Dôležitý je správny výber tukov a vhodná technologická úprava. Vylučujú sa prepálené tuky a tuky s vysokým obsahom cholesterolu (masť, slanina, škvarky). Okrem čerstvého masla možno na omastenie použiť iba jednodruhový olej. Často sa objavuje neznášanlivosť mlieka, preto sa musí úplne vylúčiť alebo obmedziť jeho príjem na minimum; nevylučujú sa mliečne výrobky (nízkotučné syry, nízkotučný tvaroh). Obmedzujú sa potraviny a jedlá ťažko stráviteľné, s vyšším obsahom celulózy, cholesterolu a nafukujúce jedlá. Všetky pokrmy majú byť ľahko stráviteľné. Z technologických postupov sa používa varenie a dusenie, zriedka pečenie; jedlá možno pripravovať aj na grile; vyprážanie sa nepoužíva vôbec.
Pozornosť treba venovať výberu vhodných tukov, ich množstvu a spôsobu ich tepelného opracovania. Povolené množstvo čerstvého masla preto pridávame až do hotového pokrmu. Mäso sa opeká nasucho a podlieva sa nemastným vývarom z riedkych kostí alebo neveľkým množstvom vody. Pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho alebo zátrepkou (zápražka sa nepoužíva). Obmedzujú sa všetky potraviny s vyšším obsahom cholesterolu – najmä vaječný žĺtok, mozoček. Z ostatných potravín treba obmedzovať ťažko stráviteľné potraviny, najmä tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo rastlinnej vlákniny (celulózy) a zapríčiňujú nafukovanie. Preto sa nepodáva napr. čerstvé kysnuté pečivo, kel, kapusta, strukoviny, väčšie množstvo zeleného hrášku, zelenej fazuľky a karfiolu.
Polievky
- sa zahusťujú iba múkou opraženou nasucho alebo zátrepkou. Až do hotovej polievky možno pridať trochu čerstvého masla. Ako závarka sa používa cestovina, ryža, krúpky, ovsené vločky, krupica, liate cesto, krupicové halušky, osušený rožok, strúhané cesto, zemiaky, vaječný bielok
- vhodné polievky: zemiaková zapražená so zeleninou, zelerová, drožďová, kuracia, drobková, diétna gulášová, hovädzia, kalerábová, rascová, mrkvová, ragú, rybacia, špenátová s bielkom, krúpová, vločková, zeleninová, žemľová, z hlávkového šalátu, hašé, karfiolová, brokolicová, jemná paradajková, polievka z riedkych kostí, bujón
Mäso
- vhodné je: chudé hovädzie zadné, chudé bravčové stehno, chudé teľacie, králik, kurča, morčacie prsia, nemastné ryby – napr. kapor, pstruh, morské filé
- z údenín sú vhodné jedine diétne druhy – hydinová šunka, diétna šunka, morčacia a kuracia šunka, liptovská saláma, šunková saláma, hydinová saláma, jemné a hydinové párky a iné vhodné druhy mäkkých diétnych výrobkov (nemastné a nepikantné)
- vhodné mäsité pokrmy: hovädzie – na mrkve, na rasci, na zelenine, na pretlaku, nakyslo s džemom, varené, guláš, závitok plnený mäsovou alebo zeleninovou plnkou, špikované šunkou, mrkvou, párkom, prírodná roštenka, hovädzí plátok bratislavský, diétny kotlíkový guláš, bravčové – pečené, špikované, na karfiole, na brokolici, na hrášku, na zelenine, na rasci, na kalerábe, na zeleri a jablkách, na majoráne, guláš, perkelt, závitok plnený mäsovou alebo zeleninovou plnkou, meráno, prírodný rezeň, teľacie (úprava ako pri hovädzom a bravčovom mäse), kurča – dusené, pečené, varené, plnené, na zelenine, na paradajkách, prírodný kurací rezeň, kuracie špikované šunkou, kurací perkelt, ryby – varené, dusené na masle, na rasci, zapekané so syrom, zaprávané so zeleninou, na pretlaku, mleté mäsá – mäsové guľky, klopsy na zelenine, na pretlaku, mäsový nákyp, dusená sekaná, sekaná z rýb, mäsový puding, mäsové krokety
Omáčky a prívarky
- sa odporúčajú jesť zriedkavejšie
- zahusťujú sa ako polievky – múkou opraženou nasucho alebo zátrepkou
- do hotovej omáčky možno pridať čerstvé maslo, alebo jednodruhový olej
- vhodné omáčky: jemná paradajková, bešamelová, citrónová, mäsová, kôprová, zeleninová, meráno, ovocná, pažítková
- vhodné prívarky: zemiakový, špenátový, šalátový, fazuľkový, tekvicový, mrkvový, kalerábový, zeleninový
Prílohy
- najčastejšie zemiaky v rozličnej úprave – varené, zemiaková kaša, jemná suchárová knedľa, jemná zemiaková knedľa, jemná žemľová knedľa, ryža, tarhoňa, slovenská ryža, krupicové a jemné halušky, cestoviny – kolienka, makaróny
