Ako skvalitniť spánok počas horúcich nocí?

(Aj) v lete sa potrebujeme kvalitne vyspať. Ako však na to, keď teploty sú vysoké a nedajú nám spávať? Otvorené okno, to je málo!

29.06.2016 06:00
Spánok bez šiat môže byť prospešný pre vašu... Foto:
Počas horúcich nocí nepotrebujeme ani pyžamo.
debata

Odpoveďou je v prvom rade posteľná bielizeň. V syntetických materiáloch, ktoré zle spracúvajú pot, sa potíme ešte viac a náš spánok je tým pádom nepokojný a obliečky ostanú smradľavé. Preto je predovšetkým v nasledujúcich dňoch dôležitá posteľná bielizeň z prírodných materiálov (stopercentná bavlna). Odvádzajú pot a sú priedušné. Dobrou alternatívou je odložiť prikrývku a zakryť sa počas horúcej noci plachtou, ktorá chladí a spať bez pyžama.

Ďalšie tipy:

Vetrať ráno a v noci
Poriadne vyvetrať sa odporúča len v chladných ranných hodinách, alebo v noci. Pretože počas dňa sa horúčava dostane otvorenými oknami do bytu, ktorý keď je raz prehriaty, ťažko sa jeho teplota vzduchu opäť znižuje.

Sprcha pred spánkom
Pred spaním sa nesprchujte studenou vodou, bude to mať opačný účinok. Ak sa pred spaním sprchujete, určite voľte vlažnú vodu.

Chladnejšie miesto na spanie
Pri extrémnej horúčave si nájdite chladnejšie a tmavšie miesto na spanie, napríklad na nižšom poschodí alebo v pivnici. Čím je teplejšie, tým nižšie by sme sa mali snažiť „zložiť“.

Plachtu do chladničky
Dajte si posteľnú bielizeň 30 minút pred spaním do chladničky (ak ju máte zázračne prázdnu). Priložte aj plachtu a vankúše. Keď si ich znova rozložíte na posteľ, mali by ostať chladné až 40 minút. To je dostatočne dlho na to, aby sme pokojne zaspali.

Pozor na tretiu hodinu
Kým spíme, naša telesná teplota sa znižuje. Najdramatickejšie je to okolo tretej hodiny rannej. V tom čase je aj teplota vonku extrémne nízka. Keď spíte pri otvorenom okne, môžu sa svaly okolo hlavy a krku v dôsledku náhleho poklesu teploty napnúť a je možné, že sa s tým zobudíte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčava #sprcha #spánok #plachta #vetranie #bavlna #telesná teplota