Keď sa črevo na dovolenke urazí

Hororová predstava hlavne pre tých, ktorí to už v minulosti zažili. Prežiť dovolenku na záchode. Podľa štatistiky trávi približne tretina všetkých dovolenkárov drahocenný čas na toalete, pretože črevo sa „urazí“.

15.06.2016 06:00
stolica, vyprázdňovanie, toaleta, hnačka, zápcha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do úvahy prichádzajú mnohí príčiny, ktoré spôsobujú typické cestovateľské hnačky – od baktérií ako je salmonela, E.coli, Shigella cez Campylobacter až po norovírusy. Z veľkej časti prebiehajú infekcie neškodne. Zlí „votrelci“ sú vo väčšine prípadov vylúčení po niekoľkých nepokojných dňoch a nezanechávajú po sebe nijakú stopu. Avšak salmonela, Shigella a Campolybacter môžu niekedy spôsobiť problémy. Internistka Mag. Anita Frauwallner z inštitútu Allergosan pre rakúske noviny Krone potvrdila, že tieto baktérie okrem hnačky a silnej nevoľnosti pretrvávajú v čreve, čo môže občas pokaziť celú dovolenku. Tieto slová potvrdil aj Dr. med. Friedrich Weiser z Medico Chirurgicum vo Viedni: „Na konci leta k nám prichádzajú často pacienti s masívnymi zažívacími potiažami, ktoré si z dovolenky priniesli ako suvenír.“

Salmonela číha aj v Stredomorí

Musíme absolvovať dlhú cestu, aby sme získali nepozvaných „hostí“? Vôbec nie… Salmonelu možno nájsť aj v Stredomorí, Campylobacter striehne okolo talianskych jazier. Črevá človeka, ktorý cestuje v krátkom čase na dovolenku, by mali byť „fit“. Možností, ako sa o to postarať, je niekoľko. Mag. Frauwallner radí preventívne užívať špeciálne navrhnuté ochranné črevné baktérie. Podľa jej slov by sa mali užívať každý deň pred cestou, a pokračovať aj počas pobytu. Dostať ich v lekárni.

Ochrana pred hnačkou

Existuje niekoľko známych, všeobecných pravidiel. Pripomeňme si ich pred cestou:

Piť vodu
Na exotickej dovolenke piť len vodu z originálne uzavretých fliaš, platí to aj pri umývaní zubov.

Vaječné pokrmy
Na raňajky voliť len čerstvo pripravené vaječné pokrmy.

Šúpať ovocie
Ovocie si výhradne vlastnoručne ošúpať.

Prevarené mäso
Jesť len dobre prevarené mäso alebo ryby

Dezinfekcia rúk
Pred jedením si ruky nielen umyť, ale ich aj dezinfikovať

Ak sa objaví cestovateľská hnačka, odborníci odporúčajú krátkodobé užívanie prípravkov, ktoré tlmia črevnú peristaltiku, čím rýchlo blokujú hnačku. V závažných prípadoch, ktoré sprevádza horúčka, sa užívajú špeciálne antibiotiká. Rozhodne treba tekutiny zameniť za elektrolytové nápoje. Najmä deti a starí ľudia sú vystavení riziku život ohrozujúcej dehydratácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hnačka #dehydratácia #salmonela #baktérie #črevo #elektrolyt