmedzuje sa však vytváranie potu len lokálne, celková termoregulácia organizmu ovplyvnená nie je. Nehrozia teda kolapsové stavy ani iné podobné komplikácie,“ hovorí dermatovenero­logička Mária Petrášová zo žilinskej kliniky Dermapoint. „Ak sa rozhodnete obmedziť potenie na niektorých miestach vášho tela počas teplých mesiacov, určite vyhľadajte lekára,“ prízvukuje. „Aplikácia trvá podľa miesta aplikácie približne 15 minút pri podpazuší, do 30 minút pri dlaniach a chodidlách. Dokáže obmedziť nežiaduce potenie na 9 až 12 mesiacov,“ vysvetlila dermatoverero­logička. Ako dodala, táto metóda má aj svoje obmedzenia. „Nevykonáva sa u osôb mladších ako 18 rokov, u tehotných a dojčiacich žien. Zákrok nie je vhodný ani pri zápale alebo ekzémoch kože v danom mieste.“

Trvalý spôsob odstránenia nadmerného potenia v podpazuší a na dlaniach je možné docieliť torakoskopickým dočasným vyradením sympatikového nervu presne v mieste, ktoré ovplyvňuje potenie v podpazuší či na dlaniach. Riešia sa tak ťažké stavy hyperhidrózy. Týmto výkonom sa venuje primár Centra Hrudníkovej chirurgie v Národnom ústave TBC, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Dalibor Piovarči. Podobné zákroky sa robia aj vo fakultných nemocniciach v Bratislave a v Martine. „Ide o miniinvazívny, ale náročný výkon, pri ktorom sa vyraďuje sympatikový nerv uložený v hrudníku po oboch stranách chrbtice.

Vybiehajú z neho tenké vlákna k mieche aj k orgánom. Vyzerá ako povrázok s uzlíkmi, odborne gangliami. Pomocou endoskopickej kamery musí chirurg nájsť časť nervového povrazca medzi druhým a štvrtým gangliom, ktorý vedie k potným žľazám produkujúcim pot na hornej končatine. Tam sa vloží titánová svorka a dlaň sa prestane potiť,“ vysvetľuje primár Piovarči priebeh operácie. Niekedy už po hodine sú obe ruky úplne suché a teplé. „Pľúca na strane, kde operujeme, musíme vyradiť z činnosti, aby sme mali voľný priestor na manipuláciu. Dvaja chirurgovia rýchlo urobia dva rezy, v podpazuší a pod kľúčnou kosťou. Cez jeden otvor vsunú do hrudníka endoskopickú videokameru.

Druhý otvor je určený pre nástroj, ktorý operatér v danej chvíli potrebuje. Na veľkej farebnej obrazovke sledujeme pohyby operačného inštrumentu v mikropriestore hrudníka,“ hovorí o priebehu zákroku. Nerv, po ktorom operatéri pátrajú, je hrubý len jeden až dva milimetre, a skrýva sa za pohrudnicou blízko stavcov. Chvíľu trvá, kým nájdu úsek medzi druhým a štvrtým uzlíkom, kde sa vloží svorka. „Zablokovanie nervového vlákna je veľmi delikátna časť operácie, operatér musí presne vedieť, kde môže nerv zablokovať. Keďže to nie je jednoduchý zákrok, operatér sa musí s pacientom dôkladne porozprávať o jeho rizikách a výhodách. Pre mnohých ľudí je však doslova vykúpením," dodal doktor Piovarči.

Viac informácií o eliminácii potenia nájdete na www.nepotimsa.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #pitný režim #potenie #hyperhidróza