Alergiu zo slnka nepodceňujte, na lúče si zvykajte postupne

Máte po slnení začervenanie, pľuzgieriky a svrbí vás koža? Môže ísť o príznaky alergie zo slnka.

21.06.2016 06:00
pláž, opaľovanie sa, slnko, pár Foto:
Zakaždým, keď vyjdete z vody, nezabudnite sa znova natrieť.
debata

Pojem „alergia zo slnka“ v sebe skrýva rôzne formy nezvyčajností. Ide o prehnané reakcie na slnečné svetlo, nie vždy však znamenajú skutočnú alergickú reakciu. Vo väčšine prípadov je pod týmto pojmom myslená tzv. polymorfná fotodermatóza. Tento výraz sa skladá z gréckeho slova rôznorodý (polymorph), svetlo (foto) a dermatóza (kožné ochorenie). Ide o najčastejšiu formu svetlom vyvolaného kožného ochorenia. Tvorí až 90 percent.

Nielen v lete

Ultrafialové žiarenie slnka nemusí spôsobiť len rakovinu kože. Mnohým ľuďom spôsobuje nepríjemné podráždenie kože. Prirodzené svetlo dokáže vyvolať nespočetne veľa chemických reakcií. Niet divu, že na niektoré z nich organizmus reaguje alergicky. 10 až 20 percent postihnutých tvoria predovšetkým ľudia zo strednej Európy, Škandinávie a USA. Vzhľadom na klímu v týchto regiónoch sa alergia na slnko vyskytuje najmä počas jarných mesiacov, od marca do júna, teda v čase, kedy si koža ešte nestihla na slnko zvyknúť. Nevzťahuje sa však len na leto. Pri cestovaní do rôznych teplých oblastí sa vyskytuje v každom ročnom období.

Typy slnečnej alergie

Mallorca akné
Mastný ochranný opaľovací krém alebo kožný maz spôsobujú pod vplyvom UV žiarenia zápaly. Ťažkosti sa prejavujú po prvých dňoch slnenia.

Vinník parfum
Určité vône sa pod vplyvom slnečného žiarenia menia. Imunitný systém bojuje s toxínmi a vyvolá zápal.

Bez vplyvu cudzorodých látok
Na svetlo reaguje koža citlivo aj bez pôsobenia cudzorodých látok.

Čo pomáha?

Na zmiernenie príznakov alergie zo slnka slúžia chladivé gély s dobovou kôrou alebo hydrokortizón (dostať v lekárni). Ťažkosti zmierňuje aj čerstvá šťava z aloe vera, pričom dobrým tipom sú aj termálne spreje – obsahujú liečivú vodu, ktorá zmierňuje zápal. Zápaly potláča aj vitamín E, ktorý viaže voľné radikály. Konzumovať je vhodné avokádo, orechy a rastlinné oleje.

Ako sa alergii vyhnúť

Slnečnej alergii je najlepšie sa vyhnúť, a preto sa odporúča dodržať nasledovné:

Na opaľovanie
Používajte výhradne neparfémované produkty bez tukov a emulgátorov.

Zvykať si postupne
Na slnko si privykajte postupne. Dobu na slnku predlžujte pomaly.

Betakarotén a vápnik
Doplnkové výživné produkty s betakaroténom a vápnikom koži pomôžu vyrovnať sa s UV žiarením. Aj kyselina listová a nikotinamid (dostať v lekárni bez receptu), pomáhajú v prevencii pred slnečnou alergiou.

Prečo brať slnečnú alergiu vážne

Extrémne prehnaná reakcia kože je varovným prstom. Signalizuje, že sme dostali príliš veľa UV žiarenia, čo môže viesť k rakovine kože. A preto treba radšej ležať v chládku a natierať sa opaľovacími prostriedkami s vysokým ochranným faktorom. Krém nanášať zakaždým, keď vyjdeme z vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina kože #opaľovanie #UV žiarenie #betakarotén #dubová kôra