Sedem dobrých dôvodov, prečo sa oplatí skoncovať s fajčením

Dlhší život, kvalitnejšie chute a kopa ušetrených peňazí. Sedem dôvodov, prečo sa oplatí s fajčením skoncovať ešte dnes.

07.06.2016 06:00
cigareta, fajčenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

O desať rokov dlhší život

Z istej štúdie vyplynulo, že fajčiari, ktorí sa tomuto zlozvyku rozhodli dať zbohom pred 34 rokom života, žijú o desať rokov dlhšie ako ich kolegovia, celoživotní fajčiari. Prestať s fajčením sa však rozhodne oplatí aj neskôr. Kto to skúsi a bude úspešný pred 44. narodeninami, môže žiť o deväť rokov dlhšie. A definitívna stopka cigaretám pred 54. narodeninami prináša k dobru šesť rokov života.

Chránite svoje deti, aj plody

Cigaretový dym má na deti katastrofálny dopad. Ak žena počas tehotenstva fajčí, zvyšuje riziko vrodených chýb u svojho dieťaťa až o 30 percent. Štatistika hovorí aj o tom, že novorodenci obklopení fajčiarmi majú jedenásťnásobne vyššie riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat a deti fajčiarov majú významne vyššie riziko, že ochorejú na astmu.

Zníženie rizika rakoviny pľúc

Fajčenie môže až za 90 percent všetkých prípadov rakoviny pľúc a tiež spôsobuje väčšinu prípadov ochorenia pľúc, známeho pod názvom chronická obštrukčná choroba pľúc, ktoré vedie k uduseniu. Rakovina pľúc patrí k najsmrteľnejším typom rakoviny, ktoré sú väčšinou detekované príliš neskoro. Po diagnóze ostáva pacientom v priemere 16,4 mesiacov života.

Riziko slepoty v starobe

Makulárna degenerácia je v západnom svete najčastejšou príčinou slepoty v starobe. U fajčiarov je riziko oslepnutia až štyrikrát vyššie ako u nefajčiarov.

Neohrozovať druhých

Niekoľko tisíc ľudí ročne zomiera aj v dôsledku pasívneho fajčenia. Tomu, kto musí na pracovisku vdychovať cigaretový dym od kolegov, sa o 24 percent zvyšuje riziko, že ochorie na rakovinu pľúc. V prípade žien sa zvyšuje riziko potratu v dôsledku pasívneho fajčenia až o 67 percent.

Lepšia vôňa, aj chute

Nielenže cigaretový dym po ôsmich hodinách po skoncovaní s fajčením zmizne, ale po 48 hodinách bez cigariet sú vône a chute bývalého fajčiara intenzívnejšie.

Ušetrené peniaze

Koho nezaujíma zdravie, toho možno budú zaujímať aspoň peniaze. V prípade fajčenia sú to vyhodené peniaze, psychiater MUDr. Ľubomír Okruhlica to nazýva tvrdo a bez vreckovky: „Fajčiar si kupuje rakovinu“. Počítajte s nami. Kto fajčí škatuľku cigariet denne, za týždeň ušetrí v priemere 30 eur, za rok to robí približne 1500 eur. Za to už môže byť pekná dovolenka.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #cigareta #potrat #slepota #rakovina pľúc #pasívne fajčenie