Pitím týchto nápojov spravíme dobrú službu zubom

Nie je jedno, čo pijeme. Aspoň našim zubom určite nie. Že im robí zle cukor, už vieme. A za týchto päť nápojov sa nám, naopak, poďakujú.

19.06.2016 06:00
mlieko Foto:
Kravské mlieko. Zubom rozhodne prospieva.
debata

Voda z vodovodu

Nápoj číslo jeden, nielen pre zdravie zubov. Napiť by sme sa jej mali predovšetkým pri jedle. Zabránime tomu, aby nám ostali medzi zubami zvyšky jedál.

Zelený čaj

Kto ho pije pravidelne, posilňuje svoje ďasná. Potvrdili to aj japonskí vedci z univerzity Kyushu. Výsledok štúdie zverejnili v odbornom časopise Journal of Periodontology. Japonci skúmali 940 mužov vo veku medzi 49 až 59 rokov. V centre pozornosti bola otázka, aký vplyv majú čaje na ďasná. Výsledok bol pozitívny: Zelený čaj im vraj prospieva.

Mlieko

Odborníci na výživu sa napríklad ani v téme „mlieko“ nezhodujú. Niektorí to kravské zatracujú, iní ho odporúčajú – všetkými desiatimi. Jedno je však jasné: Pre zuby je vďaka jeho vysokému obsahu vápnika a vitamínu D nápojom, ktorý by sme nemali konzumovať len z času na čas. Kombinácia mliečnych produktov obsahujúcich kazeínové proteíny s minerálnymi látkami (vápnik a fosfát) podporujú silu v zubnej sklovine. Okrem toho mlieko neutralizuje kyslosť v ústach. Aby to však fungovalo, treba mlieko chvíľu „podržať“ v ústach, podobne ako ústnu vodu.

Minerálna voda

Ako už napovedá jej názov, má vysoký obsah minerálov a fluóru. Obe podporujú tvorbu zubnej skloviny a posilňujú zubovinu (vnútorná vrstva zubu tvorenú kostnou hmotou).

Vodka

Nie, nejde o žart. Keď si ju občas doprajeme, povedzme v koktejli, urobíme zubom službu. Neodporúča sa ju však miešať s tekutinami, ktoré farbia zuby. Vodka zabíja niektoré baktérie v ústnej dutine, ktoré spôsobujú zápach z úst.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #mlieko #vápnik #zelený čaj #sklovina #kazeín #ďasná #zubovina #fluór