Najlepším implantátom je vlastný zub

Dnešní zubní lekári zastávajú názor, že správne ošetrený, hoci aj mŕtvy zub je vždy lepší ako akákoľvek náhrada. Záchrana zuba sa spája s ošetrením koreňových kanálikov. Hovorí sa tomu endodoncia. Zub tak vlastne dostane druhú šancu.

22.07.2016 06:00
zuby, zubár, chrup, dentálna hygiena Foto:
Ilustračné foto.
debata

V krajinách, ktoré si v posledných desaťročiach berieme za vzor, sa do poslednej možnosti bojuje za zachovanie zuba," hovorí MUDr. Vlastimil Graus, PhD., prezident Slovenskej komory zubných lekárov. Nehovoríme teda o zubných implantátoch. Najlepším implantátom v ústnej dutine je a vždy bude vlastný, aj keď zreštaurovaný zub. Zuby, ktoré ešte v minulosti bolo nevyhnutné vytrhnúť, dnes skúsení endodontisti vedia na 95–98 % zachrániť. Znamená to, že sa ošetria koreňové kanáliky zuba a ten naďalej ostáva v ústach, hoci je vlastne mŕtvy. Naďalej však plní svoju funkciu.

Korene zuba sa vetvia ako korene stromu

Ak má človek príliš hlboký zubný kaz a v zube rozsiahly zápal, riešením je zvyčajne už len tzv. ošetrenie koreňových kanálikov. Zo zuba sa teda vyberie nerv alebo nervy a dutinka vnútri zuba s koreňovými kanálikmi sa musí dôkladne vyčistiť a vyplniť špeciálnym koreňovým materiálom. Zub sa tak v podstate stane mŕtvym, nemá už výživu. Ale ani nebolí! Táto časť stomatológie sa nazýva endodoncia.

Každý náš zub môže mať od jedného až po štyri-päť nervov v jednotlivých koreňových kanálikoch a dokážu veru poriadne bolieť. „Takýto kanálik, to nie je rovná rúrka. Predstavte si koreň stromu, ako sa dokáže vetviť a my tento fyziologický priebeh koreňových štruktúr musíme sledovať, vybrať ich obsah, dôsledne dezinfikovať, čo sa v minulosti dlho opomínalo, a hermeticky uzatvoriť. Uzatvorením zuba sa zabráni opätovnej infekcii celého systému,“ dodáva MUDr. Graus.

Z neošetreného zuba hrozí zápal okostice

Dôvodom na zápal v zube, samozrejme, nemusí byť len hlboký zubný kaz. Zub môže z rôznych dôvodov odumrieť aj spontánne a nenápadne v rámci chronického zápalu – následkom chronickej traumatizácie, úrazu, nedokonale utesnenej výplne atď. Vtedy takisto treba ošetriť koreňové kanáliky. Je to finančne pomerne náročná záležitosť, ale treba si uvedomiť, že záchrana vlastného zuba vyjde vždy lacnejšie ako protetická náhrada.

Fakt, že zub odumrel, znamená, že v jeho vnútri je infekcia. Všetko živé, čo sa nachádzalo v jeho dutinke – zubná dreň, nervové zakončenia, drobné cievy, dokonca lymfatický systém zabezpečujúci odtok odpadových látok zo zuba – to všetko prestalo fungovať a rozpadá sa. Infekcia sa teraz môže ľahko dostať prostredníctvom koreňových kanálikov cez tenký otvor v špičke koreňa až do kosti. Navyše samotný zápal okostice môže byť veľmi nebezpečný! Ak teda stomatológ povie, že zub má „vačok“, hoci nebolí, treba to brať vážne. Chronický zápal môže totiž kedykoľvek vzplanúť a viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám. O tom, aké zdravotné problémy môžu spôsobiť infikované zuby, sa netreba podrobne rozpisovať. Chronický zápal v ústach spôsobuje vyššiu pravdepodobnosť infarktu, mŕtvice, problémov s kĺbmi, endotoxíny sa prostredníctvom krvného riečiska dostávajú až do plodovej vody budúcej matky, čo môže byť dokonca príčinou predčasného pôrodu.

Kým je infekcia ohraničená v zube

Najlepšie je prísť na endodontické ošetrenie zuba v štádiu, keď je infekcia ešte len ohraničená v zube a nedostala sa zatiaľ do kosti. Vtedy je už totiž prognóza horšia. Po vyčerpaní všetkých konzervatívnych možností je je riešením resekcia koreňového hrotu (uvoľnenie a ostránenie v kosti zakotvených hrotov všetkých koreňov zuba), ktorá patrí do rúk zubného chirurga. Znamená, že odborník odstráni baktériami napadnuté časti zubných koreňov, prípadne zápalové ložisko okolo zuba. Zub následne vyplní cez resekovaný koreň. Ak je táto liečba neúspešná, treba zub vytrhnúť. Nejestvujúci zub už nemôže do budúcnosti poslúžiť na žuvanie ani ako pilier na neskorší možný mostík či protézu. Stále teda platí – lepší mŕtvy zub v ústach ako jama v ďasne!

