Najčastejšie ochorenia pečene

Pečeň je životne dôležitý orgán umiestnený pod pravým rebrom. Orgán s váhou 1 až 1,5 kg má pre ľudské telo celý rad funkcií: premenu živín z potravy na nevyhnutné zložky krvi, ukladanie vitamínov a minerálov, reguláciu krvnej zrážanlivosti, metabolizáciu a detoxikáciu látok, ktoré by inak boli pre organizmus škodlivé.

22.06.2016 14:00
zdravie, pečeň, lekár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pečeň tiež vytvára faktory, ktoré pomáhajú imunitnému systému bojovať s infekciami, odstraňujú baktérie z tela a tvoria žlč, ktorá je nevyhnutná pre trávenie.

Pečeňové choroby sú delené podľa príčiny aj účinku na pečeň. Príčiny pečeňových chorôb zahŕňajú infekcie, poranenia, liekové a toxické poškodenie, autoimunitné procesy alebo genetické defekty. Tieto príčiny môžu viesť k hepatitíde, cirhóze, k vzniku žlčových kameňov, k pečeňovej steatóze a vo vzácnych prípadoch aj k rakovine pečene. Genetické defekty môžu poškodzovať jej vitálne funkcie a viesť k akumulácii poškodzujúcich látok, ako sú železo alebo meď.

Hepatitídy

Existujú dve hlavné formy. V prvom prípade dochádza k rýchlemu rozvoju zápalu (akútna hepatitída), v druhom k pomalému rozvoju zápalu a poškodenia pečene (chronická hepatitída). Hoci ju môže vyvolať čokoľvek, najčastejšie je spôsobená infekciou jedným z niekoľkých vírusov infekčnej hepatitídy. Tieto vírusy sa nazývajú podľa poradia, ako boli objavené ako vírusy hepatitídy A, B, C, D, a E.

  • hepatitída A sa šíri infikovanou vodou a potravou a je obzvlášť bežná u detí. U dospelých sa môžu vyvinúť príznaky ako žltačka, nauzea, hnačka a únava, ale u detí často ani nevieme, že boli infikované
  • hepatitída B sa vyskytuje na celom svete a je obzvlášť častá v Juhovýchodnej Ázii a Afrike. Je stále najčastejšou príčinou akútnej vírusovej hepatitídy v Severnej Amerike a v Európe. Podľa Národného centra pre infekčné choroby v USA je počas svojho života infikovaný vírusom hepatitídy B v Spojených štátoch jeden človek z 20. Prenáša sa expozíciou krvi, pohlavným stykom a z matky na dieťa. Príznaky nemusia byť žiadne, môžu byť mierne a pripomínať chrípku alebo môžu byť akútne. U väčšiny pacientov dôjde k zlepšeniu bez akejkoľvek liečby, ale zhruba 1 až 3 % ochorie chronickou infekciou, títo pacienti sú schopní infikovať iných ľudí a vyvinie sa u nich chronické progresívne ochorenie pečene. Chorí s oslabeným imunitným systémom majú zvýšené riziko chronickej infekcie (približne 10 %). Obzvlášť rizikoví sú novorodenci, u ktorých dochádza v 90 % k rozvoju chronickej infekcie.
  • hepatitída C sa šíri najmä kontaminovanou krvou. Môže to byť používaním spoločných ihiel alebo iných nástrojov medzi narkomanmi; použitím kontaminovaných nástrojov používaných pre piercing a tetovanie; profesionálnou expozíciou pracovníkov v zdravotníctve používajúcich ihly alebo iné ostré predmety; pri sexuálnych aktivitách vedúcich k poraneniu tkanív; prenosom z matky na plod; alebo poranením pri športe alebo iných aktivitách.
  • hepatitída D a E sú vzácne.

Steatóza pečene (stukovatenie pečene)

Pečeňová steatóza vedie k zväčšeniu pečene, k jej bolestivosti a k abnormálnym pečeňovým funkciám. Najčastejšou príčinou je nadmerná konzumácia alkoholu. Ide väčšinou o reverzibilné ochorenie, ktoré ustupuje pri abstinencii. Inou príčinou pečeňovej steatózy je nealkoholová steatohepatitída (NASH), najčastejšia chronická hepatitída po vírusových zápaloch pečene. Hoci príznaky sú väčšinou mierne, môže viesť až k rozvoju cirhózy. Najčastejšie sa vyskytuje u jedincov s nadváhou a u diabetikov.

Cirhóza

Akákoľvek príčina vedúca k chronickému poškodzovaniu pečene môže viesť k cirhóze. Tá je charakterizovaná bunkovým odúmrtím a zjazvenatením, je to progresívne ochorenie, ktoré vedie k nevratnému poškodeniu. Lieči sa obmedzením vyvolávajúcej príčiny. Ak je spôsobená vírusovou infekciou alebo inou liečiteľnou príčinou poškodenia pečene, môže liečba stabilizovať ochorenie a zabrániť zhoršeniu pečeňových funkcií. Cirhóza nemá v skorých štádiách žiadne príznaky, ale pri progresii môže viesť k zväčšovaniu brucha, atrofii svalov, krvácaniu do zažívacieho traktu, tvorbe modrín, zväčšeniu prsníkov u mužov a k ďalším problémom.

