Zelené svetlo: Prvá pomoc pri migréne?

Vedci rozlišujú až 200 rôznych druhov bolestí hlavy, pričom spolu s migrénami patria k najčastejším ochoreniam v populácii.

09.08.2016 06:00
bolesť hlavy, migréna Foto:
Vedci rozlišujú až 200 rôznych druhov bolestí hlavy.
debata

Vo všeobecnosti rozlišujeme medzi primárnou a sekundárnou bolesťou hlavy. Kým sekundárne sa môžu objaviť ako symptóm choroby, pri primárnych hovoríme jednoducho o ťažkostiach. Je dokázané, že bolesti hlavy úzko súvisia so stresom. Relaxačné cvičenia, ako je autogénny tréning, sú teda vhodným preventívnym prostriedkom. Avšak hoci početné štúdie neukazujú vplyv poveternostných podmienok na výskyt bolestí hlavy, pacienti o tejto súvislosti neustále informujú.

Nedostatok živín

Často je za bolesť a migrénu zodpovedný nedostatok živín. Štúdie preukázali súvis s migrénou so značne zníženým obsahom horčíka v krvi. Horčík je dôležitou zložkou bunkového metabolizmu a rovnováhy elektrolytov. A pretrvávajúci nedostatok nepodporuje len bolesti hlavy a migrénu, ale aj metabolické a cievne ochorenia.

Migréna alebo neuralgia?

Migréna je známa pre svoj paroxyzmalový charakter (prudký, silný záchvat), často je sprevádzaná ďalšími príznakmi ako je nevoľnosť, vracanie alebo citlivosť na svetlo a hluk. Trápi asi desať percent populácie, pričom žien trikrát viac ako mužov. Záchvaty migrény zvyčajné ovplyvňujú len polovicu hlavy a príčiny, ktoré vedú k náhlemu rozšíreniu ciev v mozgu, môžu byť rôzne. Niekedy sa tiež migréna zamieňa za neuralgiu. Tu nastáva prudká bolestivá reakcia pozdĺž niektorých nervových dráh. Na tvári sa často vyskytuje tzv. neuralgia trojklanného nervu.

Rizikové faktory

Americkí a kanadskí vedci analyzovali 14 vedeckých prác, ktoré sa zaoberali vzťahom medzi migrénou a rizikom mŕtvice. Zistili, že u osôb, ktoré trpia migrénou s aurou, je riziko vyššie. Výsledky tiež ukázali, že ženy, ktoré užívajú antikoncepciu, majú pravdepodobnosť, že ich postihne mŕtvica asi osemkrát vyššiu, ako tie, ktoré ju neužívali.

Zelené svetlo

Hoci veľa pacientov pri migrénovom záchvate reaguje citlivo na svetlo, podľa posledných štúdií môže práve zelené svetlo bolesť znížiť. Vedci z Harvard University osvetľovali 41 ľudí s migrénou počas ich záchvatov rôznymi farbami. Pozorovali efekt prostredníctvom modrého, zeleného, žltého a červeného svetla v určitých vlnových dĺžkach a úrovni jasu. Pomocou elektród, umiestnených na očnom viečku, analyzovali aktivitu neurónov, ktoré vysielajú signály do mozgu. Zaujímavosťou je, že dobrovoľníkom bolesť ustúpila, len čo sa miestnosť rozsvietila na zeleno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #mozog #záchvat #stres #migréna #mŕtvica #zelené svetlo #neurón