Žite aktívne bez zlomenín spôsobených osteoporózou

Približne každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov sú ohrození rizikom osteoporotickej zlomeniny, čo predstavuje asi 6 až 8 percent svetovej populácie. V Európskej únii dokonca každých 30 sekúnd utrpí niekto zlomeninu následkom osteoporózy.

06.08.2016 06:00
kosti, kostra, osteoporóza, ceruzka, guma Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vzhľadom na rastúci počet starších ľudí je takmer jasné, že počet zlomenín v dôsledku osteoporózy sa v priebehu najbližších desaťročí zvýši dvoj- až trojnásobne.

Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostí, no rovnako zohráva dôležitú úlohu pri činnosti srdca, svalov, nervov a zrážaní krvi. Ak dôjde k poklesu hladiny vápnika v krvi, telo si ho dopĺňa z kostí. Kosti sú teda zásobárňou vápnika, odkiaľ si ho v prípade potreby telo odoberie. To spôsobuje, že kosti sú poróznejšie, krehkejšie a zvyšuje sa tak riziko zlomenín. Dôsledkom je osteoporóza, ľudovo nazývaná aj „riedke kosti“. Ide o ochorenie, pri ktorom dochádza k strate kostnej hmoty. Aj keď by sa mohlo zdať, že kosť je tuhá hmota, nie je to pravda. Kosť je živé tkanivo, ktoré počas celého života podlieha ustavičným zmenám vo forme novotvorby a odbúravania. Tieto zmeny musia byť v dospelosti v rovnováhe. Vo vyššom veku však môže dôjsť k narušeniu kosti, klesá schopnosť novotvorby a prevláda proces jej odbúravania, čo v konečnom dôsledku vedie k osteoporóze. Oslabená kosť má zvýšenú krehkosť a vyššiu náchylnosť k zlomeninám.

Medzi rizikové faktory vzniku osteoporózy patrí predovšetkým vek, pohlavie, rodinná anamnéza osteoporózy, predchádzajúca zlomenina, predčasná menopauza, liečba liekmi, ktoré negatívne ovplyvňujú kosť, reumatoidná artritída, chronické ochorenie pečene a tráviaceho traktu, ochorenia prištítnych žliaz či nedostatočná tvorba pohlavných hormónov u mužov.

„Lekári, ktorí každodenne prichádzajú do styku s osteoporózou, vedia, že bez vitamínu K2 sa jej liečba nezaobíde. Na zabezpečenie rovnováhy v organizme musíme nasmerovať vápnik tam, kde je pre telo prospešný, teda do kostí a zubov. Bez správnej kombinácie vitamínu K2 a D3 to však nie je možné. Tak ako sa kedysi považovalo za prevratné tvrdenie, že ku každej antibiotickej liečbe sú potrebné probiotiká, dnes hovoríme, že žiadna liečba osteoporózy sa nezaobíde bez vitamínu K2,“ hovorí ortopéd Tomáš Kubranský. Vitamín K2 smeruje vápnik do kostí a zabraňuje ukladaniu vápnika do mäkkých tkanív, a nielen to. Výskumy potvrdili, že dokáže vyplaviť z ciev usadeniny.

Ak hovoríme o kostiach, nesmieme zabúdať ani na vitamín D3., ktorého úlohou je udržiavanie správnej hladiny vápnika a fosforu v krvi, ktorá je nevyhnutná pre vývoj, rast a obnovu kostí. „Bez neho sa do tela nedokáže vstrebať vápnik a následkom môže byť osteopénia a osteoporóza. Vitamín D3 ovplyvňuje vyše 200 procesov v našom tele a má vplyv na stav nášho kardiovaskulárneho systému, metabolizmus cukru, ovplyvňuje našu váhu, môže ovplyvniť prejavy sklerózy multiplex, našu náladu či kognitívne funkcie,“ vymenúva doktor Kubranský. Veľmi dôležitý je pre deti, ktorým pomáha rásť. Rovnako pre seniorov, u ktorých jeho nízka hladina spôsobuje zníženie svalovej sily a poruchy nervovo-svalovej koordinácie, čoho následkom je zvýšený výskyt pádov a zvýšené riziko zlomenín.

Bleskový dotazník osteoporózy

Jednoduché otázky, ktoré vám pomôžu pochopiť stav vašich kostí

Čo nemôžete zmeniť – údaje o vašich rodičoch

  • Mali vaši rodičia diagnostikovanú osteoporózu alebo si niekto z nich zlomil kosť po malom úraze (napr. pád zo stoja alebo z menšej výšky)?
  • Mal niekto z rodičov výrazne zhrbený chrbát?

Vaše vlastné riziká – údaje o vás

Niektoré trvalé rizikové faktory nemožno zmeniť. To však neznamená, že sa majú ignorovať. Je dôležité byť si vedomý týchto rizík, aby mohli byť podniknuté kroky na zníženie straty kostnej hmoty.

  • Ste starší/ia ako 40 rokov?
  • Zlomili ste si v dospelosti kosť po malom úraze (napr. pád zo stoja alebo z menšej výšky)?
  • Padáte často (viac ako raz ročne) alebo máte strach z pádu, lebo sa cítite slabý/á?
  • Znížila sa po štyridsiatke vaša telesná výška o viac ako 3¤cm? ÁNO NIE
  • Máte podváhu (nízku telesnú hmotnosť vzhľadom na svoju výšku), t.¤j. BMI pod 19? (BMI – Body Mass Index zistíte, ak vydelíte svoju telesnú hmotnosť v kilogramoch druhou mocninou telesnej výšky v metroch)
  • Užívali ste niekedy tablety kortikosteroidov (kortizón, prednizón a pod.) po dobu viac ako tri mesiace? (Kortikoidy sú často predpisované pri chorobách ako astma, reumatoidná artritída a iné zápalové ochorenia.)
  • Stanovili vám diagnózu reumatoidnej artritídy?
  • Stanovili vám diagnózu zvýšenej činnosti štítnej žľazy alebo prištítnych teliesok?

Pre ženy

  • Skončila sa vaša menštruácia (prechod) pred vekom 45 rokov?
  • Mali ste niekedy prerušenú menštruáciu na viac ako 12 mesiacov (okrem tehotenstva, menopauzy alebo vyoperovania maternice)?
  • Vyoperovali vám vaječníky pred vekom 50 rokov bez toho, aby ste užívali ženské hormóny?

Pre mužov

  • Spozorovali ste príznaky impotencie, straty chuti na sex alebo iné známky nedostatku testosterónu?

Čo môžete zmeniť – váš životný štýl

  • Konzumujete pravidelne alkohol v nadmernom množstve? Za nadmerné množstvo sa považuje denná hranica 0,5 litra piva či 2¤dl vína, alebo 0,5 dl tvrdého destilátu
  • Fajčili ste v minulosti alebo fajčíte teraz?
  • Máte denne menej ako 30 minút pohybu? Práca v domácnosti, na záhrade, chôdza, beh.
  • Vyhýbate sa z nejakého dôvodu mlieku a mliečnym výrobkom a pritom neužívate vápnikové tabletky alebo potravinové doplnky s vápnikom?
  • Strávite menej ako 10 minút mimo domu (s nejakou časťou tela odhalenou voči slnku) bez toho, aby ste užívali prípravky s vitamínom D?

HODNOTENIE: Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali „ÁNO“, neznamená to, že máte osteoporózu. Kladné odpovede jednoducho znamenajú len to, že máte klinicky významné rizikové faktory, ktoré môžu viesť k osteoporóze a následným zlomeninám. O ďalšom postupe sa poraďte so svojím lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kosti #osteoporóza #zlomenina