Vykýval s vami kliešť? Lebo ste ho nevykývali!

Je známe, že kliešťovú encefalitídu prenášajú infikované kliešte a ohnísk nákazy je na Slovensku nemálo. Susedná Česká republika má dokonca už niekoľko desaťročí najvyšší výskyt kliešťovej encefalitídy v Európe. Menej častý spôsob nákazy je konzumácia surového mlieka a nepasterizovaných mliečnych výrobkov od nakazených zvierat alebo pri vyťahovaní infekčného kliešťa domácemu zvieraťu.

04.06.2016 06:00
lúka, kliešť Foto:
Kliešte sa najčastejšie nachádzajú na okrajoch lúk, na vlhkých miestach v tieni stromov, nie je však výnimkou, že sa objavia aj v mestských parkoch či radovej zástavbe miest.
debata (3)

V minulom roku bolo na Slovensku 85 prípadov kliešťovej encefalitídy, 69 bolo hospitalizovaných a jeden pacient zomrel. Smrteľne sa nákaza skončila pre 46-ročného muža po transplantácii obličky. Nakazil sa zo surového kozieho mlieka, ktoré mu niekto odporučil piť pre posilnenie imunity. Najmä kozy bývajú veľmi často „zaklieštené“. Niekoľko týchto nákaz teda vzniklo prenosom z kozieho, ale aj z ovčieho mlieka. V prípade jednoročného dieťaťa došlo ku prenosu vírusu dojčením. Väčšina prípadov však, samozrejme, súvisela s prisatým nakazeným kliešťom.

Nákaza stále severnejšie a vyššie

Kliešte sa najčastejšie nachádzajú na okrajoch lúk, na vlhkých miestach v tieni stromov, nie je však výnimkou, že sa objavia aj v mestských parkoch či radovej zástavbe miest. Možno ich už nájsť aj v nadmorskej výške 1¤400 metrov. Výskyt kliešťovej encefalitídy už hlásia všetky škandinávske krajiny. V tomto roku začali byť kliešte aktívne pre miernu zimu už veľmi skoro, vo februári, navyše sú premnožené aj hlodavce ako ich hlavní roznášači. Práve v týchto dňoch je stupeň aktivity kliešťov najvyšší – na 10 stupňoch z 10 možných.

„V rámci postihnutých krajín zaberajú ohniská encefalitídy stále väčšiu časť ich územia. V Európe sa nákaza dostáva stále severnejšie, vyskytuje sa aj na ostrovoch, v susednom Poľsku je prítomná už vo všetkých vojvodstvách. V Čechách sú postihnuté všetky kraje už dlhšiu dobu, nové endemické oblasti boli zaznamenané na Slovensku, v Lotyšsku, Estónsku, Slovinsku či vo Švajčiarsku, minulý rok dokonca v ruskej Moskovskej oblasti,“ vysvetľuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., člen Európskej pracovnej skupiny pre kliešťovú encefalitídu a odborný garant centier Očkovania a cestovnej medicíny Avenier v ČR.

„Nakazené larvy a nymfy sa vyskytujú omnoho častejšie ako dospelé kliešte, čo je tiež dôvodom, prečo mnoho postihnutých neuvádza prisatie kliešťa. Neodhalená larva môže sať krv celkom dva dni, než odpadne, dospelý kliešť dokonca dva týždne. Je preto dobré pripomenúť, že ku prenosu vírusu dochádza už po dvoch hodinách od prisatia infikovanej samičky alebo nymfy. Prognóza ochorenia sa zhoršuje so stúpajúcim vekom, trvalé následky sa však môžu vyskytnúť u dospelých aj u detí. Ak sa navyše nakazí pacient s iným základným ochorením ako cukrovka či vysoký krvný tlak, jeho zdravotný stav to ešte zhorší,“ pokračuje odborník slovenského pôvodu žijúci v Ostrave.

Liek nejestvuje

Kliešťová encefalitída prebieha vo dvoch fázach. V tej prvej sa vírus rozširuje z miesta prisatia do lymfatických uzlín a krvou do jednotlivých orgánov, keď pacient pociťuje príznaky pripomínajúce chrípku. „Po krátkodobom zlepšení sa ochorenie prejaví v plnej sile. Vírus začne útočiť na nervový systém a mozog, vzniká zápal mozgu a často aj zápal mozgových blán. U pacientov sa môžu objaviť vysoké teploty, neznesiteľné bolesti hlavy, kŕče či ochrnutie,“ opisuje priebeh ochorenia prof. MUDr. Anna Strehárová, CSc., prednostka Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave. Diagnostika kliešťovej encefalitídy sa robí pomocou lumbálnej punkcie, pri ktorej lekári zavedú špeciálnu ihlu do miechového kanála a odoberú mozgovo-miechový mok.