Obštrukcie žlčových ciest

Žlčové kamene, nádory, trauma zápaly môžu viesť k blokáde alebo obštrukcii žlčových ciest odvádzajúcich žlč z pečene. Ak dôjde k obštrukcii, akumuluje sa žlč s odpadovými produktmi a koža a oči pacienta zožltnú (žltačka); bilirubín v moči mení jeho farbu na tmavohnedú, zatiaľ čo jeho chýbanie v čreve spôsobuje svetlú farbu stolice (podobné symptómy sa môžu vyskytnúť aj pri akútnej hepatitíde a občas aj pri cirhóze). V krvných testoch môžu byť vyššie hladiny bilirubínu, alkalickej fosfatázy (ALP) a ďalších pečeňových enzýmov. Cholesterol a žlčové pigmenty (bilirubín) v žlči môžu vytvárať v žlčníku kamene. Tie môžu, ale nemusia spôsobovať problémy v závislosti od ich veľkosti a umiestnenia. Ak sú prítomné dlhší čas, môžu poškodiť žlčník a jeho funkcie; to je často vnímané pacientmi ako nadúvanie a diskomfort v epigastriu po jedle, obzvlášť po tučných jedlách. Žlčové kamene môžu blokovať žlčovody, ktoré odvádzajú žlč zo žlčníka, a spôsobujú ostrú bolesť, ktorá sa vyvíja náhle v pravej hornej časti brucha a v mnohých prípadoch vedú k infekcii žlčníka a k horúčke. Môže tiež dôjsť k obštrukcii pečeňovej žily, žily odvádzajúcej krv z pečene, čo vedie k zníženiu prietoku krvi odchádzajúcej z pečene. Obštrukcie môžu byť spôsobené nádormi stláčajúcimi žilu alebo krvnou zrazeninou v žile. Obštrukcie môžu byť chronické a spôsobovať niektoré symptómy, ale väčšinou sú akútne a život ohrozujúce. Niektoré môžu byť liečené medikamentózne, iné vyžadujú chirurgickú liečbu.

Rakovina pečene

Hepatitída a cirhóza môžu viesť v niektorých prípadoch k rakovine pečene, ale častejšie nádorové ochorenie vychádza z inej časti tela a potom metastázuje do pečene. Pokiaľ nádor vychádza z pečene, hovoríme o primárnej rakovine pečene. Najčastejším typom je hepatocelulárny karcinóm, nádor, ktorý vychádza z pečeňových buniek. Podľa Americkej spoločnosti pre rakovinu tento typ nádoru vysvetľuje 3 zo 4 prípadov primárnej rakoviny pečene. Ďalšie jeden až dva prípady z 10 sú cholangiokarcinómy, nádory, ktoré vychádzajú zo žlčovodov. Ľudia, ktorí majú chronickú hepatitídu alebo cirhózu, by mali byť pravidelne kontrolovaní pre možný rozvoj rakoviny pečene, a to pomocou sledovania hladín alfa-fetoproteínu a ultrazvukového vyšetrenia.

Genetické ochorenia

Hemochromatóza je najčastejším genetickým ochorením pečene. Je spôsobené nadmerným ukladaním železa a je zvyčajne diagnostikované u dospelých. Ďalej existuje množstvo genetických chorôb pečene, ktoré postihujú deti. Najbežnejšia je deficiencia alfa 1-antitrypsínu. Väčšina genetických chorôb pečene je spôsobená chýbaním enzýmu alebo bielkoviny, čo vedie k poškodeniu pečene ukladaním materiálu (napríklad galaktosémie, absencia enzýmu pre mliečny cukor vedúca k akumulácii tohto cukru; alebo Wilsonova choroba, kde dochádza k akumulácii medi v pečeni). U novorodencov môže poškodenie pečene vyvolať aj iný defekt (napríklad biliárna atrézia, kde chýbajú žlčové cesty, alebo sú príliš malé).

Cysta na pečeni

Môže, ale tiež nemusí postihnutému komplikovať život. Záleží na jej umiestnení, príčine a v niektorých prípadoch aj frekvencie, pretože na pečeni môže byť cýst viacero. Najčastejšie príznaky cysty na pečeni: nadúvanie, tráviace ťažkosti, bolesti brucha, zväčšujúci sa objem brucha, nechutenstvo, žltá koža, žltkasté beľmo, žltačka.

Infekčná mononukleóza

Je ochorenie, ktoré sa šíri vírusovou infekciou. Štatistiky ukazujú, že najčastejším zdrojom nákazy je vírus Epstein-Barrovej, takzvaný EB vírus. Ide o herpetický vírus. K infekcii dochádza najviac cez prenos slín. Rizikové je teda bozkávanie, pitie z rovnakej fľaše alebo hrnčeka, fajčenie spoločnej cigarety a pod. K nákaze však môže dôjsť aj prostredníctvom kvapôčkovej infekcie, aj keď ide o malé percento vzniku mononukleózy týmto spôsobom. Príznaky: veľká únava, bolesť v krku, zväčšené lymfatické uzliny, vysoké horúčky, bolesť pod pravým rebrom (dôsledok zväčšenie pečene a sleziny). Opakom je priebeh infekčnej mononukleózy bez zjavných príznakov a ťažkostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #zdravie #cirhóza #hepatitída #ochorenia