Nebezpečný meningokok zabíja do dvoch dní

Vytváranie podkožných červených fliačikov petechií, ktoré nezmiznú ani po pritlačení skleneného pohára, už rozhodne patrí medzi život ohrozujúce príznaky svedčiace o nákaze nebezpečným meningokokom. O "pohárovej metóde" by mal vedieť každý rodič a okamžite volať záchranku, ktorá má v posádke lekára.

26.06.2016 06:00
debata (1)

Aj dnes, v čase antibiotík, ostáva baktéria meningokoka nebezpečným nepriateľom schopným pripraviť svoju obeť v priebehu niekoľkých hodín o končatiny i o život. Pri meningokokovej sepse, ktorá má úmrtnosť až do 50 %, otrava krvi postupuje tak rýchlo, že antibiotiká by mali podať záchranári už pred odvozom pacienta do nemocnice. Hrá sa o čas.

Na bratislavských Kramároch ležalo hospitalizované 5-ročné dieťatko, ktorému lekári síce zachránili život, ale má za sebou už niekoľko transplantácií znekrotizovanej kože a starajú sa oň aj lekári z popáleninového oddelenia. „Mal som detského pacienta, ktorý napriek intenzívnej liečbe zomrel do šiestich hodín,“ konštatuje prof. MUDr. Karol Králinský, PhD., prednosta II. kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v DFNsP v Bratislave.

„Meningokok je baktéria, ktorá je vo svete pomerne rozšírená a odhaduje sa, že 10–35 % ľudí je jej nosičmi. Znamená to, že sami neochorejú, sú však rizikoví pre svoje okolie,“ vysvetľuje infektologička doc. MUDr. Katarína Holečková, PhD. Šíri sa kvapôčkovou infekciou. „Najčastejšie sa vyskytuje u malých detí do 4–5 rokov a druhou najohrozenejšou skupinou sú tínedžeri a mladí dospelí. Adolescenti sú skupinou s najvyšším výskytom tejto baktérie v populácii, až 25 % mladých v tejto skupine má meningokokové baktérie ako bežnú súčasť svojej mikroflóry.“ Zabijak sa dobre šíri v uzavretých skupinách – internát, spoločné zájazdy, večierky, tábory. Niekedy stačí kýchnutie, niekedy bozk.

Na Slovensku sa ročne vyskytne 25–55 prípadov invazívnych meningokokových ochorení, pričom úmrtnosť je na úrovni 10–15 %. Závisí aj od toho, aký typ ochorenia spôsobí. V roku 2015 následkom meningokokovej nákazy zomreli štyria z tridsiatich potvrdených prípadov. Nevie sa, prečo má u niekoho ochorenie taký prudký priebeh a iný môže byť bezpríznakovým bacilonosičom. Svoju úlohu určite zohráva stres, vyčerpanie, nedostatok spánku, oslabený imunitný systém.

Minulý rok pri príležitosti Svetového dňa meningitídy (24. apríl) Bratislavu navštívila matka dvoch detí Andrea Brzobohatá z Čiech, ktorá pri nákaze prišla o obe nohy. Vystupuje verejne v rámci osvety a v prospech očkovania, ktoré u nás nie je povinné a treba ho zaplatiť. Existuje viacero vakcín na jednotlivé sérotypy meningokoka. V každom prípade sa toto očkovanie odporúča pre cestovateľov, študentom v zahraničí, ľuďom s narušenou imunitou či zdravotníkom. Zvýšenú pozornosť treba venovať príznakom ako vysoká horúčka so studenými končatinami, vracanie, spavosť, stuhnutosť šije, silné bolesti hlavy, zmätenosť či svetloplachosť. Krvavé vyrážky či podliatiny už znamenajú odumieranie tkanív, preto treba pri podozrení na meningokoka okamžite volať na tiesňovú linku.

Viac na www.stopmeningokok.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #meningoková sepsa