Za zlozvyky v životospráve pečeň vystaví vysoký účet

Podľa najväčšej svetovej štúdie Global Burden of Disease je cirhóza pečene treťou najčastejšou príčinou úmrtí svetovej populácie v produktívnom veku. Odborný časopis Journal of hepatology zaraďuje Slovensko medzi krajiny s „veľmi vysokou a stúpajúcou“ úmrtnosťou na následky chorôb pečene. Z európskych krajín sme na štvrtom mieste. Horšie sú na tom len Slovinsko, Rumunsko a Maďarsko.

17.06.2016 06:00
pečeŇ, ZDRAVIE, LEKáR Foto:
Ilustračné foto.
debata

Závažné je aj porovnanie s ostatnými civilizačnými ochoreniami, ktoré majú klesajúcu tendenciu úmrtnosti. „Ak s tým nezačneme niečo robiť, o niekoľko rokov sa stanú ochorenia pečene hlavnou príčinou úmrtia Slovákov. Budú nám zomierať práceschopní ľudia,“ objasňuje vážnosť situácie prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti doktor Ľubomír Skladaný, ktorý je zároveň prednosta II. internej kliniky SZU FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. „Pečeň je akýmsi mozgom tráviaceho traktu. Za  zlozvyky v životospráve nám vystaví vysoký účet,“ upozornil.

Cirhóza pečene je patologická zmena tvaru a štruktúry orgánu, vznikajúca dôsledkom chronickej choroby. Najčastejšie ju spôsobujú alkoholová a tuková choroba pečene a vírusové hepatitídy. Cirhotická pečeň je náchylnejšia na vznik karcinómu. Samostatnou kapitolou sú autoimunitné a vrodené metabolické poruchy. Presné štatistiky, ako sme na tom s výskytom ochorení, ktoré majú na našu pečeň také fatálne následky, na Slovensku nemáme. Rovnako ako celonárodný program na zníženie ich výskytu. Jednou zo štatistík, ktoré sa na viacerých pracoviskách Slovenska zhromažďujú, sú alarmujúce počty hospitalizácií pre karcinóm pečene v Rooseveltovej nemocnici. Napriek tomu, že počet hospitalizácií je hrubý parameter, jeho dynamika je neklamná: každým rokom je vyšší. „Kým v roku 2007 sme na špecializovanom hepatologicko-transplantačnom oddelení mali hospitalizovaných 18 pacientov s nádorom pečene, v roku 2015 ich bolo až 242,“ približuje prednosta kliniky.

S výnimkou vírusových hepatitíd C a B a autoimunitných syndrómov sa na tejto nepriaznivej situácii v najvyššej miere podieľa náš životný štýl, ktorý sa za posledných 30 rokov výrazne zmenil. Podľa najčerstvejších vyhodnotení prieskumu životného štýlu uskutočneného hepatológmi na vzorke takmer tisíc pacientov, denne cvičí len 12,7¤% z nich. Šíri sa epidémia inaktivity a vyberá si svoju daň v podobe narastajúcej obezity. Nežiaduce účinky dlhého vysedávania možno prirovnať k fajčeniu. Denne nás láka nespočetná ponuka jedál s pochybnou nutričnou hodnotou. „Je jasné, že kedysi potrebovali ľudia vysokokalorickú stravu. Dnes, keď si môžeme ísť uloviť svojho mamuta niekoľkokrát za deň do obchodných reťazcov, nám denne postačí prijať 1 400 kilokalórií,“ hovorí doktor Marián Oltman z bratislavskej Univerzitnej nemocnice.

Veľkým prehreškom voči zdraviu je nadmerná konzumácia alkoholu. „V kombinácii s nedostatkom pohybu a príjmom množstva kalorickej stravy môže spôsobiť aj príležitostná konzumácia alkoholu zlyhanie pečene. Najmä keď si vypijeme občas, ale vyššiu dávku,“ upozorňuje docentka Mária Szántová, ktorá sa vplyvom alkoholu na ochorenia pečene zaoberá dlhodobo a je zároveň členkou pracovnej skupiny Slovenskej hepatologickej spoločnosti. Neplatí už ani odborníkmi odporúčaný pohár vína denne. „Pretože v globále je pozitívny zdravotný efekt malých dávok alkoholu na kardiovaskulárny systém ďaleko prevážený jeho škodlivými účinkami na pečeň,“ dodáva docentka.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lekár, vyšetrenie, pečeň Ilustračné foto.

Pečeň v ohrození: zistite varovné signály, ktoré vysiela

  • najčastejšie symptómy, ktoré sa objavujú, ak je akýmkoľvek spôsobom postihnutá pečeň: nevoľnosť až zvracanie, bolesti brucha (pod pravým rebrom), žltačka, čiže žltkasté sfarbenie kože a slizníc, ktoré je najlepšie viditeľné na očnom bielku, neutíšiteľné svrbenie kože, tmavý moč alebo svetlo sfarbená stolica, chronická únava, strata chuti do jedla
  • keďže existujú rôzne príčiny vzniku ochorenia pečene, je aj škála príznakov veľmi široká. V prípade zásadnej zmeny, ako je zožltnutie kože či stmavnutie moču, zájdite za doktorom čo najskôr. Niektoré signály nemusia byť zjavné. Preto sa neostýchajte navštíviť odborníka ani pri dlhodobejšej únave, slabosti či nechcenom úbytku váhy. Sú to síce veľmi nešpecifické ukazovatele a môžu byť často prehliadané, ale lepšie je nič nezanedbať. Naopak, dlhotrvajúca horúčka, vracanie a bolesť brucha sú jasnými znameniami na urýchlenú návštevu lekára.
  • v neskorších štádiách sa môže pridružiť aj: ľahká tvorba modrín, hormonálne zmeny (gynekomastia čiže zväčšenie prsníkov u mužov, impotencia, poruchy menštruačného cyklu), zväčšenie dutiny brušnej v dôsledku hromadenia tekutiny, rôzne kožné príznaky, úbytok svalovej hmoty, zmätenosť a letargia, krvácanie do zažívacieho traktu atď.

Na hepatitídu C je dostupná účinná liečba

Na Slovensku má chronickú hepatitídu B približne 2 % populácie a chronickú hepatitídu C približne 0,67 percenta. Rizikovými faktormi pre prenos chronických vírusových hepatitíd sú najmä vnútrožilové užívanie drog, tetovanie, piercing, chirurgické výkony, hemodialýza a pri chronickej hepatitíde B aj nechránený pohlavný styk. „Chronické vírusové hepatitídy nemajú žiadne špecifické klinické príznaky a preto sa na ne často nemyslí. Často jediným príznakom, ktorý na ochorenie pečene upozorní, sú zvýšené pečeňové testy, ktoré však v súčasnosti nie sú zahrnuté do preventívnej prehliadky u praktického lekára," vysvetľuje doktorka Sylvia Dražilová.

Nie je preto prekvapením, že chronická hepatitída C je diagnostikovaná približne len u 10 % a chronická hepatitída B asi u 20 % infikovaných pacientov. V súčasnosti máme k dispozícii modernú liečbu, ktorá vedie k odstráneniu vírusu hepatitídy C prakticky u všetkých pacientov. Liečba navyše nemá prakticky žiadne nežiaduce účinky. Lieky, ktoré sú používané v liečbe chronickej hepatitídy B, vedú k zabráneniu rozmnožovania vírusu. Liečba chronickej hepatitídy B a C vedie k zníženiu výskytu cirhózy pečene a zhubných nádorov pečene, ktoré sú príčinou úmrtia pacienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #zdravie #prevencia #cirhóza