Tuky
- živočíšne maslo, rastlinné maslo, rastlinné oleje
Mlieko a mliečne výrobky
- sú vhodné, iba ak ich chorý znáša
- mlieko sladké aj kyslé, tvaroh, nepikantné a nemastné syry, jogurt, vanilkový termix
- uprednostňovať treba nízkotučné mlieko a nízkotučné mliečne výrobky
Vajcia
- používajú sa len na prípravu pokrmov
Zelenina
- podáva sa podľa možnosti čerstvá, môže byť aj sterilizovaná a mrazená
- vhodná je mrkva, petržlen, zeler, mladý kaleráb, karfiol, brokolica, tekvica, špenát, cvikla, hlávkový šalát, paradajky bez šupky a zrniečok, v malom množstve zelená fazuľka a hrášok
- zelenina sa pripravuje varením alebo dusením, možno ju zapekať vo vodnom kúpeli
Ovocie
- podáva sa bez šupiek a zrniečok. Vhodné sú jablká, čerešne, višne, ošúpané marhule a broskyne, banány, pomaranče, grapefruity, mandarínky
- ovocie možno podávať aj vo forme kompótov, rôsolov, pyré alebo vo forme ovocných štiav
Bezmäsité pokrmy
- nákypy (ryžový s jablkami, krupicový, vločkový, tvarohový), pudingy, žemľovky, krupicové flameri, rezance s nízkotučným tvarohom, rezance so strúhankou alebo s krupicou, kaše (ryžová, krupicová, vločková) – pri znášanlivosti mlieka tvarohové guľky, piškótové kocky s vanilkovým krémom, zemiaky s tvarohom, zapekaný karfiol, zapekaná brokolica, zeleninový nákyp, zeleninové rizoto, diétny granadír, syrový nákyp, špagety s maslom a so syrom
Polomastné pokrmy
- zapekané zemiaky s údeninou alebo mäsom, špagety s údeninou alebo mäsom, fliačky s údeninou alebo mäsom, šunková sadlina, plnené paradajky, mäsovo-zeleninové rizoto, zeleninový nákyp s mäsom
Chlieb
- biely chlieb a biele pečivo sa odporúčajú konzumovať deň staré
Koreniny
- solíme mierne, dochucujeme rascou, posekaným kôprom, zelenou petržlenovou vňaťou, pažítkou, bobkovým listom, bazalkou, majoránom, strúhaným muškátovým orieškom, vývarom zo sušených húb a malým množstvom mletej sladkej červenej papriky. Vhodná je aj vanilka, škorica či citrónová a pomarančová kôra
Nápoje
- slabý ruský čaj, šípkový, ovocný, bylinkový čaj, melta, biela káva, nízkotučné mlieko (len pri znášanlivosti), acidofilné mlieko, ovocné džúsy, minerálne vody
Recepty, ktoré odľahčia pečeň
Prírodný kurací rezeň na bylinkách
Suroviny: kurací rezeň, soľ, olivový olej, bazalka, oregano
Postup prípravy: Kuracie rezeň jemne rozklepeme a trošku posolíme. Na panvicu kvapneme malú kvapku olivového oleja a až bude panvica rozpálená, vložíme kurací rezeň. Súčasne s rezňom na panvicu hodíme trochu oregana a bazalky. Po opražení rezeň dusíme do mäkka. Ako príloha je vhodná zelenina dusená na vode alebo varené zemiaky.
Cuketa s paradajkami
Suroviny: cuketa, paradajky, olivový olej, bazalka, soľ, bobkový list
Postup prípravy: Cuketu ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Odstránime semienka. Rovnaký postup zvolíme pri paradajkách. Na panvicu kvapneme kvapku olivového oleja a na rozpálenú panvicu dáme nakrájanú cuketu a bazalku s malou štipkou soli. Cuketu krátko opražíme. Prilejeme vodu, vložíme bobkový list a dusíme do polomäkka. Na panvicu pridáme nakrájané a semienok zbavené paradajky a všetko varíme do mäkka.
Zemiakový šalát
Suroviny: zemiaky, kuracie prsia, zázvor, pór alebo paradajka, petržlen, zeler, mrkva, kyslá smotana extra light
Postup prípravy: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť. Kuracie prsia, pór, očistený petržlen, zeler a mrkvu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska, kuracie prsia pokrájame, koreňovú zeleninu nastrúhame. Ďalej pokrájame buď čerstvý pór, alebo paradajku. Dáme do hrnca, mierne zalejeme vývarom, pridáme smotanu a podľa chuti strúhaný čerstvý zeler.
Kuracie závitky
Suroviny: kuracie prsia, paradajky, sladká čerstvá paprika, zázvor, rastlinné maslo
Postup prípravy: Kuracie prsia rozrežeme na plátok, naplníme nakrájanými paprikami a paradajkami, pridáme kúsok zázvoru (podľa chuti), lyžičku masla. Zvinieme, roládu zabalíme do alobalu tak, aby sa dnu nedostala voda. V slanej vode varíme 30 až 40 minút. Podávame so zemiakmi.