Pri potvrdení kliešťovej encefalitídy nasleduje pobyt na infekčnom oddelení. Keďže na toto ochorenie neexistuje liek, pacienti dostávajú len symptomatickú liečbu, liečia sa príznaky. Obyčajne sa podávajú lieky na tíšenie bolesti hlavy, proti opuchu mozgu a proti horúčke. Hospitalizácia môže trvať aj dva týždne (priemerná hospitalizácia minulý rok trvala 10 dní) a hrozia trvalé následky. 35 až 58¤% pacientov trpí tzv. postencefalitickým syndrómom (bolesti hlavy, únava, znížená schopnosť sústredenia a pamäti, porucha rovnováhy, porucha nálady, porucha reči, obrna). Nákazu vo všeobecnosti lepšie znášajú deti, niektoré však skončili s poruchami pamäti, pozornosti a s epilepsiou.

Vhodný odev, repelenty, očkovanie

Kliešte sú aktívne už pri teplotách nad päť stupňov Celzia, čiže od jari do zimy. Nákazy sa však zaznamenávajú najmä v teplejších mesiacoch roka typických sezónnymi prácami a aktivitami v prírode. Vo zvýšenom riziku sú poľnohospodári, lesníci a poľovníci. „Okrem toho patria ku ohrozeným skupinám rybári, hubári, zberači lesných plodov, turisti, chalupári, chovatelia zvierat, dodáva doc. Maďar. "Výskyt infekcií však nie je len odrazom priaznivých podmienok pre výskyt kliešťov, ale závisí aj od toho, aké sú podmienky pre pobyt človeka v prírode. Ak je dobrá hubárska sezóna, automaticky stúpa aj počet nakazených.“

Dôležité je používanie repelentov, vhodného odevu pri pobyte v prírode, dôsledná kontrola tela po návrate domov a správny spôsob vytiahnutia kliešťa. Odporúčané oblečenie by malo mať dlhé rukávy, dlhé nohavice a tmavú farbu, ktorá kliešťa láka menej ako svetlé odtiene. Odporúča sa tiež postriekať šaty repelentom v spreji a po návrate domov oblečenie kompletne oprať. „Veľakrát sa stalo, že kliešť ukrytý v odeve sa na druhý deň, keď sa už nekontrolujeme, spokojne zavŕta do kože,“ upozorňuje pediatrička MUDr. Zuzana Košťálová. Ďalšou dôležitou súčasťou prevencie je kontrola po návrate z prírody. Deti i dospelí by si mali dôkladne prezrieť kožu, každého kliešťa čo najskôr odstrániť a ranu dezinfikovať.

Základné očkovanie pozostáva z troch dávok: druhá sa očkuje jeden až tri mesiace po prvej a tretia päť až 12 mesiacov po tej druhej. „Ak sa však začína očkovať v teplých mesiacoch, keď sú už kliešte aktívne, môžeme použiť zrýchlenú schému. Čiže druhú dávku očkujeme už 14 dní po prvej dávke. Ochrana nastupuje dva týždne po podaní druhej dávky,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Zuzana Košťálová. Aby očkovanie chránilo dlhodobo, je potrebné dávky takzvane posilňovať: optimálne najprv tri roky po ukončení základného očkovania a neskôr každých päť rokov. Napríklad v Rakúsku je výskyt kliešťovej encefalitídy veľmi malý. Dôvodom je vysoká preočkovanosť u našich južných susedov – 80 %! Pritom množstvo ohnísk nákazy je porovnateľné s Českou republikou. Viac informácií nájdete na webovej stránke www.pozorkliest.sk.

Používajte repelenty proti kliešťom. Foto: SHUTTERSTOCK
kliešť Používajte repelenty proti kliešťom.

