Zopár dôvodov, prečo sú naše sliny také úžasné

Niekedy otravujú život (napríklad v zubárskom kresle), sú však veľmi dôležité. Naše sliny v ústach.

08.08.2016 06:00
dieťa, sliny, oči Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tu je pár dôvodov, čo je na našich slinách také úžasné:

Dezinfikujú rany

V detstve sme si „ihriskové“ odreté kolená a iné rany nedezinfikovali vlastnými slinami len tak pre nič, za nič. Sliny majú totiž antibakteriálne a antivirálne účinky, pôsobia dokonca aj proti plesniam. Dá sa povedať, že slina je druh prírodného dezinfekčného prostriedku, ktoré podporuje hojenie rán.

Podporujú hojenie rán

Pokusy na potkanoch ukázali, že každému zvieraťu, ktorému je chirurgicky odstránená slinná žľaza, sa rany hoja pomalšie. Faktom tiež je, že v prípade ľudí sa rany v ústach hoja v porovnaní s kožou oveľa rýchlejšie.

Zmierňujú bolesť

Dôvodom je, že sliny obsahujú endorfíny, čiže telesný opioid. Ide o skupinu liečiv s účinkom podobným morfínu. Lekári ich predpisujú predovšetkým na bolesť.

Pomáhajú pri jedení

Sliny obsahujú hlienovú látku, vďaka ktorej môžeme potravu požuť a následne prehltnúť. Znižujú aj tzv. trenie v ústach.

Uľahčujú trávenie

Sliny obsahujú aj enzým s názvom amyláza, ktorej úlohou je štiepenie škrobu na jednoduchšie cukry. Dá sa povedať, že trávenie sa začína v ústach.

Chránia zuby

Keďže sliny zaisťujú v ústach ph neutrálne prostredie, dôležité pre zachovanie skloviny, zubom by sa bez nich ťažko žilo. Po jedení sa s ich čistením odporúča polhodiny počkať. Inak riskujeme odstránenie časti ochrannej vrstvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #zuby #hojenie #sklovina #dezinfekcia #sliny #opioid #amyláza