Je veľký rozdiel, ak sa vyťahujú nervy zo zapáleného, rozboľaveného zuba alebo už neživého, ktorý nebolí. Dnes však lokálna anestézia nie je problém, miestne anestetikum dokáže od neznesiteľnej bolesti uľaviť v priebehu pár minút. Vlastimil Graus: „Spomínam si na časy, keď sme ešte nemali dostupné anestetiká, nemali sme potrebné pilníčky na liečbu koreňových kanálikov. Dnes má každý stomatológ možnosť zakúpiť si adekvátne nástroje.“

Endodoncia je celá veda

Najprv sa treba prevŕtať korunkou chorého zuba, aby lekár získal dostatočný prístup do dreňovej dutinky. Zároveň sa odstráni aj kaz. Následne sa odstraňuje napadnutá zubná dreň s pomocou špeciálnych nástrojov. Pátracou sondou treba vyhľadať vchody do jednotlivých koreňových kanálikov, ktorých môže byť v závislosti od druhu zuba rôzny počet. Rezáky ich majú jeden, dva, črenové zuby jeden až tri, v stoličkách môžu byť aj štyri, päť, výnimočne aj viac.

Panoramatická snímka zubov s prednými... Foto: archív
rontgen, rtg, zubár, zuby, implantát Panoramatická snímka zubov s prednými jednotkami, ktoré majú korunky a vyplnené korene.

Endodoncia je dnes celá veda. Zubný lekár nesmie zabudnúť ani na jeden kanálik, pretože v budúcnosti by sa mohol stať zdrojom infekcie a ďalších problémov. Preto je potrebné zub na úvod zröntgenovať, hoci počet koreňov, ktoré vidí na rtg snímke, sa nemusí zhodovať s počtom koreňových kanálikov. Vidí však aspoň tvar koreňov, pretože môžu byť rôzne zahnuté. Počas celej preparácie sa zub vyplachuje špeciálnym roztokom. Výplň musí byť dôkladne urobená až po špičky koreňov zuba. Po zaplnení kanálikov sa robí kontrolné rtg vyšetrenie. Na záver sa zub hermeticky uzavrie, čo zabráni opätovnému prieniku baktérií do zubného priestoru. Pri vážnejších zápaloch musí pacient užívať aj antibiotiká.

Endodoncii sa venujú špecializovaní zubní lekári, ktorí sa nazývajú endodontisti. „Na Slovensku ich už pracuje niekoľko desiatok a väčšina z nich je organizovaná v Slovenskej endodontickej spoločnosti, ktorá bola založená minulý rok a ku dnešnému dňu má tri desiatky členov,“ podotýka prezident Slovenskej komory zubných lekárov.

Opakované liečenie chce trpezlivosť a prístrojové vybavenie

Mŕtvy zub je pomerne krehký, nemá výživu a môže sa ľahko zlomiť. Preto stomatológ pacientovi ponúkne možnosť spevniť ho zavedením špeciálnych koreňových čapov a na záver ho ešte okorunkovať. Závisí aj od toho, v ktorej časti úst sa zub nachádza, nakoľko je zaťažovaný pri žuvaní a napokon – od finančných možností pacienta.

Ešte väčším umením je reendodoncia, čiže opakované liečenie koreňového systému zuba. „Niekedy je nevyhnutné do koreňového systému zuba zasiahnuť opätovne. Popri zle vyplnených koreňových kanálikoch sa mikróby v priebehu 4–40 týždňov dostanú ku hrotu a infekcia opätovne vzplanie. Na takéto úkony je potrebné okrem systematického vzdelávania sa a dlhodobého tréningu mať priam patologickú trpezlivosť. Podmienkou úspechu je správna diagnóza za pomoci kvalitného rtg vyšetrenia. Často je potrebné urobiť aj CBCT-komputerovú tomografiu zuba. Ošetrenie sa vykonáva s pomocou operačného mikroskopu, aby bolo možné identifikovať všetky vnútorné štruktúry zuba a obyčajne trvá aj niekoľko hodín,“ tvrdí MUDr. Graus.

Prekážky, ktoré musí endodontista prekonať, je najmä prípadná korunka alebo koreňová nadstavba ošetreného zuba, zalomené zvyšky koreňových nástrojov. Stomatológ musí sňať korunku, prípadne vytvoriť dostatočný otvor na získanie prehľadu v korunke zuba tak, aby mohol urobiť úspešnú revíziu a prevažne s pomocou ultrazvuku sa snaží o rozrušenie materiálu, ktorým bola koreňová nadstavba v koreni upevnená. „Podobným spôsobom, len s použitím iného inštrumentária je možné postupne uvoľniť zakliesnené, zalomené koreňové nástroje.“

Zuby s dobre ošetreným koreňovým systémom môžu mať takú istú životnosť ako zdravé zuby!

Prejavy akútneho zápalu zubnej drene

  • spontánna (aj bez podráždenia) bolestivosť zuba
  • bolesť sa zhoršuje v ľahu (to vysvetľuje časté nočné návštevy pacientov na pohotovosti) a má pulzujúci charakter (príčinou je vyšší tlak v dutine zuba)
  • niekedy bolesť na zahryznutie a na poklep
  • bolestivý zub je obyčajne možné lokalizovať
  • zvýšená citlivosť na studené a na teplé (neskôr môže studené, naopak, bolesť zmierňovať)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubár #zub #implantát #korunka #endodoncia #MUDr. Vlastimil Graus