Prevencia v piatich krokoch

  1. Do prírody noste vhodné oblečenie! Malo by zakryť podľa možnosti čo najväčšiu časť vášho tela (nohavice, ktoré sa dajú tesne zopnúť pri členkoch, zatvorená obuv, dlhé rukávy, šiltovka).
  2. Používajte repelenty proti kliešťom.
  3. Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde v zrýchlenej očkovacej schéme dvoma dávkami vakcíny vás dostatočne ochráni už túto sezónu. Tretiu dávku základnej očkovacej schémy následne absolvujete podľa pokynov vášho lekára.
  4. Dôkladne si skontrolujte celé telo aj šatstvo, a to vždy po návrate zvonka. Ideálne je použiť lupu, pretože kliešť môže mať len niekoľko milimetrov. Sústreďte sa najmä na uši, hlavu, krk, podpazušie, pupok, slabiny a nohy, kam kliešte mieria najčastejšie. Kontrolujte aj vášho domáceho miláčika.
  5. Prisatého kliešťa správne vyberte! Uchopte ho pinzetou čo najbližšie pri koži a vykývajte ho z boka na bok, kým sa neuvoľní a potom ho len vytiahnite. Zaobstarať si môžete aj špeciálnu pinzetu, vďaka ktorej sa nemusíte obávať, že by ste kliešťa pri odstraňovaní rozpučili. Určite nepoužívajte olej ani mydlo, aby kliešť nevyprázdnil obsah svojich útrob do ranky. Ranu vždy vydezinfikujte a niekoľko týždňov ju pozorujte.

Otov príbeh: Nebola to opica, ale encefalitída

Oto je 32-ročný úspešný muž, pôvodne aktívny športovec. Bicykloval, korčuľoval, venoval sa windsurfingu, bedmintonu aj lukostreľbe. Trénoval aj voľné potápanie do 12 metrov. V zime bežkoval a snoubordoval. Ešte v roku 2013 netušil, že ho čaká najťažšie leto v živote. V rodinnom lese vysádzal stromčeky. V osudný deň si našiel tri kliešte, ktoré si sám odstránil. Onedlho sa dostavili príznaky ľahkej chrípky – bolesti hlavy, únava, nevoľnosť, horúčka, bolesti svalov a kĺbov. Po niekoľkých dňoch ťažkosti ustúpili a zabudol na ne.

Približne o dva týždne mal firemnú akciu vo vínnej pivničke. Aj keď toho veľa nevypil, na druhý deň mal príšernú „opicu“. Kamaráti sa mu smiali. Bolo mu to čudné, pretože do tej doby znášal alkohol celkom dobre. Bol veľmi unavený, bolesť hlavy bola neznesiteľná, mal horúčku, bolesti kĺbov a svalov. Cítil nesmiernu bolesť za očami a bolesť chrbtice. Príznaky neustupovali. Po troch dňoch trápenia išiel na pohotovosť. Prehadzovali si ho z oddelenia na oddelenie. Skončil na infekčnom, kde mu odobrali vzorky krvi. Z tej už mali podozrenie na kliešťovú encefalitídu a nasledovala lumbálna punkcia, kde sa to potvrdilo. Pre aktívneho Ota nasledovali najhoršie dni. Lekárka mu povedala, že teraz môže len čakať, ako jeho organizmus bude schopný vyrovnať sa s vírusom. Povedala mu na rovinu aj fakt, že pozná pacientov, ktorí po takejto nákaze ochrnuli. V nemocnici na uzavretom oddelení strávil nekonečné hodiny a dni. Okrem najbližších ho nikto nesmel navštevovať, lebo jeho mozog musel oddychovať. Nijaká televízia, mobil ani knižky. Keď ráno chcela upratovačka rozhrnúť žalúzie, cítil ukrutnú bolesť, lebo bol svetloplachý. Takže len ležal v pološere a rozmýšľal, čo s ním bude ďalej.

Mal šťastie. Jeho telo sa s ochorením dobre vyrovnalo. Maródoval „len“ pol roka, neskôr pracoval na pol úväzku a na plný úväzok až po roku. A tak má stále problémy, začal nosiť okuliare, nedokáže sa sústrediť a je schopný pracovať len niekoľko hodín denne. Pri športe sa rýchlo unaví, nadmerne sa potí a potápanie nezvláda vôbec. Na základe Otovej diagnózy sa odobrali vzorky kliešťov v oblasti, kde sadil stromčeky, a ohnisko nákazy sa potvrdilo.

(Podľa odborného časopisu Očkování a cestovní medicína 1/2016)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #kliešťová encefalitída