Hidradenitída: Jazvy nielen na duši, ale aj na tele

Človek, ktorý sa nadmerne potí, vie, aké je to nepríjemné - preňho samého aj pre okolie. Pri prakticky neznámom ochorení s názvom hidradenitída sa pachové potné žľazy ešte navyše bolestivo zapália a hnisajú. Navyše ide o chronické autoimunitné ochorenie, ktoré je tak málo známe, že iba u 19 % pacientov je choroba diagnostikovaná včas a správne.

24.07.2016 06:00
smútok, choroba, bolesť, nešťastie, depresia Foto:
Hidradenitída je asi najviac zaťažujúcim kožným ochorením, čo sa týka psychiky pacienta, tvrdí Linda Katona, psychologička z Nových Zámkov.
debata

Hnis má špeciálny pach. Predstava, že budú hnisať oblasti pazúch, zadku, slabín, u žien oblasť pod prsami či v okolí pohlavných orgánov, je desivá. Lenže na týchto miestach ústia tzv. apokrinné žľazy, ktoré následkom chronického zápalového ochorenia postihujúceho vlasové vačky hnisajú, mokvajú, vytvárajú bolestivé uzlíky, fistuly a neskôr jazvy. Napriek pomerne dramatickým prejavom sú aj kožní lekári často zmätení, pretože toto ochorenie je zriedkavé. Štatistiky odhadujú, že ním trpí asi 1 % populácie.

Hnisavé rany

„Mala som šestnásť, keď sa mi v oblasti slabín objavilo sčervenanie a vriedky,“ spomína mladá žena Elena. Kožný lekár si nevedel rady a v priebehu 6–7 rokov chodila od jedného k druhému. Bola už v závažnej fáze ochorenia, keď sa dostala k prof. MUDr. Jurajovi Péčovi, CSc., ktorý je prednostom Dermatovenero­logickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine. „Neviete si to ani predstaviť, keď máte na tele hnisavé rany, ktoré sa mi už ťahali až na stehná. Nijaké kúpalisko, žiaden intímny život. Musela som rozmýšľať, čo si oblečiem, kam si sadnem. Bielym odevom som sa úplne vyhýbala. Všade som so sebou nosila sterilné gázy a dezinfekčný prostriedok, tri-, štyrikrát denne som sa chodila sprchovať. Sú štádiá, keď je toto ochorenie aj veľmi bolestivé. Dnes je to už omnoho lepšie. Približne dva roky som v stabilizovanom štádiu, študujem na druhej vysokej škole a s pánom profesorom sa vidíme raz za čas na kontrole.“

„Rovnako ako pri iných autoimunitných ochoreniach príčiny vzniku hidradenitídy zatiaľ nepoznáme,“ vysvetľuje prof. Juraj Péč. „Vieme len, že medzi rizikové faktory okrem ženského pohlavia, fertilného (plodného) obdobia života a rodinnej anamnézy patrí aj nadváha, obezita a fajčenie. Hnisavé ložiská deštruujú kožu, takže pri závažnejších formách je potrebné riešiť to chirurgicky odstránením celých postihnutých častí kože,“ konštatuje. Toto ochorenie tak zanecháva pomyselné jazvy nielen na duši, ale aj na tele.

Spája sa s Crohnovou chorobou

„Hidradenitída je asi najviac zaťažujúcim kožným ochorením, čo sa týka psychiky pacienta,“ tvrdí PhDr. Linda Katona, PhD., psychologička z Nových Zámkov, ktorá sa zaoberá vplyvom kožných ochorení na psychiku pacienta. „Každý piaty pacient má depresívne príznaky. Mnohí rezignujú, lebo im dlho nikto nevie pomôcť. Pýtajú sa: Prečo práve ja? Tak sa dostávajú do bludného kruhu. Rozhovory a relaxačné techniky, to je to, čo pomôže ich psychike a následne aj imunite.“

Hidradenitída je chronické ochorenie. Dobrou správou je však to, že okrem lokálnej liečby (masti, antiseptické roztoky) či protizápalových liekov (napr. antibiotiká) alebo liekov proti bolesti sa zistilo, že dobre reaguje na biologickú liečbu. „Zistilo sa to u pacientov, ktorí trpia Crohnovou chorobou. Tí častejšie trpia hidradenitídou ako mimočrevným prejavom diagnózy Morbus Crohn. Podarilo sa teda rozšíriť indikáciu tejto liečby, ktorú možno predpísať v centrách pre biologickú liečbu kožných ochorení. Pri tejto diagnóze sa používa najintenzívnejšia liečebná schéma. Efekt je veľmi rýchly – mnohí pacienti zareagujú už po mesiaci. Ložiská možno stiahnuť na minimum, redukovať ich obsah aj o 80 %. Potom je jednoduchšie aj operovať ich. Máme špeciálne vyškoleného chirurga, ktorý sa tomu venuje, odoperoval okolo 50 pacientov.“

Ak sa aj hidradenitída vráti, je to vždy v podstatne miernejšej forme. „Prípadná recidíva je len 10 % pôvodného rozsahu,“ dodáva profesor Péč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MUDr. Juraj Péč #Crohnova choroba #potenie #hnis #hidradentitída