Toto je moja krv: Najčastejšie typy sú "áčkar" a "nulkár"?

Na Slovensku máme najviac "áčkarov" a len o trochu menej "núl". Raritou je krvná skupina AB, predovšetkým v kombinácii s negatívnym Rh faktorom. Mimochodom, vo svete je podľa všetkého najviac práve "nulkárov".

11.06.2016 06:00
debata
  • Jeden zo štyroch ľudí bude potrebovať niekedy počas života transfúziu krvi.
  • Len 37 % populácie spĺňa prísne kritériá darcovstva krvi.
  • Menej ako 10 % však dáva krv pravidelne.

ČÍSLO
15 minút trvá maximálne samotný proces odberu krvi počas jej darovania

Pôvod krvných skupín

A (agrarian, poľnohospodári)
Krvná skupina lovcov zvierat, ktorá sa objavila pred 25-tisíc až 15-tisíc rokmi. Vznikla premenou z lovca na roľníka. Predkovia prišli do Európy z ďalekej Ázie obrábať nové polia, postaviť dom, zasadiť strom a splodiť syna. Ide o najrozšírenejšiu krvnú skupinu na Slovensku.

B (balanced, vyrovnaný)
Predchodcovia boli otužilci z Himalájí, ktorí odovzdali odvážne, životaschopné gény a silný imunitný systém.

AB (kombinácia A aj B)
najmladšia a najzriedkavejšia z krvných skupín, ktorá existuje asi 1 200 rokov. Vznikla miešaním mongolskej a európskej krvi v dobách divokého stredoveku.

0 (old, stará)
Prapôvodná, najstaršia skupina, ktorá vznikla pred 40-tisíc rokmi v Afrike. Je to krvná skupina lovcov zvierat, ktorá miluje slnko a teplo. Na svete je to najrozšírenejšia krvná skupina.

Rozšírenosť krvných skupín na Slovensku
A 42 %
0 38 %
B 13 %
AB 7 %

Bezradní v poradni

Môžem darovať krv v deň stomatologického ošetrenia?
Nie, darovanie krvi je možné 1 – 7 dní od ošetrenia zubným lekárom, závisí to od druhu ošetrenia (možnosť prestupu baktérií do krvného obehu).

Dala som si zaviesť piercing na jazyk. Môžem sa stať darkyňou krvi?
Po tetovaní, piercingu, endoskopických výkonoch (endoskop je optický prístroj na zobrazenie vnútorných dutín), operáciách či transfúziách je možné darcovstvo až o pol roka. Slizničný piercing je však kontraindikáciou darcovstva krvi.

Tento týždeň ma bolela hlava a užil som ibuprofén. Na ako dlho ma to vylúčilo z darcovstva?
Nevylúčilo. Aspirín a ibuprofén neprekážajú v prípade, že darca ide darovať celú krv. Darovanie krvných doštičiek zakazuje užitie aspirínu a aspirínových prípravkov 5 dní pred darovaním. Veľa iných liekov je akceptovateľných, len sa treba informovať v odberovom centre.

Začala sa peľová sezóna a musím užívať protialergické lieky. Môžem darovať krv?
Užívanie antihistaminík, protialergických liekov, nie je kontraindikáciou darovania krvi. Nesmiete však mať akútny stav, čiže nepríjemné prejavy sezónnej peľovej alergie a takisto nesmiete práve podstupovať desenzibilizačnú liečbu (v injekciách či kvapkách).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #darcovstvo krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka