Stane sa samovyšetrenie doma budúcnosťou diagnostiky?

Dnešná doba je rýchla a mnohí z nás si ani pri podozrení na zdravotné problémy nevedia nájsť čas na vyšetrenie u lekára. Iní zas problémy zľahčujú, kým nemajú závažné príznaky. Pomôcť môžu domáce testy, vďaka ktorým sa môžeme dozvedieť rôzne informácie o našom zdravotnom stave aj bez návštevy lekára.

14.07.2016 06:00
pár, dvojica, manželia, domáce testovanie, test, Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Kým donedávna bol človek nútený pri akomkoľvek podozrení na zdravotný problém navštíviť kvôli diagnostike lekára, dnešná doba ponúka množstvo domácich testov, ktoré umožňujú vyšetrenie v pohodlí domova. Domáce testy prinášajú viacero výhod pacientom i lekárom. Môžu pomôcť odľahčiť ambulancie, ľudia nemusia čakať na termín vyšetrenia a môžu mať svoje zdravie sami pod kontrolou. Môžu byť tiež formou edukácie a zvýšiť mieru pochopenia ochorení a zodpovednosti pacienta za vlastné zdravie. Rýchlo dostupný domáci test tiež môže človeka rýchlo zbaviť neopodstatnených obáv, neistoty a stresu, kým sa dostane k lekárovi. Výsledky domáceho testovania sú vždy orientačné a treba ich skonzultovať a dať overiť u lekára, ktorý tiež odporučí ďalší postup, navrhne ďalšie potrebné vyšetrenia či liečbu.

Zrejme najznámejší je domáci tehotenský test, ktorý funguje na rovnakom princípe ako laboratórne vyšetrenie. Podobne si človek môže doma skontrolovať napríklad hladinu cukru, krvnú skupinu, krvácanie do stolice, prítomnosť zápalu v organizme, ženy sa zase môžu diskrétne doma otestovať, či nemajú infekciu chlamýdiami, či kvapavku, ale doma sa už dnes dá otestovať aj užívanie drog. To môže pomôcť rodičom tínedžerov, ktorí prejavujú príznaky závislosti, ale aj zamestnávateľom v povolaniach, v ktorých je zvýšený dôraz na bezpečnosť a zdravotný stav.

Drogy môžu vstúpiť do života kohokoľvek z nás. Mladí ľudia sú dnes vystavení väčšej psychickej záťaži ako v minulosti, mnohí hľadajú únik z reality, s ktorou sa nevedia vyrovnať a siahajú po rôznych drogách. Nemá zmysel ich zatracovať či trestať – závislosť je choroba ako každá iná a čím skôr sa ju podarí odhaliť a liečiť, tým je väčšia šanca na úspech. No majú vôbec rodičia možnosť odhaliť u svojho dieťaťa užívanie drog včas? Je predsa známe, že závislí ľudia sú najlepší klamári… Závislosť je pritom choroba ako každá iná – čím skôr sa ju podarí odhaliť a liečiť, tým väčšia je šanca na úspech.

Domáci test prináša dôležité odpovede a je schopný odhaliť až päť najrozšírenejších drog z jednej vzorky a pri jedinom testovaní – marihuanu, extázu, kokaín, amfetamín a opiáty. Práve vďaka nemu majú rodičia možnosť odhaliť u svojho dieťaťa užívanie drog včas. Výsledok domáceho testu je známy už po 5 minútach. Test skúma aj hladiny kontrolných látok v moči, čo bráni falšovaniu alebo zmene vzorky. Viac informácií, ako aj zaujímavosti a užitočné fakty o domácom testovaní sú dostupné na stránke www.dtesty.sk.

Benefity domácich testov

  • testovanie v pohodlí domova
  • bez nutnosti ísť k lekárovi a čakať na vyšetrenie
  • výsledok o niekoľko minút – rýchla odpoveď bez čakania

v súkromí, diskrétne

  • spoľahlivosť porovnateľná s používanými laboratórnymi metódami

bez stresu a komfortne

  • sú voľne dostupné v lekárňach, drogériách, vo väčších predajniach tlače či v supermarketoch

Domáce testovanie ponúka informácie o zdraví

Ak má človek podozrenie na nejaké ochorenie alebo sa uňho objavia príznaky choroby, obyčajne sa objedná na vyšetrenie u lekára, čaká na termín, absolvuje vyšetrenie a potrebné testy, prípadne ho praktický lekár odošle k odborníkovi, kde sa človek opäť objedná na vyšetrenie a čaká na termín, absolvuje vyšetrenie a potrebné testy a nakoniec mu lekár určí diagnózu a podľa toho odporučí liečbu. Vyžaduje si to často nemálo času a trpezlivosti. No čo ak potrebujeme mať informáciu ihneď? Alebo ide o ochorenie či stav, ktoré môžu výrazne postúpiť, kým sa dostaneme k lekárovi? Čo ak musíme do ambulancie lekára dlho cestovať alebo sa nemôžeme uvoľniť z práce? Riešenie prinášajú domáce testy, ktoré sú schopné diagnostikovať a monitorovať čoraz viac rôznych ochorení.

Telesné tekutiny – krv, moč, sliny, pot či dokonca ušný maz – dokážu prezradiť veľa o našom zdravotnom stave. Napríklad vzorka moču prezradí o zdraví človeka, o tom, čo jedol a kde žije, viac ako vzorka DNA. Kým v minulosti bolo možné dať sa vyšetriť len u lekára, často s dlhým čakaním na termín vyšetrenia či výsledky, súčasnosť prináša čoraz viac možností domácich testov. Človek môže získať informácie o svojom zdraví v pohodlí domova, diskrétne, bez nutnosti čakať na termín u lekára, bez stresu, ktorý niektorým samotná návšteva ambulancie prináša.

Dobre známe sú tehotenské testy či testy na kontrolu hladiny glukózy pri cukrovke, ale aj testy ovulácie, na kvasinky v pošve, skryté krvácanie do stolice či na prítomnosť zápalu v organizme. Domáce testy zlepšujú dostupnosť vyšetrení, nie sú finančne náročné, umožňujú získať informáciu o zdraví aj ľuďom, ktorí si nevedia nájsť čas na návštevu lekára alebo sa hanbia ho navštíviť.

Domáce testy prinášajú mnohé výhody – môžu odľahčiť ambulancie, ľudia nemusia cestovať k lekárovi a môžu mať svoje zdravie sami pod kontrolou. Domáce testy môžu byť tiež formou edukácie a zvýšiť mieru pochopenia ochorení a zodpovednosti pacienta za vlastné zdravie. Rýchlo dostupný domáci test tiež môže človeka rýchlo zbaviť neopodstatnených obáv, neistoty a stresu, kým sa dostane k lekárovi. Samozrejme, výsledky domáceho testovania sú vždy orientačné a ak má človek pozitívny výsledok, vždy ho treba konzultovať a dať overiť u lekára, ktorý tiež odporučí ďalší postup, navrhne potrebné vyšetrenia či liečbu.

Limity domáceho testovania

  • nie je záruka, že človek vzorku odobral správne a urobil test presne podľa inštrukcií, a teda výsledok môže byť skreslený
  • poskytne prvú rýchlu informáciu, no výsledok treba overiť u lekára laboratórnymi testami
  • v prípade pozitívneho výsledku môže človeku chýbať vysvetlenie od lekára, ako aj ďalšie odporúčania, ako postupovať, a tak môže zbytočne prežívať veľkú úzkosť, kým sa na konzultáciu k lekárovi dostane
  • domáce testy by nemali nahrádzať pravidelné preventívne prehliadky
  • najspoľahlivejšia je diagnostika, pri ktorej sa berie do úvahy nielen výsledok testu, ale aj anamnéza pacienta a výsledky iných vyšetrení či testov, preto domáce testy nemôžu celkom nahradiť lekársku diagnostiku
  • na základe výsledku domáceho testu by ste si nemali sami naordinovať liečbu, ale konzultovať správny postup s lekárom
  • hrozí riziko, že pacient si výsledky nesprávne vysvetlí a napr. nenavštívi lekára ani vtedy, keď by to bolo potrebné

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #samovyšetrenie #domáce testy