Päť najhorších tekutín, ktorým sa zuby nepotešia

Voda z vodovodu, zelený čaj, mlieko, minerálka či vodka - to všetko sú tekutiny, ktorým sa naše zuby potešia.

06.07.2016 06:00
červené víno, alkohol, bolesť hlavy Foto:
Víno akejkoľvek farby...
debata (1)

Sú však aj tekutiny, ktorým by sme sa radšej mali vyhnúť, a to veľkým oblúkom. Ubližujú totiž našim zubom.

Káva a čierny čaj

Pri farbení zubov platí rovnica: Čím tmavší nápoj, tým skôr zafarbí zuby. Stačí si to všimnúť na čajovej kanvici, ktorá používaním celkom zhnedla. Namiesto nej si môžeme predstaviť naše zuby. Ak sa týchto nápojov v žiadnom prípade nechceme vzdať, ale zuby sú pre nás predsa len dôležité, obísť sa to dá jednoducho týmto spôsobom: Piť ich pomocou slamky.

Červené víno

Podobne ako káva a čierny čaj, aj červené víno farbí zuby. Ak musí byť, potom treba ústa vypláchnuť vodou.

Biele víno

Pre toho, kto siahne radšej po bielom víne, z dôvodu, že červené farbí zuby, máme zlú správu: Vedci prišli na to, že poškodzuje zubnú sklovinu. Za týmto účelom ponorili zuby dospelého človeka do nádoby s bielym vínom a výsledkom bol úbytok vápnika a fosforu až do hĺbky 60 mikrometrov v povrchu skloviny. Kto si dopraje večer pohár bieleho, mal by s čistením zubov počkať aspoň hodinu, aby si nepoškodil sklovinu. Čo možno pri pití bieleho vína pre zuby spraviť, je niečo si zajesť. Tým sa kyseliny neutralizujú a sklovina sa poškodí podstatne menej.

Ovocné šťavy

Problematické pri šťavách z citrusových plodov a mnohých športových nápojoch je vysoký obsah kyseliny. Preto sa odporúča piť tieto nápoje s mierou.

Malinovky

V tomto prípade platí to isté, čo pri pojedaní sladkostí. Ich častá konzumácia zvyšuje ochorenie chrupu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #káva #vápnik #kyselina #červené víno #sklovina #čierny čaj #biele víno