Kuracie mäso na zelenine
Suroviny: 2 strúčiky cesnaku, 500 g kuracích pŕs, 2 lyžičky majoránu, 2 lyžičky mletej papriky, 400 g mrazenej zeleninovej zmesi, 10 dkg nízkotučného tvrdého syra, štipka soli
Postup prípravy: Najprv rozohrejeme rúru na 200 °C. Kým sa rúra rozohreje na požadovanú teplotu, rozvrstvíme mrazenú zeleninovú zmes na pripravený alobal. Na vrstvu zeleniny položíme naklepané kuracie prsia. Kuracie prsia predtým potrieme cesnakom, posypeme majoránom a sladkou paprikou. Mäso tiež podľa chuti osolíme. Potom všetko zabalíme do alobalu a utesníme. Balíček vložíme na plech do rúry a pečieme 30 minút. Po polhodine pečenia vyberieme z rúry, alobal roztvoríme a mäso posypeme nastrúhaným nízkotučným syrom. Dáme znovu zapiecť dozlata.
Hovädzia polievka s cestovinou
Suroviny: hovädzie mäso, mrkva, petržlen, zeler, polievkové rezance, soľ, petržlenová vňať
Postup prípravy: Zeleninu očistíme a nakrájame na rezance. Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Mäso dáme variť do osolenej vody, neskôr pridáme zeleninu a uvaríme domäkka. Rezance uvaríme osobitne v osolenej vode. Pridáme ich do hotovej polievky. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Hrášková polievka so závarkou
Suroviny: mrazený hrášok, hladká múka, olej, vajce, sladká paprika, soľ
Postup prípravy: Múku opražíme nasucho, zalejeme vodou, osolíme a pridáme hrášok a olej. Druhú dávku múky rozšľaháme s vajcom, pridáme sladkú papriku a závarku zavaríme do polievky.
Pórová polievka
Suroviny: pór, zemiaky, hladká múka, olej, soľ
Postup prípravy: Pór a zemiaky očistíme. Pór nakrájame na kolieska, zemiaky na kocky. Na oleji speníme pór, zaprášime múkou a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme zemiaky a uvaríme.
Zeleninová polievka
Suroviny: mrkva, petržlen, zeler, karfiol, hrášok alebo mrazená zeleninová zmes, hladká múka, olej, soľ
Postup prípravy: Z múky a oleja pripravíme zápražku, zriedime ju vodou, osolíme a dáme variť. Pridáme mrazenú zeleninu alebo očistenú a pokrájanú čerstvú zeleninu a uvaríme.
Zeleninová polievka s krupicou
Suroviny: mrkva, petržlen, zeler, krupica, vajce, soľ
Postup prípravy: Zeleninu očistíme, nakrájame na kocky alebo nastrúhame nahrubo. Dáme variť do osolenej vody. Krupicu zľahka opečieme nasucho a pridáme do polievky. Vajce rozšľaháme a postupne vlievame za stáleho miešania do vriacej polievky. Vajce v polievke vytvorí jemný zákal.
Jogurtový kokteil
Suroviny: 4 biele jogurty, 400 g mlieka, 80 g cukru, 120 g marhuľovej zaváraniny alebo 400 g kompótových broskýň
Postup prípravy: Jogurt s mliekom rozmixujeme, pridáme zaváraninu (alebo nakrájané kompótové broskyne), cukor a ešte raz rozmixujeme.
Syrová pena
Suroviny: 400 g topeného syra, 20 g rastlinného margarínu, 40 g mlieka, soľ, pažítka (sladká paprika)
Postup prípravy: Topený syr vymiešame s margarínom, osolíme a pridáme mlieko. Vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Pažítku môžeme zameniť za sladkú papriku, prípadne časť syrovej peny vymiešať s paprikou a časť s pažítkou.
Šľahaný tvaroh s pažítkou
Suroviny: 600 g mäkkého tvarohu, 150 g mlieka, 40 g pažítky, soľ Postup prípravy: Tvaroh osolíme a rozšľaháme s mliekom. Pažítku posekáme nadrobno a vmiešame do tvarohovej peny.
Hlávkový šalát so zákvasom
Suroviny: 1 až 2 ks hlávkového šalátu, 1 zákvas, soľ
Postup prípravy: Šalát umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy. Príliš veľké listy nakrájame. Zákvas osolíme a zalejeme ním šalát.
Žemľovka s jablkami a tvarohom
Suroviny: 400 g sendviča, 400 g mlieka, 300 g mäkkého tvarohu, 300 g jabĺk, 100 g cukru, 1 žĺtok, 60 g oleja, 20 g práškového cukru, olej
Postup prípravy: Pekáč vymastíme olejom. Sendvič nakrájame na plátky, pokvapkáme ich mliekom tak, aby boli vlhké, ale nie rozmočené. Jablká olúpeme a nakrájame na plátky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Tvaroh vymiešame so žĺtkom a s cukrom. Do nádoby kladieme striedavo navlhčený sendvič, jablká a ochutený tvaroh. Poslednú vrstvu tvoria plátky sendviča. Pokvapkáme ich olejom a zvyšným mliekom. Zvoľna pečieme. V prípade potreby počas pečenia ešte pokvapkáme mliekom. Hotovú žemľovku posypeme práškovým cukrom.